četrtek, 25. februar 2021
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

nedelja, 29. marec 2015 ob 00:00, ogledov: 4674

Ideje mladih za »Moje zelene Alpe«

Objavil(a): Matej Ogorevc
Kako doseči, da prebivalci in prebivalke Alp prevzamejo odgovornost za svoj življenski prostor? Rešitve so našli udeleženci in udeleženke Mladinskega parlamenta Alpske konvencije v Kamniku.
Kako doseči, da prebivalci in prebivalke Alp prevzamejo odgovornost za svoj življenski prostor? Rešitve so našli udeleženci in udeleženke Mladinskega parlamenta Alpske konvencije v Kamniku.
Uravnoteženo upravljanje narave in dobro počutje gresta v Alpah z roko v roki. Mladi se te medsebojne odvisnosti zavedajo, hkrati pa vedo, da ukrepi za ohranjanje storitev, ki nam jih zagotavlja naravno okolje, vplivajo na številna področja vsakdana.

To spoznanje predstavlja osrednje sporočilo Mladinskega parlamenta Alpske konvencije YPAC, ki se je odvijal pretekli teden od 16. do 20. marca 2015 v Kamniku. Letošnjo temo parlamenta »Moje zelene Alpe - ekosistemske storitve v času podnebnih sprememb« je spodbudil mednarodni projekt recharge.green, ki se ukvarja z iskanjem ravnotežja med varstvom narave in pridobivanjem obnovljivih virov energije. Projekt sofinacira Evropska Unija v okviru programa Območje Alp. Slovenski partnerji v projektu so s svojim strokovnim znanjem nudili pomoč mladim politikom. CIPRA, ki je partnerica tako projekta recharge.green kot tudi Mladinskega parlamenta Alpske konvencije, je skrbela za odnose z javnostmi in za povezovanje s predstavniki politike in stalnim sekretariatom Alpske konvencije.

Samo zakoni niso dovolj

V razpravi z nosilci odločanja so mladi poudarili, da politična raven ni vedno prava za zagotavljanje storitev, ki nam jih nudi naravno okolje. Poleg zakonskih rešitev potrebujemo tudi akcije ozaveščanja. Podobno sporočilo o pomenu ozaveščanja javnosti je bilo zaznati tudi v desetih zahtevah, ki jih je oblikovalo okrog 70 mladih iz vseh alpskih držav.

Mlade je počastil predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez. V slovenskem parlametu, kjer je potekala zaključna razprava, jih je takole nagovoril : »Mladinski parlament je spodbudni dokaz za to, da se mladi zavedajo pomena življenjskega prostora in da prevzemajo odgovornost za svojo prihodnost.«

Evropa kliče!

Ena izmed zahtev mladih je bila tudi večja prepoznavnost lokalnega okolja in kulturne dediščine. Cassiano Luminati, predsednik švicarske pokrajine Valposchiavo in gost YPAC 2015, je prepričan: Evropa potrebuje mlade, ki bodo sposobni biti razpeti med lokalno identiteto in medkulturno izmenjavo. Mladi lahko pomembno prispevajo, da se trenutno nastajajoča vseevropska strategija za Alpe napolni z vsebino.
 

Mednarodni Mladinski parlament s široko podporo Mladinski parlament Alpske konvencije, Youth Parliament to the Alpine Convention, poteka od leta 2006 vsakič v drugi državi. V letu 2015 je bila organizatorica parlamenta Gimanizija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik ob pomoči mednarodne komisije za zaščito Alp CIPRA kot uradne partnerice dogodka. Za strokovne vsebine so bili pristojni partnerji mednarodnega projekta recharge.green, ki ga sofinacira Evropski sklad za regionalni razvoj v okviru programa Območje Alp. YPAC 2015 so omogočili tudi Stalni sekretariat Alpske konvencije, slovensko Ministrstvo za okolje in prostor in občina Kamnik.

Dodatne informacije:

vir: CIPRA Slovenija

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino