četrtek, 25. februar 2021
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

ponedeljek, 11. januar 2016 ob 15:45, ogledov: 8455

Vrhovi Balkana – dokumentarna serija o balkanskih gorah

Objavil(a): Matej Ogorevc
14. januarja 2016, se na televizijske zaslone vrača dokumantarna serija Vrhovi Balkana, katera vas bo v svoji drugi sezoni popeljala na enajst gora Balkanskega polotoka. Oddaje bodo na sporedu vsak četrtek ob 21.30 na televizijskem programu Al Jazeera Balkans.
Po uspešni prvi sezoni dokumentarne serije Vrhovi Balkana, v kateri smo lahko spoznali Triglav, Velebit, Prenj in Staro Planino so se snovalci v njenem nadaljevanju mudili na vrhovih Kamniško-Savinjskih Alp, Gorskega kotarja, Vranice, Maglića, Durmitorja, Prokletij, Rtanj, Rila, Šar-planina, Olimpa in Meteore.

Zgodbe gora ter vezi med pokrajino in njenimi prebivalci so zgodbe o čudoviti naravi in ljudeh, ki ji pripadajo. Serija vam bo tako predstavila naravne lepote balkanskih gora ter zgodbe njenih prebivalcev.Osebno o seriji, ljubezni do gora in ljudeh ...

vrhovi_balkana_druga_sezona_arhiv_al_jazeera_balkans_m15
 vrhovi_balkana_druga_sezona_arhiv_al_jazeera_balkans_m21
vrhovi_balkana_druga_sezona_arhiv_al_jazeera_balkans_m24 
vrhovi_balkana_druga_sezona_arhiv_al_jazeera_balkans_m30 
vrhovi_balkana_druga_sezona_arhiv_kvarner_hr_m 
vrhovi_balkana_druga_sezona_durmitor_arhiv_vertigosports_m 
vrhovi_balkana_druga_sezona_maglic_arhiv_panoramio_m 
vrhovi_balkana_druga_sezona_meteora_arhiv_al_jazeera_balkans_m2 
vrhovi_balkana_druga_sezona_olimp_foto_borut_persolja_m 
vrhovi_balkana_druga_sezona_prokletije_arhiv_parksdinarides_m 
vrhovi_balkana_druga_sezona_rila_arhiv_cobeyatours_m 
vrhovi_balkana_druga_sezona_rtanj_arhiv_puljp_m
vrhovi_balkana_druga_sezona_sarplanina_vir_wikipedia_m
»Obiskati in se povzpeti na naštete gore v zgolj eni sezoni je bila izredno zahtevna, naporna, na trenutke pa tudi nevarna naloga. Ob enem pa o vsem tem posneti še dokumantarne filme - skupaj je bila to skoraj nemogoča misija. Dobra in profesionalna produkcijska ekipa, znanje, vztrajnost, požrtvovalnost ter fantastični partnerji na terenu, zakonec pa tudi kanček sreče ... zaradi vsega naštetega nam je na koncu vendarle uspelo!

Dodaten veter v krila nam je dala tudi velika gledanost prve sezone, med epizodami pa je še posebej izstopal film o Triglavu, najvišjemu vrhu nekdanje skupne Jugoslavije.

Poskušali smo posneti zanimivo dokumentarno, hkrati pa tudi zabavno serijo. Za dosego tega cilja smo se skupaj s ekipo povzpeli na najvišje vrhove Balkana, preživeli na desetine dni v lovljenju rdečkaste zore, romantičnih sončnih zahodov, se ure in ure družili z divjimi kozami ter poskušali ujeti posnetke narave v vsej njeni lepoti.
 
Težko je oceniti kaj nas je najbolj očaralo. Morda jutranja svežina, ki smo jo lovili v Dolini jezera medtem ko smo se vzpenjali proti najvišjemu vrhu Prokletij. Morda noč, ki smo jo preživeli na vrhu Balkana - na Musali ali pa vzburjenje ko smo med snemanjem z dronom na ekranu prvič zagledali Trnovačko jezero v obliki srca (Maglić, BiH).
 
Velik izziv so predstavljali zelo omejeni in teški pogoji (vreme, zgoščen urnik, snemanje in veliki psiho-fizični napori), ki jih je bilo potrebno vzeti v zakup, saj smo želeli posneti dokumentarno serijo, ki bo zadovoljila slehernega gledalca.
 
Bilo je tudi nekaj slabih dni, ko nam nič ni šlo od rok in od kamere, ko so sogovorniki odpovedali intervju ali pa nam je vreme (dež in sneg) onemogočili snemanje. A si nismo pustili, da nas prevzame malodušje. Misel da bodo ovire kmalu za nami in da bo serija, navkljub vsemu našla svojo pot do gledalcev, nam je vlivala novih moči in potrpljenja, ki je nujno potrebno pri tovrstnem delu. Še posebej ob takih trenutkih je do izraza prišla profesionalnost in predanost zadanemu projektu.
 
Da bi gledalcem bilo lepo - mora biti včasih nam težko! je bila parola, ki nas je vodila v težkih trenutkih na terenu. K sreči pa je bilo uživanje med snemanjem in delom veliko več kot težkih trenutkov.

Ljudje ki živijo na območjih gora, niso nič manj zanimivi in fascinantni od samih dolin, pobočij in vrhov. Tako kot gore same so bila nepozabna tudi druženja z ljudmi, ki so temu prostoru vdahnili poseben čar. Pogovarjali smo se z imenitnimi imeni kot so Stipe Božić, Dragan Jačimović, Vasilije Vujović, Marko Blečić, Ilina Arsova, Viki Grošelj, Davo Karničar, Matevž Lenarčič, Gregor Kresal, Bojan Rotovnik, Milan Kučan, Edin Durmo, Jure Miljak, Slađo Jukić in Braco Babić, ki so seriji dali nemerljiv ljudski doprinos.

Osebno mi je, tudi kot strastnemu obiskovalcu in ljubitelju gora, opravljeno delo v neizmerno veselje. Še bolj pa me veseli dejstvo, da sem uspel tudi delu produkcijske ekipe pokazati vse lepote gorskega sveta do te mere, da so tudi sami začneli zahajati v hribe tudi med prostim časom.

Dragi gledalci, upam da boste uživali v seriji! To mi bo zagotovov v največje zadovoljstvo in kot nagrada za napor, ki smo ga z ekipo vložili v snemanje. Če pa si boste po ogledani oddaji tudi sami oprtali nahrbtnik in nadeli gojzarje, pa naši sreči ne bo konca!«


Zehrudin Isaković, avtor serije


Posamezne oddaje si lahko po premiernem predvajanju ogledate tudi na spletni strani televizije Al Jazeera Balkans ali pa na njihovem uradnem You tube kanalu.
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino