ponedeljek, 17. junij 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

 

Ciciban planinec

Akcijo Ciciban planinec je Mladinska komisija uvedla leta 1975 z namenom, da se cicibani seznanijo s hojo, okolico domačega kraja in najbližjimi vzpetinami ter ob tem razvijajo vrline, kot so tovarištvo, poštenost, plemenitost, delavnost, vztrajnost in vedoželjnost. S tem jih uvajamo v planinstvo in planinsko usposabljanje ter jim predstavljamo planinsko dejavnost v različnih letnih časih. Zaradi celostne prenove vsebin, pravilnikov in dnevnikov se je akcija leta 2010 preimenovala v program. Zaradi svojega vzgojnega značaja je uvrščen v Nacionalni program športa v Republiki Sloveniji.

Program je namenjen predšolskim otrokom in otrokom do vključno drugega razreda osnovne šole. Ob začetku sodelovanja udeleženec prejme Cici dnevnik. V njem so naloge, napotki za raziskovanje in beleženje osebnih vtisov. Ti so prilagojeni letnemu času izletov in starosti otrok. Izvajalci programa so praviloma vrtci in mladinski odseki planinskih društev, enakovredno pa lahko izvajanje poteka tudi v okviru družine. Program je namenjen tudi otrokom, ki niso člani Planinske zveze Slovenije, s čimer komisija prevzema pobudo pri gorniškem usposabljanju civilne družbe. Program se povezuje tudi s športnim programom Zlati sonček ter je prilagojen za osebe s posebnimi potrebami.

Dnevniki so hkrati članska izkaznica, ki jih otroci ob vpisu v planinsko društvo prejmejo brezplačno. Dnevnike je mogoče kupiti tudi v Planinski založbi PZS. Ob prenovi programov je zaživela posebna spletna stran, namenjena dodatnim informacijam in naboru gradiv: mk.pzs.si/mpcp.

PDF Pravilnik programa Ciciban planinec
PDF Mladinska priloga Obvestil PZS (september 2011)
PDF Naročilnica dnevnikov
DOC Naročilnica za nagrade

ŽIG CP MP v vektorski obliki
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
Planinska zveza Slovenije
Urad Republike Slovenije za mladino