sreda, 12. december 2018
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

 

O planinski orientaciji

Orientacija pomeni ugotavljanje svojega položaja na terenu in ustrezno določitev nadaljevanja gibanja. Srečujemo jo v vsakdanjem življenju, na planinskih poteh in v obliki športne dejavnosti. Predstavlja skupek znanj, izkušenj in uporabe tehničnih naprav za gibanje v naravi. Kot sestavni del planinske dejavnosti jo vključujemo v nabor temeljnih znanj. Od leta 1959 je vključena v program planinske šole. Namen učenja orientacije je, da posameznik pridobi znanje, s katerim lahko samostojno in suvereno obvladuje gibanje v gorskem svetu.

Ena najbolj priljubljenih metod učenja orientacije, ki jo spodbuja tudi Mladinska komisija PZS, so orientacijska tekmovanja. Oblika ekipnega tekmovanja (3-5 članov) v različnih starostnih skupinah se je v drugi polovici devetdesetih iz Savinjske znova razširila na vso Slovenijo.

Tekmovanja so organizirana za vse generacije in potekajo v desetih, starostno določenih kategorijah:

  A - učenci do vključno 6. razreda osnovne šole
  B - učenci od 7. do vključno 9. razreda osnovne šole.
  C - srednješolci (od 1. letnika srednje šole do vključno 18. leta)
  Č - mladina (od 19. leta do vključno 26. leta)
  D - člani (nad 27 let)
  E - starejši (člani nad 40 let)
  F - družine (najmanj eden od staršev in otroci do vključno zadnjega razreda osnovne šole)
  G - odprta (manj zahtevna, primerljiva s kategorijo B)
  H - odprta (zahtevna, primerljiva s kategorijama Č in D)
  I - odprta (srednje zahtevna, primerljiva s kategorijo C)

Od preostalih orientacijskih tekmovanj se planinska orientacijska tekmovanja razlikujejo po tem, da pri udeležencih preverjajo tudi planinsko znanje in veščine (izdelava vozlov, poznavanje gorstev, rastlinstva in živalstva ter druge vsebine planinske šole). Tekmovanja trenutno potekajo v šestih področnih ligah: Gorenjsko-dolenjska liga, Savinjska liga, Podravska liga, Rogaška liga, Primorska liga in liga Smrekovec. Koroška in Zasavska liga sta trenutno neaktivni.

Najboljše ekipe iz področnih lig se uvrstijo na Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje (SPOT), ki praviloma poteka tretji vikend maja. (Prispevki na spletu: SPOT 2010, SPOT 2012, SPOT 2013, SPOT 2014, SPOT 2015, SPOT 2016SPOT 2017, SPOT 2018)

Leta 2016 je bilo v sodelovanju z Združenjem planinskih organizacij Balkana izvedeno prvo Mednarodno planinsko orientacijsko tekmovanje (IMOC), na katerega se pri nas uvrstijo najboljše ekipe na SPOT-u in tako preizkusijo svoje sposobnosti na mednarodni ravni. (Prispevek na spletu: IMOC 2016)

Leta 2017 smo se udeležili Balkanskega prvenstva v planinski orientaciji v Srbiji (prispevek: BMUMOC 2017), leta 2018 pa v Makedoniji (prispevek: BMOC 2018).
 
Članki o planinski orientaciji:

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2018
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino