PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 7. maj 2024 ob 08:45

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje Poljčane 2024

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje (SPOT) Poljčane 2024 bo na Boč in v njegovo okolico 11. in 12. maja 2024 privabilo 280 tekmovalcev iz vse Slovenije, ki se bodo v različnih kategorijah potegovali za naslov državnih prvakov. Dvodnevno tekmovanje, na katerem se bodo pomerile najboljše ekipe iz posameznih področnih lig (Podravska, Savinjska, Gorenjsko-dolenjska, Rogaška, Primorska liga in liga Smrekovec), organizirajo Mladinska komisija PZS in planinska društva Podravske orientacijske lige.
Planinska orientacija, ki ima v Sloveniji že skoraj 70-letno tradicijo, predstavlja  skupek znanj, izkušenj in uporabe tehničnih naprav za gibanje v naravi. Namen učenja orientacije je, da posameznik pridobi znanje, s katerim lahko samostojno in suvereno obvladuje gibanje v gorskem svetu. Planinska orientacijska tekmovanja so ena najbolj priljubljenih metod učenja orientacije, ki jo spodbuja tudi Mladinska komisija PZS. Od drugih orientacijskih preizkušenj se razlikujejo po tem, da pri udeležencih preverjajo tudi planinsko znanje in veščine, kot so izdelava vozlov, poznavanje gorstev, rastlinstva in živalstva, prva pomoč in druge vsebine planinske šole. Tekmovalci, ki tekmujejo v ekipah po tri do pet članov, so razdeljeni v šest kategorij: A - učenci do 6. razreda osnovne šole, B - učenci od 7. do 9. razreda osnovne šole, C - mladina do 20 let, D - člani, starejši od 18 let, E - člani, starejši od 45 let in F - družine (najmanj eden od staršev in osnovnošolski otroci).

planinsko_orientacijsko_tekmovanje_foto_tomaz_skok
Planinska orientacijska tekmovanja so ena najbolj priljubljenih metod učenja orientacije, ki jo spodbuja tudi Mladinska komisija PZS (foto Tomaž Skok)

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje Poljčane 2024 na Boču in v njegovi okolici ob pomoči Odbora za orientacijo Mladinske komisije PZS organizirajo planinska društva Podravske orientacijske lige: PD Poljčane, PD Fram, PD Ruše, PD Gornja Radgona, PD Lovrenc na Pohorju in PD Ptuj. Tekmovalci bodo poleg izbrušenega znanja iz orientacije, splošnega planinskega znanja, zavarovanega rastlinstva in živalstva in dobre telesne pripravljenosti morali pokazati še praktično poznavanje snovi planinske šole ter dodatnega gradiva o Boču in njegovi naravi. Letošnjega SPOT-a se bo udeležilo 65 ekip. Za naslov državnega prvaka v planinski orientaciji se bo s kompasom in zemljevidom v rokah potegovalo 280 tekmovalcev iz vse Slovenije.

velikonocnica_boc_foto_ivan_borovnik
Tekmovalci bodo poleg izbrušenega znanja iz orientacije, splošnega planinskega znanja, zavarovanega rastlinstva in živalstva in dobre telesne pripravljenosti morali pokazati še praktično poznavanje snovi planinske šole ter dodatnega gradiva o Boču in njegovi naravi - tam namreč raste tudi izjemno redka in ogrožena velikonočnica (foto Ivan Borovnik)

Tekmovanje se bo za kategorije C in D začelo v soboto, 11. maja, ob 12.30 pri Planinskem domu na Boču, planince zvečer čaka še nočno tekmovanje. Vrhunec orientacijskega dogajanja bo v nedeljo, 12. maja, saj bo na tekmovalnem prizorišču vseh 65 ekip. Pri Planinskem domu na Boču bodo organizatorji ob 8. uri pozdravili tekmovalce, sledil bo start ekip v kategorijah A, B, E in F, medtem ko bodo tekmovalci v kategorijah C in D po zgodnjem startu takrat že na progi.
spot_poljcane_2024
Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje (SPOT) Poljčane 2024 bo na Boč in v njegovo okolico 11. in 12. maja privabilo 280 tekmovalcev v 65 ekipah iz vse Slovenije, ki se bodo v različnih kategorijah potegovali za naslov državnih prvakov.

Cilj vseh ekip bo pri Planinskem domu na Boču, kjer bo okrog 16. ure sklepna prireditev s podelitvijo priznanj. Prve tri uvrščene ekipe v kategorijah B, C, D in E bodo sodelovale na mednarodnem tekmovanju Balkansko planinsko orientacijsko tekmovanje (BMUMOC), ki bo jeseni v Makedoniji.

Vabljeni v orientacijski vrvež!

Manca Ogrin
https://mk.pzs.si/novice.php?pid=17067 15.07.2024