četrtek, 25. februar 2021
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

petek, 24. julij 2015 ob 14:00, ogledov: 7952

S študenti v hribe ... na dvatisočake nad Kriškimi podi

Objavil(a): Matej Ogorevc
Vabimo vas na vikend paket pohajkovanja po markantnih dvatisočakih nad Kriškimi podi. Čudoviti konci s tremi lužicami - Kriškimi jezeri, in z že pregovorno prijetno mlado oskrbniško ekipo Pogačnikovega doma. Tokratni gorski potep je pravi recept za novo planinsko zgodbo!
Hoja v hribe postaja vedno bolj razširjena oblika miganja in preživljanja prostega časa, tudi med študenti. Saj vsi vemo, kako je... Med vsem učenjem in izpiti si je potrebno nekako prezračiti glavo in eden izmed najboljših načinov je potep v višave, ki pa nič manj ne paše tudi v počitniškem času.

kriski_podi_foto_manca_cujez_1
Turo po razglednem osrčju Julijskih Alp bomo začeli pri Aljaževem domu v Vratih (1015 m). Grizenje kolen čez Sovatno s pogledom na Severno triglavsko steno nas bo po 3,5 h pripeljalo do prevala Dovška vrata (2180 m), od koder nas čaka še tehnično zahtevnejši del vzpona na Stenar (2501 m) (1 h), ki v jasnih dneh postreže z razgledom vse od Triglava do Prisojnika, pokukamo celo v Trento. Po delno zavarovani poti bomo nadaljevali na sosednji, prav tako razgledni vršac - Križ (2410 m) (1 h). Med sestopom do Pogačnikovega doma na Kriških podih (2050 m) (1,5 h) bomo občudovali Kriška jezera, v planinski koči na zakraselih podih pa si privoščili topel obrok in tam tudi prenočili (možnost oskrbe z vodo). Za dobro jutro se bomo v nedeljo povzpeli na Razor (2601 m) (2 h) po na novo urejeni zelo zahtevni planinski poti, in Planjo (2453 m) (1 h), od tam pa se vrnili do Pogačnikovega doma (1 h). Čaka nas še krajši in ponekod tehnično zahteven vzpon na Bovški Gamsovec (2392 m) (1,5 h), od koder bomo čez Luknjo - tisto, skozi katero je Joža Čop z Babe gledal Zadnjico - sestopili v Vrata (1015 m) (3,5 h). 

Kdaj: 8. in 9. avgusta 2015

Odhod: ob 5. uri z avtobusne postaje v Gorici pri Slivnici, ob 6.00 s parkirišča pred Hoferjem v Šiški v Ljubljani. Prevoz z osebnimi avtomobili oz. kombijem.

Stroški: Vsak udeleženec krije lastne stroške nočitve in prehrane. V Pogačnikovem domu na Kriških podih je rezervirano prenočišče na skupnih ležiščih – 8 EUR za člane PZS. Stroški prevoza se porazdelijo med udeleženci. 

Obvezna oprema: dovolj velik nahrbtnik, visoki planinski čevlji, pohodne palice (če jih uporabljate; priporočljive za meliščne sestope), čelada, plezalni pas in samovarovalni komplet (sposoditi si jih je mogoče na društvu – navedite ob prijavi), prva pomoč, topla in rezervna oblačila, pijača in hrana, krema za sončenje, čelna svetilka, spalna rjuha.

Čas hoje in zahtevnost poti: prvi dan 7 ur, drugi dan 9 ur, kondicijsko in tehnično zelo zahtevna pot.

Informacije in prijave do torka, 4. avgusta 2015, pri Manci Čujež na elektronskem naslovu manca.cujez@gmail.com ali telefonski številki 040 352 665. Prijave do zasedenosti mest (15). Obvezno plačana članarina PZS za leto 2015. Ob prijavi navedite, če potrebujete izposojo opreme. Prav tako sporočite ali imate svoj avto in bi lahko peljali še nekaj ostalih udeležencev.

Vodji izleta sta Manca Čujež in Katarina Kadivec (vodnici PZS).
 

Lepo vabljeni!
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino