PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 2. oktober 2015 ob 13:15

Na Tečaju orientacije na Menini odkrili nove orientacijske talente

Nekaj dni pred tretjim septembrskim vikendom smo člani vodstva natančno spremljali vremsko napoved ter brzeli po še zadnjih opravkih. Zopet nas je namreč čakal Tečaj orientacije na Menini planini in morali smo poskrbeti, da bodo udeleženci dobili vse, po kar so prišli, in še kaj več. V petek zjutraj smo se v oblačnem, a suhem vremenu pripeljali do Doma na Menini in tečaj se je lahko začel.
Dom nas je letos presenetil z zelo lepo, prenovljeno zunanjo podobo, med našim obiskom pa so še vedno potekala dela v okolici, tako da pričakujemo, da bo naslednje leto še lepši. Udeležence je že kmalu po namestitvi čakal prvi sklop predavanj, na katerem so se poučili o osnovnih pojmih orientacije, geografski orientaciji po naravnih znamenjih in tudi tehničnih pripomočkih, ki jih pri orientaciji uporabljamo. Sledilo je delo na terenu, kjer smo merili naklone, azimute in razdalje, vsak pa si je umeril tudi lasten parni korak. Oboroženi s tem znanjem smo se podali na sprehod do Špica in proti Vetrniku, kjer smo se preizkusili v nekaterih tehnikah orientiranja ter določanja stojišča. Na poti nazaj smo s parnimi koraki izmerili razdaljo do doma po cesti. Naš povprečni rezultat je bil 564 m in se je od natančne razdalja razlikoval le za osupljivih 1,4 m.
 
Po odličnem predavanju o poučevanju orientacije, kjer smo dobili mnogo idej za delo z mladimi, in po večerji, smo tudi v praksi preizkusili zabaven labirint v velikosti 18 x 18 m, postavljen na ravnici pri domu. V tekmovanjih, kdo bo prvi pobral pravo zaporedje 'KT', smo se zabavali in včasih tudi pošteno namučili. Za prijeten konec dneva pa je sledilo še eno zahtevnejših predavanj, kjer smo spoznali ozadje izdelave zemljevidov ter njihove matematične in vsebinske elemente.
mk_pzs-tecaj_orientacije_2015-foto_matevz_zih_m2
Zabava v labirintu, foto Matevž Zih
 
Sobota je bila bolj praktično obarvana, saj smo se kar dvakrat podali na teren. Dopoldne smo v treh skupinah raziskovali predel Menine vzhodno in jugovzhodno od doma ter pri tem v praksi preizkusili vse naučene tehnike orientiranja. Ko se je spustila tema, pa smo se soočili še z nočno progo in spoznali vse prijetne in neprijetne posebnosti nočne orientacije, ko npr. z lahkoto spregledaš le nekaj metrov oddaljen kolovoz. Za konec pa nas je zajela tudi zloglasna meninska megla, ki nam je delala težave pri iskanju cilja, čeprav smo že bili na znanem terenu. Tudi sicer smo bili ta dan delavni, saj smo se prebili skozi obširno teorijo in prakso vrisovanja kontrolnih točk in spoznali najrazličnejše tipe nalog, v obliki debate pa smo izvedli tudi predavanje o psihologiji pri orientaciji.
 
Z večino znanja že zasidranega v glavah smo si lahko privoščili bolj sproščen večer in nekoliko poznejše vstajanje v nedeljo. Le kratko predavanje o zgodovini POT v Sloveniji ter o organizaciji tekmovanj nas je ločilo od zadnje preizkušnje, individualne orientacijske proge po še nepoznanem območju Menine. Tekmovalci so se eden za drugim podali na pot in kljub vsem zloveščim vremenskim napovedim uživali celo v žarkih sonca ter v lepi pokrajini, na cilju pa so odpisali še teoretične teste ter vrisali nekaj kontrolnih točk. 

mk_pzs-tecaj_orientacije_2015-foto_matevz_zih_m12
Delo na terenu, foto Matevž Zih

Vsi so uspešno prehodili progo v določenem času - nekateri še precej hitreje - in dobro odpisali teste, zato v vodstvu upravičeno verjamemo, da so pridobili precej uporabnega znanja. Tudi odzivi na končni analizi so bili zelo pozitivni, zato lahko le upamo, da se bo dober glas o izobraževanjih razširil, kajti naš cilj je v prihodnosti vsekakor povečati njihovo obiskanost. Letošnjim udeležencem, v katerih smo prepoznali velik talent in potencial, pa čestitamo in želimo uspešno tekmovanje ter predajanje znanja!
 
Tina Arh,
vodja tečaja ter vodja Strokovnega odbora za orientacijo MK PZS
https://mk.pzs.si/novice.php?pid=10485 26.02.2021