Planinsko učno središče (PUS) Bavšica – Dobrodošli!

Dobrodošli na spletnih straneh Planinskega učnega središča Bavšica. Tukaj se nahajajo informacije o naših prostorih, okolici, dogajanju in možnosti najema.

 

 

Oglejte si tudi naš predstavitveni letak.

NOVIČKE

Nujna informacija: PUS je prost 20.8 – 31.8.2108!

Vabljeni!

——————————————————————————————————————————————-

Pomlad je pred vrati, kar pomeni, da se bliža sezona nepozabnih doživetij in izobraževanj v PUS Bavšica, zato je treba hišo urediti ter tu in tam kaj popraviti v hiši in njeni okolici. Tako ste prisrčno vabljeni v PUS, da priskočite na pomoč na tradicionalni delovni akciji, kjer bomo hišo pospravili in pripravili na novo sezono. Pa brez skrbi, ob delu bo dovolj časa tudi za druženje in kakšen sprehod po dolini Bavšici!

  • Kdaj? 13. do 15. april 2018
  • Kje? Planinsko učno središče Bavšica
  • Za koga? Za vsakega, ki bi prostovoljno pomagal pri vzdrževanju PUS in njegove okolice
  • Hrana in prenočišče: Za oboje bo poskrbljeno!
  • Prijave: preko elektronskega obrazca
  • Delo: bo =P  –> Strop v skladišču za opremo je dotrajan, potrebno je pregledati roleto, ki vodi v podmornico, hišo moramo prezračiti in pomiti, poleg tega pa bo letos akcija popestrena z risanjem markacij na planinskih poteh okoli Bavšice.
  •  Zvečer preizkus nove kitare in glasilk ob poizkusih petja kakšnih lepih komadov!
  • Prevozi: V lastni režiji. Se bomo pa po prijavah domenili, tako da se ne bo peljal ravno vsak s svojim avtom.
  • Ekstra info: jaka.peternel@hotmail.com
  • Glavni delovodja: Jaka Peternel

——————————————————————————————————————————————————–

Ugodnejši izvensezonski najem Planinskega učnega središča Bavšica za Mladinske odseke.

Mladinska komisija in Programski svet PUS Bavšica želita več mladim omogočiti bivanje in uporabo zmogljivosti Učnega središča Bavšica, zato sta sprejela sklep o 35% popustu za mladinske odseke PD. Popust se upošteva pri izvensezonskem (1. 10. do 15. 5.) najemu brez oskrbe za vsaj 2 zaporedni nočitvi. Mladinski odsek se mora s programom izkazati, da gre za izvajanje planinske dejavnosti za mlade.

——————————————————————————————————————————————————–

Prostovoljna delavna mladina iz vseh koncev Slovenije je PUS na delavni akciji pripravila za poletno sezono. Da njihov trud ne bi bil zaman objavljamo preostale proste termine v poletnih mesecih.

27.5.2017 – 16.6.2017

7.7.2017 – 15.7.2017

16.8.2017 – 24.8.2017

Za več informacij pišite: bavsica@pzs.si

Vabljeni!

——————————————————————————————————————————————————-

Jutri v torek 21. 4. 2017 ob 10.15 nekaj malelega o PUS-u na Primorskem valu v Popotniški palici.

——————————————————————————————————————————————————-

Delovna akcija v PUS Bavšica – vpoklic delovne sile

Pomlad prihaja, z njo pa tudi številne vzgojno-izobraževalne akcije v PUS Bavšica. Da bo udeležencem in vodstvu tečajev v Bavšici prijetno, bomo z delom v hiši in okoli nje tudi letos poskrbeli na tradicionalni delovni akciji Mladinske komisije.
Vabljeni vsi planinci, ki vam ni težko poprijeti za delo ter si ne bojite umazati rok. Pa brez skrbi. Poleg dela bo čas tudi za druženje, zabavo in kakšen sprehod po okoliških poteh.

Torej lepo vabljeni vsi, ki želite preživeti delovno-zabavni vikend ob vznožju gora.

Kdaj: 21.-23. 4. 2017
Kje: PUS Bavšica

Za hrano in nastanitev bo (dobro) poskrbljeno! ;)

Prijave in dodatne informacije: andrej.barovic@gmail.com (prijave do 16. 4. 2017)

 

Sporočamo, da v prihodnje za PUS Bavšica skrbita dva Jureta;) Oskrbnik ostaja Jure Črnič, mesto gospodarja pa je prevzel Jure Brečko, ki ga kontaktirajte, če želite najeti učno sedišče. Do sprememb je prišlo tudi v Programskem svetu PUS Bavšica, ki ga je z oktobrom prevzel Uroš Kuzman. V novi sezoni se torej obeta obilo nove energije, idej in novitet. (28.11.2016)

Sezona izobraževanj v PUS Bavšica 2016 se je že prevesila čez polovico. Za nami sta dve uspešno izpeljani usposabljanji za vodnike Planinske zveze Slovenije, nagradni tabor, ravnokar pa se odvija usposabljanje za Mladinske vaditelje. Na drugem usposabljanju za vodnike PZS je nastal super filmček, ki vam približa PUS in dogajanje na usposabljanjih za vodnike PZS. Nanj pridete s klikom semle, avtor filma je Mijo Kovačič, IPV. Seveda lahko svoja usposabljanja v PUS krojite čisto po svoje, le hišnega reda se morate držati;). (23.07.2016)

Pomlad v Bavšici je ČUDOVITA. Vidiš, vohaš in slišiš kako se vse prebuja, na novo rojeva. Tudi v PUS se še naprej dogajajo spremembe in novosti, pripravlja pa se tudi delavna akcija s katero vsako leto uradno otvorimo sezono. Letos bo 15. – 17.4. še se lahko pridružiš. Vabilo tule. V maju in juniju imamo še nekaj prostih terminov, vabljeni da nas obiščete v tem najlepšem obdobju leta! (06.04.2016)

Cenik bivanja v PUS za 2016 smo nekoliko preblikovali, saj sedaj na naši spletni strani objavljamo cene najemov z že vključenim ddv. Cene sicer ostajajo (skoraj) nespremenjene. Ne spreglejte, da vam ob najemu z oskrbo na vsakih 10 ljudi pripada eden zastonj, še vedno nudimo tudi popust za najeme izven sezone in zastonj bivanje za otroke do 5 let. Trenutno imamo na voljo še veliko pomladnih terminov, poleti pa vas lahko sprejmemo v avgustu. (29.02.2016)

Certifikate sta podelila predsednik PZS Bojan Rotovnik in vodja projekta Drago Dretnik na Gospodarski konferenci - na sliki vsi prejemniki certifikatov v 2016.

PUS Družinam prijazna koča – po pridobitvi certifikata “Okolju prijazna koča” pred tremi leti, smo se odločili tudi za prilagoditev našega učnega središča najmlajšim. Zadostili smo vsem zahtevam certifikata “Družinam prijazna koča“, ki ga podeljuje PZS in se s tem pridružili “otrokom prijaznim kočam”. V letu 2016 načrtujemo tudi nekaj dejavnosti v smeri izobraževanja najmlajših – v prvi vrsti dva družinska tabora v naši organizaciji. Vabljeni, da najmlajše na izobraževanje/tabor v PUS pripeljete tudi v okviru vašega planinskega društva, vrtca, šole … Okolica PUS je idealna za vse vrste iger, tudi možnosti za lažje izlete je veliko. (14.02.2016)

Jelko in vodja programskega sveta PUS Rok Kovsca med delavno akcijo 2015.

Leto 2016 se v PUS Bavšica začenja s spremembami. Za “upokojitev” se je odločil dolgoletni oskrbnik Jelko Flajs. Ne samo dolgoletni, ampak do sedaj kar edini, saj je bil oskrbnik hiše vse od leta 1998, ko je bilo središče postavljeno. Pred tem je mnoga leta skrbel tudi za Vzgojno izobraževalni center Bavšica “pod šotori”, za kar je dobil priznanje Planinske zveze Slovenije. Jelko je v teh letih postal kar nekak sinonim za PUS, zato ga bomo vsi pogrešali, a spoštujemo njegovo odločitev in se mu za opravljeno delo zahvaljujemo. Jelko ostaja eden najbližjih sosedov PUS in gotovo najboljši poznavalec Bavšice in okolice. Verjamemo, da ga boste med svojim bivanjem v Bavšici srečali tudi letos, le ključev PUS vam ne bo predal. (18.01.2016)

Sezona 2015 se počasi zaključuje. V PUS smo letos gostili 24 različnih skupin, pričakujemo še dve. Nekaj utrinkov iz izobraževanj, usposabljanj, taborov, pohodov itd. v Bavšici v 2015 dobite, če kliknete na imena spodnjih akcij:

MK: Seminar mladinskih vaditeljev; MK: Nagradni tabor za zmagovalce tekmovanj MiG in SPOT; MK: Delavna akcija; MK in PD Panorama: Družinski tabor; MK: Študentski tabor; MK: Tečaj gibanja po zahtevnih in zelo zahtevnih poteh; VK: Usposabljanje za vodnike PZS A kategorije 1.izmena; VK: Usposabljanje za vodnike PZS A kategorije 2.izmena;  Taborniki, Rod Stane Žagar mlajši Kranj: Zimovanje; Bovški skavti: Zimovanje; Gasilska zveza Bovec: Mladinski gasilski tabor; PD Polž: Planinski tabor;  PD Vrelec Rogaška Slatina: Planinski tabor; PD Iskra Ljubljana: Poletni planinski tabor, …

Ostali svojih vtisov iz Bavšice niso zapisali, so pa prav tako izkusili, spoznali, se naučili itd. marsikaj zanimivega in novega. Vabljeni v našo družbo v 2016 tudi vi! (06.11.2015)

Planinski vestnik v zadnji, septemberski številki med drugim prinaša “novice iz naših krajev”. V rubriki ‘Z nami na pot’ si lahko preberete kako osvojiti nekatere izmed vrhov v Loški steni nad Bavšico. Priporočamo v branje vsem, ki nas nameravate obiskati. Poleg tega je pred kratkim izšel tudi nov planinski vodnik izpod peresa Jožeta Drab: Julijske Alpe: Skupini Mangarta in Jalovca, kjer je podrobno opisanih še več možnosti za vzpone na vrhove nad Bavšico in v bližnji okolici. (16.09.2015)

Poletna sezona v PUS je na vrhuncu.  Oba vodniška tečaja sta že za nami, prav tako nagradni tabor za zmagovalce tekmovanja Mladina in Gore ter Slovenskega planinskega orientacijskega tekmovanja. Trenutno v PUSu poteka usposabljanje za mladinske vaditelje. Temu sledijo tabori in izobraževanja planinskih društev. Skoraj vse gre po planu, žal nam je le, da letos v Bavšico ne bo bodočih mentorjev  planinskih skupin. In pri planih nam malo nagajajo tudi električni pripomočki, ki se letos kvarijo eden za drugim:/. (27.07.2015)

Zahvale dolgujemo Založbi Sidarta, ki je letos dodatno založila našo knjižnico ter tudi Založbi PZS, ki nas zalaga stalno in z vsemi edicijami. Poleg tega se moramo zahvaliti tudi Gorenju za doniran hladilnik in vsem, ki so pomagali napolniti naš igralni kotiček za najmlajše. (30.06.2015)

Družinski planinski tabor se je zgodil v našem središču na začetku prvomajskih praznikov. Izkazalo se je, da PUS odlično služi tudi najmlajšim, saj so bili tako otroci kot njihovi starši nad taborom in oskrbo navdušeni. Podrobnosti tule. Vabljeni tudi ostali, da v našem središču pripravite tabor ali kako drugo izobraževanje. Če potrebujete pomoč pri organizaciji, vam z veseljem priskočimo na pomoč. Spomladi se najde še kar nekaj prostih terminov. (10.05.2015)

Delavna akcija 2015 je za nami. Bilo je dalavno;). Pa tudi zabavno. Pa tudi belo;) Pridite pogledat v PUS kaj smo ustvarili.                                                                                                Vsem udeleženim hvala za vloženo energijo in znanje! Podrobnosti tule. (20.04.2015)

Pleskarji,električarji, umetniki, strokovnjaki, kuharji, čistilci itd.


.

 .

Prihodnji vikend bodo vse poti vodile v PUS Bavšica;) Pripravljamo se na delavno akcijo, s katero tradicionalno odpremo sezono. (13.04.2015)

Ste vedeli, da je lansko leto PUS praznoval 15 let obstoja? Ob tem je nastal zelo prijeten članek: PV Bavsica. Vabljeni k branju! In vabljeni v naše goste v 2015. Rezervacije že sprejemamo tudi za sezono. (16.01.2015)

Tokrat vtisi PS Bazovica in PD Snežnik Ilirska Bistrica ter PD Kobarid iz bivanja v Bavšici. Za podrobnosti kliknite zgoraj. Veseli smo, da v PUS vedno znova prihajajo prijetni planinci, ki znajo ceniti naravno okolje v katerem se nahajajo. Nekateri svoje vtise zapišejo, drugi jih ohranijo le v spominu in slikah. (25.09.2014)

Dobra volja je vedno doma v PUS Bavšica - nagradni tabor za zmagovalce orientacijskih tekmovanj.

Poletje v PUS Bavšica je tudi letos aktivno. Kljub muhastemu vremenu, sta se uspešno zaključili dve akciji vodniške komisije PZS, ravnokar se končuje druga akcija mladinske komisije PZS. V avgustu in septembru pa v PUS pridejo na vrsto planinska društva. Prvi tabor se začenja že to nedeljo. Držimo pesti za lepo vreme. (02.08.2014)

Nekoliko "pomlajeni" PUS.

PUS je pripravljen na novo sezono: delavna akcija je za nami. Izvedba več kot odlična, opravljenih mnogo del, najpomembnejše: prebarvana okna, polkna in vrata. Mladi ponovno dokazali, da prostovoljno delo še živi in da gresta delo in zabava z roko v roki! Še enkrat hvala vsem sodelujočim! Simpatični prispevek oziroma več o delavnem vikendu s fotografskimi dokazi tule. Za delavno akcijo smo gostili letos edino mednarodno srečanje – sejo KONSAR CAA, teden dni kasneje namestili nove klopi in mize, med prazniki pa je Bavšico napolnil glas otrok, ki so se udeležili družinskega tabora. V maju bomo imeli še nekaj zatišja (lahko pa ga zapolnite vi:), nato že sledi glavna sezona. Upamo, da bodo rednim in novim obiskovalcem všeč vse novosti. (05.05.2014)

Delavna akcija ali “pripravimo PUS na sezono vikend” bo letos potekala prvi vikend v aprilu. Vabljeni k sodelovanju. Potrebne so prijave, več tule. (05.03.2014)

Premiere filma V objemu gora sta se udeležila tudi predsednik PZS Bojan Rotovnik in načelnik Mladinske komisije PZS Matej Ogorevc

Premiera filma V objemu gora se je končno zgodila. V Domžalah smo si lahko ogledali mladinski film, ki je bil v večini posnet v Bavšici. Ekipa se je lansko poletje pridružila seminarju za mladinske voditelje.  Nastal je film o hribih in ljubezni. Priporočamo ogled. PUS Bavšica ima glavno stransko vlogo;). Vsi obiskovalci PUSa v 2014 si boste film lahko ogledali v Bavšici. (10.02.2014)

Dragi prijatelji PUS Bavšica,

naj vas gaz v letu 2014 vodi tja kamor si sami želite. Prijetne praznike in vse dobro v prihajajočem letu želimo. Se vidimo v Bavšici …

.

.

PUS Bavšica se počasi pripravlja na zasluženo “zimsko spanje“. Letošnja sezona je bila rekordna, saj so planinci in ostali udeleženci tečajev, taborov itd. v domu skupno prebili kar 119 dni, narejenih je bilo 3100 nočitev. Okvirne rezervacije za prihodnje leto že sprejemamo, pohitite, če želite dobiti svoj najljubši termin. (1.12.2013)

Pozabljeni čevlji so bili najdeni ob “inventuri” v PUS Bavšica. Ste pregledali, če ste ob vrnitvi iz zadnjega obiska v PUS prinesli domov vse svoje reči? Če ne, jih mi hranimo za vas … (18.11.2013)

PUS Bavšica v pričakovanju uradne otvoritve čistilne naprave

Poletni dogodki v PUS se kar vrstijo. Usposabljanje za vodnike PZS A kategorije sta uspešno zaključili dve skupini, trenutno je na vrsti usposabljanje za mentorice planinskih skupin.  Ureditev okolice po montaži čistilne naprave je dokončana, 5.7. smo imeli uradno otvoritev na kateri se nam je pridružilo kar nekaj ljudi. Obenem je bila Bavšica prizorišče podpisa dogovora o sodelovanju med PZS in ZGVS, na kar smo ponosni. Za piko na i smo ob koncu junija v uporabo končno dobili premično plezalno steno, ki je dobra popestritev in dodana vrednost izobraževalnih programov. (15.07.2013)

Inštruktorji planinske vzgoje PZS, generacija 2013, so usposabljanje zaključili v PUS.

V PUS-u se že dogaja: V preteklih tednih smo gostili mednarodno obarvan tečaj za vodnike soteskanja (CIC), obe sprejemni turi za vodnike Planinske zveze Slovenije A kategorije, svoje usposabljanje so v PUS zaključili tudi inštruktorji planinske vzgoje PZS. Vsem želimo obilo veselja pri delu! Ta vikend se v PUS vrača seja UIAA ICC, tako da bo spet mednarodno obarvan. Potem pa že pridejo bodoči vodniki PZS … Kdaj pridete pa vi? (11.06.2013)

Uradni začetek sezone v PUS vsakoleto zaznamuje delavna akcija Mladinske komisije. Letošnja je že za nami. Hvala vsem akterjem za dobro opravljeno delo! Več pa tule. (08.05.2013)

Zima zima bela, … se počasi poslavlja. Letos so bile v Bavšici ugodne razmere za izvedbo nekaj zimskih akcij. Med drugim vodniškega tečaja za G kategorijo in zimovanja PD Postojna. Ta vikend pa lepote zimske Bavšice spoznavajo gostje iz vsega sveta, saj v PUSu poteka mednarodni seminar UIAA v organizaciji PZS. (10.03.2013)

Znak okolju prijazne koče se že ponosno šopiri v predavalnici/jedilnici PUSa in na steni objekta. (22.02.2013)

PUS Bavšica prejela znak okolju prijazna koča: Poleg našega učnega središča je na slovesni podelitvi na 2. konferenci o planinskem gospodarstvu iz rok predsednika PZS Bojana Rotovnika znak prejelo še 7 planinskih postojank. S tem smo dobili potrditev, da delujemo okolju prijazno, podeljeni znak pa nam bo dodaten motiv, da tudi obiskovalce PUS-a osveščamo o varovanju okolja. (02.02.2013)

Arhiv novic

Comments are closed.