torek, 26. september 2023
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

ARHIV NOVIC  

torek, 20. oktober 2015 ob 08:30, ogledov: 5188

Zaključek študijskih počitnic doživet v Bavšici

Objavil(a): Matej Ogorevc
Od 27. do 30. septembra se je v Planinskem učnem središču Bavšica prvič odvijal Študentski planinski tabor, ki je predstavljal zaključek letošnjih študentskih izletov. Na kupu smo se znašli mladi iz vseh strani Slovenije, da se pred začetkom novega študijskega leta še nadihamo malo svežega zraka, sklenemo nova poznanstva in si pridobimo potrebno energijo za študij.
Začelo se je v nedeljo zjutraj, ko smo se odpravili na vrh Špik Hude police (Cima di Terrarossa), ki se sicer nahaja na italijanski strani Julijskih Alp, a nam ponuja čudovite poglede tako na slovenska, kot na italijanska gorovja. Medtem, ko smo se spoznavali med seboj, ko nas je veter oviral pri našem vzponu in nas je sonce prijetno spodbujalo, so nam čas krajšali čudoviti razgledi, radovedne družinice kozorogov in prvi letošnji sneg.
 
Na naš drugi vzpon smo se odpravili na sosedo Kanjo, ki se vzpenja prav za kočo, v kateri smo prebivali. Kljub precej strmemu terenu je bilo fino. Hodili smo ob potoku, nato preko melišč, na koncu pa smo prilezli na vrh s čudovitim razgledom na celotno dolino Bavšice, vse tja do Rombona in Bovca.
 
Na zadnjo turo smo se odpravili v dveh skupinah, eni so jo mahnili do Krnskega jezera, ostali pa smo za cilj imeli vrh, ki se mogočno vzpenja nad Bovcem, Rombon. Štartali smo že precej zgodaj, se v karavani začeli vzpenjati proti vrhu, se na poti mastili s čokolado in opazovali vzhajajoče sonce nad Bovcem. Tisti s preveč energije so mimogrede skočili še na vrh Čukle. Žal pa si na vrhu Rombona po 3.5 urnem vzponu še nismo mogli privoščiti zasluženega počitka. Zaradi ledenega vetra smo namreč imeli čas le za nekaj razglednih fotografij in pridobivanje dokaznega materiala (=štemplja), da smo res prišli na vrh. Malce nižje nam je vodnica rezervirala prav poseben kotiček med ostanki stavb iz 2. svetovne vojne, kjer smo si privoščili kosilo in počitek. Na poti navzdol smo se ustavili še pri trdnjavi Fort Hermann, izlet pa smo končali pri trdnjavi Kluže.

mk_pzs_studentski_tabor_2015_arhiv_mk_m2
Pred skupinsko fotko so nam nekateri že pobegnili, zato je zasedena le polovica stopnic =) Foto: arhiv MK PZS 
 
Za zadnji dan smo imeli drugačne načrte. Opremljeni s čeladami, samovarovalnimi kompleti in plezalnimi pasovi smo šli na ferato (učni poligon), jo preplezali in tako zaključili naše športno udejstvovanje. V PUS-u smo si privoščili še zadnje kosilo, nato pa se je naša družba počasi začela krčiti. Primorci so se odpeljali v svojo smer, ostali smo nadaljevali pot proti Ljubljani čez Trento. Ustavili smo se na ogledu Velikih korit Soče in bi se tudi dlje zadržali, če bi bilo kakšno stopinjo topleje. Tudi tukaj smo izgubili par članov skupine, ki se jim je mudilo domov. Ostala sta še 2 avta, ki sta se optimistično odpeljala še proti izviru reke Soče. Na koncu se le eden ni predal in je ostal do konca. Trije člani odprave smo prilezli k izviru Soče, kjer smo se založili s flašami najboljše slovenske vode. Na Vršiču nas je presenetilo še rahlo naletavanje snega in nato je bilo vsega konec.
 
Za hrano na taboru je bilo odlično poskrbljeno, Imeli smo namreč super kuharice, ki so upoštevale vse naše prehrambene zahteve in želje. Tudi organizatorki sta se zelo potrudili za nas, poskrbeli za spoznavni večer, nas učili raznih skupinskih iger in plezanja, ter poskrbeli za varno in zanimivo vodenje. Kljub temu, da je bilo poleg ljubiteljskih hribolazcev med študenti kar nekaj vodnikov in izkušenih planincev, smo se vseeno dobro ujeli v hoji. S potrpljenjem enih ter vztrajnostjo drugih smo se vsi dobro nahodili.
 
Vsem ostalim udeležencem pa seveda hvala za družbo, imeli smo se super!

Aleksandra Kansky

PS: Za slikovni oris tabora pa predlagamo ogled galerije na našem Facebook profilu =) 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Urad Republike Slovenije za mladino