PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 17. november 2016 ob 09:00

Na državno tekmovanje Mladina in gore uvrščenih 20 ekip

Litija, Griže in Črni vrh nad Idrijio so preteklo soboto gostili letošnji regijski del tekmovanja Mladina in gore. V poznavanju planinskih veščin se je pomerilo 60 ekip, na državno tekmovanje, ki bo 21. januarja v Idriji, pa se je uvrstila zgolj tretjina najboljših.
Po zaključku vseh treh regijskih dogodkov 28. tekmovanja Mladina in gore, je koordinatorica Brigita Čeh najprej pohvalila organizatorje posameznih dogodkov. In to povsem upravičeno, saj so se zelo izkazali pri zahtevni organizaciji med planinsko osnovnošolsko mladino priljubljenega tekmovanja.

Tekmovanje je potekalo sočasno na vseh treh lokacijah. Že ob deveti uri so se pričeli tekmovalci zbirati pred vrati treh gostujočih osnovnih šol. 21 štiričlanskih so pozdravili na OŠ Griže, 11 na OŠ Črni vrh in kar 28 na OŠ Litija. Sprejeli so jih lokalni učitelji in člani domačih planinskih društev (PD Zabukovica, PD Črni vrh nad Idrijo in PD Litija).

mk_pzs_mig_regijsko_foto_boris_lukanc__33_ mk_pzs_mig_regijsko_foto_boris_lukanc__53_ 

Po kratkem kulturnem programu in predstavitvi tekmovanja s strani tehničnih delegatov, so učenci v spremstvu nadzornikov odšli v učilnice, kjer so ostali naslednjih 45 minut. Toliko časa so namreč namenili pisanju testov. Da njihovim mentorjem v vmesnem času ne bi bilo dolgač, pa so poskrbeli člani Mladinske komisije Planinske zveze Slovenije, ki so jim predstavili nekatere aktualne zadeve v povezavi s tekmovanjem in z ostalimi dejavnostmi komisije.
Šolska ura je hitro minila. Po njej so se vrata učilnic nastežaj odprla in kopica nadobudnih otrok je planilo po pripravljeni malici, ki je med druženjem s prijatelji na mah izginila. Sledili so pohodi oz. ogledi lokalne okolice, v vmesnem času pa popravljanje testov, zbiranje rezultatov v »bazi« ter končno tudi poteg črte, ki je ekipe ločila na tiste, ki se bodo ponovno srečali januarja v Idriji in tiste, ki bodo morali ponovno poizkusiti s prebojem čez leto dni.

mk_pzs_mig_regijsko_foto_katarina_boncina__1_  mk_pzs_mig_regijsko_foto_matej_ogorevc__2_

Po dveh urah se je v šole nalezlo živčno in neučakano vzdušje - vsaka minuta čakanja na rezultate je stopnjevala napetost. Vse do trenutka, ko so jo z razglasitvijo rezultatov prerezali delegati. Končni zaključek pa je sledil z zahvalami ravnateljem, mentorjem, učiteljem in učiteljicam, članom lokalnih planinskih društev ter prostovoljcem Mladinske komisije PZS, ki so žrtvovali sončno soboto za še eno dobro izvedeno regijsko tekmovanje Mladina in gore in predvsem za otrokom prijetno doživeto tekmovanje. Da je bilo temu res tako lahko preverite tudi v fotogaleriji na Facebook profilu Mladinske komisije PZS.

Za konec velja le še povabilo v Idrijo. Na snidenja tam 21. januarja na sklepnem delu 28. osnovnošolskega in 2. srednješolskega tekmovanja Mladina in gore.

Pripravil Matej Ogorevc; fotografirali Katarina Bončina, Boris Lukanc in avtor prispevka

PDF Rezultati regijskega tekmovanja Mladina in gore 2016/17 (344 kB)

https://mk.pzs.si/novice.php?pid=11387 17.06.2024