PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 2. februar 2023 ob 08:00

Mladi so prihodnost društev, vabljeni v dobro družbo

Nova načelnica Mladinske komisije PZS Ana Skledar ima smele načrte za prihodnost komisije, predvsem pa si želi, da bi v tem mandatu vsi člani delali na povezovanju mladih v planinstvu, katerim bo komisija ponudila različne seminarje, tečaje in izlete.
Mladinska komisija (MK) je komisija Planinske zveze Slovenije, ki skrbi za najmlajšo planinsko populacijo. Svoje aktivnosti ima razporejene na veliko področjih, kot so: planinski tabori, orientacija, izobraževanja za mlade in delo z mladimi, najrazličnejše družabnosti itd.

Ig_2022_peternel_21Nova ekipa Mladinske komisije (foto Tim Peternel)

Ekipa MKja želi v novem mandatu delati na povezovanju mladinskih odsekov planinskih društev predvsem pa povezovanju mladih v planinstvu. »Naša želja je, da planinskim društvom ponudimo čim več pomoči pri vključevanju mladih predvsem pa tem, da mlade v planinskem društvu zadržijo in vključijo v svoje aktivnosti. Pomembno vlogo pri tem ima kader.  Zato v letu 2023 organiziramo usposabljanje za načelnike mladinskih odsekov, ki bo potekalo med 3. in 5. marcem na planini nad Vrhniko. Ciljna skupina so udeleženci med 18. in 30. letom starosti, vabljeni pa so tudi vsi ostali, katerih želja je prevzemanje dodatne odgovornosti pri mladinskih dejavnostih,« je povedala načelnica MK Ana Skledar.

Seminar za mladinske voditelje

V letošnjem letu bo potekal že 13. seminar za mladinske voditelje. Seminar za mladinske voditelje je namenjen učencem, ki so v letošnjem letu zaključili 9. razred in vsem srednješolcem. Namenjen je predvsem mladim, ki imajo radi hribe in delo z mlajšimi člani mladinskih odsekov oz. planinskih društev, ki v planinstvo šele vstopajo. Skozi izobraževanje pridobijo pomembne izkušnje, s katerimi lahko pomagajo v društvih. Seminar bo potekal od 7. do 15. julija v Bavšici.

Tečaj za mentorje

Tečaj za mentorje bo v letu 2023 potekal v oktobru. Zaradi velikega zanimanja ga bodo v letu 2024 izvedli v dveh terminih, v aprilu in v oktobru. »Prav mentorji so eni izmed najpomembnejših členov v društvu, saj prav oni skrbijo za "podmladek" društva. Pomembno je, da društva skrbijo za mentorje in jim pri izvedbi izletov nudijo vso potrebno pomoč in skrbijo za povezovanje,« je razložila Ana Skledar.

Usposabljanje za mentorje

Za mentorje bodo konec septembra organizirali tudi usposabljanje. V aprilu pa bodo izvedli vikend družabnosti, ki velja tudi kot usposabljanje za mentorje, udeleži pa se ga lahko kdorkoli.

20220923_140104Študentski tabori so vedno dobro obiskani (foto arhiv MK)

Dijaški in študentski izleti

V letošnjem letu bodo izvedli več dijaških in študentskih izletov, saj so mnenja, da je treba povezati mlade, ki bi želeli gore obiskovati s svojimi sovrstniki. »Študentski izleti so namenjeni vsem mladim, ki bi se želeli v hribe ali gore podati varno v dobri družbi. So organizirani izleti, kjer lahko mladi pridobijo pomembne izkušnje o pravilni in varni hoji v hribe. Predvsem pa gre za druženje in prepletanje novih prijateljstev in poznanstev, s katerimi se lahko kasneje še večkrat podate v hribe.«

Dijaški tabor

Letos bo komisija drugič izvedla dijaški tabor. Ta bo letos prvič potekal pod šotorih v Čezsoči med 19. in 26. avgustom. »Dijakom želimo ponuditi zanimivo in nepozabno izkušnjo pod objemom gora. V septembru bo potekal še študentski tabor, ki pa je že zelo dobro uveljavljen. Tabora sta primerna za vse, tako začetnike kot za izkušene planince, predvsem pa priporočljiv tistim z dobro voljo in željo po druženju.«

MIG_POSTOJNA_PETERNEL_2023__94_Letos se je državnega tekmovanja Mladina in gore udeležilo več kot 100 tekmovalcev (foto Tim Peternel)


Tekmovanje iz orientacije

Mlade večkrat letno združijo tudi v tekmovanjih iz orientacije ter Mladina in gore. Kjer se mladi planinci (in mladi po duši) družijo, pokažejo zdravo mero tekmovalnosti, hkrati pa se učijo o raznih temah planinstva.

Mladi so prihodnost društev in Planinske zveze Slovenije. Pomembo je, da jim predsedniki društev prisluhnejo, upoštevajo njihovo mnenje in želje. »Večina mladih radi obiskujejo hribe v družbi, pomembno je da jih med se bolj povežemo, jih vključimo in spodbujamo k delovanju v društvih ter nudimo, da se tudi ustrezno izobražujejo. Včasih pa je treba tudi razumeti, da mladi kakšno leto ali dve sodelujejo malo manj, potem pa se z veseljem aktivneje sodelujejo,« je zaključila predsednica Mladinske komisije.

Kdo je Ana Skledar?

ana_skledar__1___1_»Sem študentka Biotehnične fakultete Univerze v Ljubljani. V hribe hodim že od kar vem zase. Najzgodnejši spomini, ki jih imam iz otroštva, so s številnih planinskih pohodov, na katere so me vodili starši. V vrtcu in šoli sem se udeleževala tudi številnih planinskih izletov organiziranih v našem društvu, ko pa sem prešla v srednjo šolo so bile gore postavljene na stranski tir. V našem društvu imamo "našo planinsko babico" Dragico Onič, ki pa me je več let spodbujala, da se udeležim izobraževanja za mladinske voditelje. Ko sem se ga končno udeležila, me je popolnoma očaralo in ponovno sem vzljubila hribe in gore. Kasneje sem se udeležila tudi vodniškega tečaja ter se pridružila Mladinski komisiji, ker sem tudi sama želela mladim pričarati številne lepe trenutke, ki sem jih sama doživela na izobraževanjih komisije. Zato sem vesela, da lahko danes te stvari prenašam naprej skupaj s svojo odlično ekipo

 

https://mk.pzs.si/novice.php?pid=16146 17.06.2024