nedelja, 28. februar 2021
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

sreda, 1. julij 2015 ob 10:30, ogledov: 5511

Že tretjič S študenti v hribe

Objavil(a): Matej Ogorevc
Mladi radi zahajamo v gore, še rajši če imamo dobro družb! Ravno smo spomladi začeli izvajati nov projekt ki smo ga poimenovali S študenti v hribe. Tako lahko študentarija oz. mladina (sledimo načelu »ni statusa, ni panike«) brez izgovorov enkrat na mesec in za en dan pusti obveznosti ob strani in se raje z nami poda v naravo in višave.
V soboto, 13. junija 2015, smo se tako že tretjič v okviru omenjenega projekta podali v nam tako ljubi gorski svet. Po uvodnih pomladnih gozdnih in travniških dogodivščinah na Belski Kopi in Golici, smo za junijski cilj določili Malo Mojstrovko. Tako smo prvič presegli magično plastnico, ki označuje 2000 m nadmorske višine, prav tako pa smo si tudi prvič nadeli samovarovalni sestav, saj se je del skupine na vrh napoti čez severno steno - po Hanzovi poti. Kot izkušeni vodniki sicer ponavadi nekoliko mlajših udeležencev naših izletov (vsi prisotni vodniki namreč večino izletov odvodijo za mladež svojega mladinskega odseka), smo za manj izkušene oz. le hoje željne udeleženke in udeležence organizirali še vzpon po normalki, ki poteka po južnih pobočjih.
 
Junijskega vzpona na Malo Mojstrovko se je skupaj udeležilo 16 udeležencev, skupini pa so vodili štirje vodniki. Pod severno steno so bili pred samim vzponom deležni krajšega predavanja, nakar so se v popolni »bojni opremi« (čelada, plezalni pas in samovarovalni sistem) lotili Hanzove. Zbrani so tehniko prepenjanja in hoje ob jeklenicah in klinih hitro osvojili, zato je vzpon na vrh potekal tekoče in brez večjih zastojev in posebnosti. Na vrhu so se veseli in zadovoljni snideli s prijatelji, ki so se na vrh podali po južnem pobočju. Slednji so namesto »železne poti« raje občudovali prebujajočo se gorsko naravo, prav gotovo pa so del pozornosti namenili tudi širnim razgledom na vrhove, ki se dvigujejo nad Vršičem, Krnico in Trento. 
 
Sestop sta po zasluženem okrepčilu na vrhu obe skupini opravili združno. Če je bil le redko kdo zadovoljen s sitnim sestopom skozi Vratca, pa je le redko kdo ostal ravnodušen ob hitrem in užitkov polnem »meliščnem« sestopu. Le malo za tem je dvajseterica dosegla tokratni cilj - varno in zadovoljno vrnitev na izhodišče.
 
Vtisi prisotnih? Imeli smo se odlično, vreme je zdržalo, dobre volje pa tudi ni manjkalo.

Ne zamudite naslednjih izletov, pohodov in tur - spremljajte nas na spletni strani MK PZS in na našem Facebook profilu - obljubljamo ažurne razpise prihajajočih izletov!

Naslednji izlet vam pripravljamo 18. julija 2015 - za enkrat pa naj cilj ostane še skrivnost. 

PS: Kako smo se imeli na dosedanjih izletih lahko preverite s klikom na zgornje povezave.
  
Barbara Bajcer in Matej Ogorevc
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino