ponedeljek, 17. junij 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

 

Mladinski voditelji

Jeseni 2006 je upravni odbor Mladinske komisije PZS dobil predlog o uvedbi usposabljanja za mladinske voditelje. Poimenovanje usposabljanja izhaja iz širšega konteksta mladinskega voditeljstva, saj mladinske voditelje v Sloveniji za potrebe svojega dela usposabljajo tudi druge mladinske organizacije. Mladinski voditelj je oseba, ki s svojim delom omogoča mladim, da se ukvarjajo z dejavnostmi, ki jih zanimajo ali jim koristijo, ter s tem razvija tudi svoje zmožnosti. Namen mladinskih voditeljev je udejanjanje koncepta mladi za mlade v okviru matičnega mladinskega odseka in planinskega društva. Ob koncu programa udeleženci postanejo pripravniki. Za prejem naziva mladinski voditelj PZS morajo v matičnem odseku izvesti projekt na področju dela z mladimi.

Seminar ponuja enega prvih korakov k razumevanju širine in raznolikosti planinske dejavnosti v Sloveniji. Mladim omogoča vpogled v delovanje preostalih odsekov in zaradi vrstniške socialne note dodatno dviguje pripadnost planinski ideji. Skupna vizija planinskih društev in izvajalcev usposabljanja naj bi bila, da so tečajniki že pred seminarjem ustrezno usposobljeni za samostojno, varnejše gibanje v gorah in da so sprejeli misijo nadaljnjega delovanja v planinstvu. A kot se za vizijo spodobi, je ta neuresničljiva. Vseeno so vrata odprta vsem, ki so iz kakršnih koli vzgibov motivirani za to, da bi postali aktivni gradnik naše organizacije. Program poleg novih izkušenj na področju gibanja v gorskem svetu krepi tudi voditeljske kompetence in uči nekatere konkretne metode, ki jih v planinstvu uporabljamo pri delu z mladimi. Izvajalci programa so mladi sami. Za pridobitev naziva se morajo tečajniki vključiti v matični mladinski odsek in tam izdelati seminarsko nalogo. Ciljna skupina usposabljanja so mladi med 16. in 19. letom. Tečajniki lahko opravljajo sprejemni izpit za vodnika PZS, katerega veljavnost je tri leta.

Program poteka poleti, v Planinskem učnem središču Bavšica. V podporo nadaljnjemu razvoju mladinskih voditeljev komisija letno pripravlja dodatne programe (Seminar družabnosti, Zimska planinska šola).

Članki o nekaterih preteklih tečajih: 2022202020192016


DOC Prijavnica na akcije MK PZS
DOC Posebni pogoji ob prijavi
PDF Program izobraževanja
PDF Navodila za izdelavo seminarske naloge
ZIP Primeri seminarskih nalog 

Uporabne povezave:
PDF Misija "voditelj" (www.competitive.si) - o tem, kakšen je mladinski voditelj
PDF Kako preživeti kot mladinski voditelj (www.competitive.si) - uporabni napotki za mladinske voditelje
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
Planinska zveza Slovenije
Urad Republike Slovenije za mladino