ponedeljek, 17. junij 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

 

Sodelovanje z drugimi organizacijami

Mladinska komisija se že desetletja povezuje z različnimi mednarodnimi gorniškimi organizacijami, tako na formalni kot na neformalni ravni. Planinska zveza Slovenije je vključena v Svetovno združenje planinskih organizacij (UIAA), v katerem sodeluje večina držav z razvitim organiziranim planinstvom. Mladinska komisija je ustanovna in hkrati polnopravna članica Youth Commission UIAA od leta 1971.  Danes komisijo sestavlja 94 organizacij iz več kot 70 držav.

Mladinska komisija se je doslej aktivno vključevala v izmenjavo izkušenj na mednarodnem nivoju. Predstavljena sta bila programa Ciciban in Mladi planinec. Kot člani smo v tudi v Sloveniji v preteklosti gostili kopico mednarodnih programov (Tedni turne smuke, Pustolovski tabor, Ekološki tabor, Tečaj gorništva).

Mladinska Komisija sodeluje tudi z Balkansko planinsko zvezo (Balkan Mountaineering Union) na področju orientacije. Vsako leto se najboljše slovenske orientacijske ekipe podajo na Balkansko planinsko orientacijsko tekmovanje Balkan Mountaineering Union's Mountain Orienteering Competition ali krajše BMUMOC. Leta 2022 ga je znova (po šestih letih) organizirala Mladinska komisija. Na Pokljuki so se v treh dneh pomerile orientacijske ekipe iz Balkana. Več si lahko preberete v novici.

Danes je pomemben del poslanstva Mladinske komisije sodelovanje z drugimi mladinskimi organizacijami v Sloveniji, kar omogoča širši vpogled v potrebe in interese mladih ter vzpostavljanje trdnih povezav znotraj mladinskega sektorja.
MK PZS je namreč polnopravna organizacija članica Mladinskega sveta Slovenije (MSS), organizacije, ki je krovno združenje mladinskih organizacij, ki delujejo na nacionalnem nivoju. Pod svojim okriljem združuje organizacije z različnimi interesnimi, nazorskimi ali političnimi usmeritvami. MSS je nacionalni zastopnik mladih tudi na evropskem nivoju - član Evropskega mladinskega foruma je že od njegove ustanovitve leta 1996. Skozi ta sodelovanja se odpirajo nove možnosti za izmenjavo idej, izkušenj ter soustvarjanje projektov, ki prispevajo k boljšemu položaju mladih v slovenski družbi. Sodelujemo pa tudi z vsemi ostalimi organizacijam, s katerimi nas povezuje članstvo v Mladinskem svetu Slovenije. To so: Društvo Mladinski ceh, Mlada Slovenija, Mladi forum socialnih demokratov, Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija, Nova generacija SLS, Slovenska demokratska mladina, Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, Zveza slovenske podeželske mladine, Zveza ŠKIS in Zveza tabornikov Slovenije.

MSS skupinska iz otvoritve skavtske hiše_1
Skupinska slika iz otvoritve Skavtske hiše

V luči tega članstva se člani MK redno udeležujejo dogodkov, ki jih organizira MSS, ter aktivno sodelujejo v Komisiji za mladinske politike (KMP). Člani in članice KMP se sestajajo na dvodnevnih srečanjih in delujejo v okviru delovnih skupin, ki obravnavajo posamezne tematike. Vodstvo MSS po potrebi k sodelovanju v Komisiji povabi tudi mlade strokovnjake za posamezna področja. Delovanje Komisije podrobneje določa Poslovnik Komisije za mladinske politike Mladinskega sveta Slovenije. Pomembno je tudi omeniti, da sodelovanje Mladinske komisije PZS z ostalimi mladinskimi organizacijami ne koristi le mladim planincem, ampak celotni družbi. Aktivno vključevanje mladih v prostovoljno delo, družbeno angažiranost in razvoj različnih veščin prispeva k oblikovanju odgovornih in aktivnih državljanov, ki so pripravljeni soustvarjati boljšo prihodnost za vse. 

MSS_delovni_vikend_KMP_v_letu_2024
Delovni vikend KMP v letu 2024

MSS_iz_Nacionalnega_posveta_mladinskega_sektorja_2023
Skupinska slika iz Nacionalnega posveta mladinskega sektorja 2023.

Besedilo o sodelovanju MK z MSS pripravil Tim Peternel.


© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
Planinska zveza Slovenije
Urad Republike Slovenije za mladino