PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


Tekmovanje Mladina in gore

Šolsko športno tekmovanje Mladina in gore je ekipno tekmovanje, namenjeno osnovnošolcem zadnje triade. Mladi tekmujejo v znanju, veščinah in izkušnjah z vseh področij in oblik planinskega delovanja. Začetki tekmovanja segajo v leto 1988, ko je bilo prvič organizirano srečanje planinskih skupin, ki so delovale na osnovnih šolah pod okriljem Mladinskega odseka Planinskega društva Domžale. Naslednje leto so tekmovanje izvedli na državni ravni. Zaradi povečane udeležbe od leta 2000 predtekmovanje za uvrstitev na državno tekmovanje poteka na regijski ravni.

Na regijskem in prvem delu državnega tekmovanja tekmovalci odgovarjajo na vprašanja v pisnih testih. V finalni del, ki v obliki kviza poteka pred občinstvom, se uvrstijo najmanj štiri in največ osem ekip. Ob državnem tekmovanju potekajo tudi različni natečaji (likovni, glasbeni, fotografski, literarni) in posvet mentorjev planinskih skupin. Tekmovanja so že večkrat obiskali tudi znani gostje iz planinskega sveta (Viki Grošelj, Davo Karničar, Tomaž Humar, Maja Vidmar) ali priljubljene glasbene skupine (Čuki, Foxy Teens, Adi Smolar, Čudežna polja). Udeleženci so imeli priložnost plezati po umetnih stenah, pri delu opazovati gorske reševalce, se igrati družabne igre, sodelovati v zabavnih kvizih, risati predstavitvene plakate, gledati filme ali hoditi na različne planinske ali orientacijske pohode. Za najboljše tri tekmovalne ekipe komisija pripravlja nagradni tabor skupaj z najboljšimi tremi ekipami Slovenskega planinskega orientacijskega tekmovanja v kategoriji B.

Kako začeti tekmovanje?
Osnovna referenca za pripravo tekmovalcev je učbenik Planinska šola, ki je dosegljiv v Planinski založbi PZS. Ob državnem tekmovanju je razpisano tudi dodatno gradivo iz planinske tematike, ki nato v testih in finalnem kvizu obsega približno petino vseh vprašanj. Med spodnjimi povezavami najdete vzorčni primer testov, dodatnega gradiva in vprašanj iz kviza iz leta 2010/2011. V pomoč pa je priložen tudi opis priprav na tekmovanje ene izmed uspešnih ekip. Prijava na tekmovanje praviloma poteče septembra, mentorji pa morajo nadalje opraviti tudi prijavo prek portala ŠPIC.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na koordinatorico tekmovanja Brigito Čeh (brigita.ceh@gmail.com, 041 977 469).

ZIP Naloge MIG 2010-2011
PDF Analiza MIG 2010-2011
PDF Priprave na MIG (Gremo pod objem gora, november 2011)
PDF Tekmovanje MIG (Planinski vesntik, maj 2006)

PDF Pravilnik MIG za osnovne šole

PDF Pravilnik MIG za srednje šole

PDF Tehnični pravilnik MIG (584,48 KB)
DOC Prijavnica na tekmovanje MIG (161 KB)


 

https://mk.pzs.si/vsebina.php?pid=107 17.06.2024