Naši gostje

Med našimi gosti najdete tako komisije Planinske zveze Slovenije s svojimi tečaji in uspodabljanji kot tudi osnovne šole, planinska društva in druge. Oglejte si, kaj so o Bavšici povedali:

Bojan Rotovnik (nekdanji predsednik PZS, inštruktor planinske vzgoje): “Leta 1992 sem kot udeleženec tečaja za mladinske vodnike prvič prišel v Bavšico, ki me je tako kot veliko drugih obiskovalcev navdušila. Nekaj let kasneje sem se kot aktivni član Mladinske komisije pridružil skupini, ki je prostovoljno skrbela za čim boljše bivalne in druge razmere v učnem centru PZS v Bavšici. Takrat smo vsako leto postavljali in pospravljali šotore, katere je leta 1999 nadomestil nov objekt. Z odprtjem novega Planinskega učnega središča Bavšica smo v PZS pridobili možnost, da izvajamo tečaje tudi izven glavne poletne planinske sezone. Tako sem se v zadnjih 12 letih vedno znova vračal v Bavšico in le-to spoznal v različnih letnih časih. Ob tem se mi je vedno znova potrdilo prepričanje, da ima Bavšica posebno mesto v mojem planinskem življenju. In vesel sem, da je tako.”

Uroš Kuzman (vodja usposabljanj v okviru Mladinske komisije PZS): “Planinsko učno središče v Bavšici ponuja vrhunske pogoje za izvajanje programov z gorniško vsebino. Zaradi odmaknjenosti in intimnosti je v vsakem trenutku možen intenziven stik s skupino brez zunanjih motenj, objekt sam in njegova okolica pa vodstvom ponujata pestro izbiro dejavnosti. Kvaliteta nastanitve je glede na primerljive objekte v Sloveniji nadstandardna. Poleg sodobnosti pa tu bije tudi srce planinske organizacije. Mnoge generacije mladih so za temi zidovi odkrile lepote prostovoljnega dela. Tudi zaradi njih je bivanje v središču in s tem vstopanje v njegovo zgodbo nekaj posebnega.”

Maja Mohar (članica vodstva tečaja za vodnike PZS): “Prvi stik z Bavšico sem imela v rani mladosti, ko sem z domačim planinskim društvom obiskala vodniški tečaj, ki je potekal še pod šotori. Takrat se nisem zavedala, da se bo moja pot tako velikokrat vračala tja, “v najlepši kotiček Slovenije”. Dolini dajejo privlačnost njena zelena podoba alpskih travnikov, mogočni vrhovi, ki jo obdajajo, njena odmaknjenost in prvinskost. Bavšica nam ponuja veliko prostora za planinske aktivnosti,  z odličnimi izhodišči za lahke in težke markirane poti ter brezpotja. Organiziranost PUS  v vseh pogledih omogoča najboljše pogoje za izvajanje programov. Prijatelji Bavšce, kot sami sebe radi poimenujemo, se vračamo vnovič in zopet in znova.”

Milan Jerman (PD Vrhnika): “Lokacija samega centra omogoča obisk bližnjih vrhov (kar dosti jih je ostalo za naša osvajanja), saj se planinci iz osrednje Slovenije kar težko odločimo za enodnevne pohode v ta konec naše dežele, če pa se odločiš za večdnevno vandranje po različnih vrhovih je PUS Bavšica zadetek v polno. Lintverni se bomo zagotovo vrnili v to lepo dolino in ravno to je zagotovilo, da smo bili s ponudbo nadvse zadovoljni.” Preberite si tudi vtise s tečaja za vodnike A kategorije in s tabora planinske skupine Lintverni.

Ksenja Kos (vodja šolskega tabora, OŠ Preska): “V Bavšici se povežemo skupaj z naravo. Gorski vonj, gorovje, orehi, ki padajo z dreves in konji, ki se pasejo v ogradi nam pomagajo, da lahko stopimo v stik s samim sabo. Še vsako leto, ko smo se vračali iz tabora, so mladostniki odhajali bogatejši s sporočilom, da je to najboljši tabor, kar so jih kdaj doživeli.” (celoten prispevek)

Janko Mihev (inštruktor planinske vzgoje): “Pravijo, da se v Bavšici res skriva zaklad in vsak ga išče na svoj način. Planinstvo je več kot zgolj obiskovanje gora. Je način učenja in oblika druženja. Usposabljanje je nadgradnja znanja, ter oblika dodatnega strokovnega izpopolnjevanja. ” (celoten prispevek)

 

Marjeta Oblak (zimovanje PD Šentjošt in PD Horjul): ” Že od poletja se je porajala ideja, da bi letos poizkusili izvesti zimovanje, kjer bi lahko mladi planinci od bližje spoznali zimske razmere v hribih. Predstavljali smo si zasneženo dolino Bavšica z neprevozno cesto, pričakala pa nas je brez snega, vendar obsijana s soncem in obdana z zasneženimi dvatisočaki, ki Bavšici dajo pravi pečat gorske doline. ” (celoten prispevek)