sreda, 27. januar 2021
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

ponedeljek, 10. oktober 2016 ob 08:00, ogledov: 5683

Slovenske planinske poti očiščene za več kot 28 ton smeti

Objavil(a): Manca Ogrin
S tradicionalno čistilno akcijo Zavarovalnice Triglav se je zaključila 7. sezona akcije Očistimo naše gore. Samo letos je simbol akcije – biorazgradljive vrečke za odgovorno ravnanje z odpadki – prejelo nad 75 planinskih domov. Na zaključnem dogodku so spoštovanje in ljubezen do narave med okoli 500 udeleženci širili tudi oskrbniki planinskih koč, predstavniki slovenske biatlonske reprezentance, člani Kolesarskega kluba Kranj ter štirinožni prijatelji in vodniki Slovenskega društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke.
Pokljuško planoto je drugo oktobrsko soboto očistilo okoli 500 predanih pohodnikov in zavzetih podpornikov akcije Očistimo naše gore. Del Triglavskega narodnega parka so skupaj olajšali za kar 625 kilogramov smeti. Udeleženci so ob zaključnem dogodku sezone praznovali tudi dosežke vseslovenskega projekta: v okviru akcije Zavarovalnice Triglav so planinci v tem letu s priljubljenih pohodniških poti pobrali za več kot tono smeti, medtem ko so v sedmih letih skupaj v dolino odnesli več kot 28 ton odpadkov.

Spoštovanje do narave in aktivno preživljanje prostega časa
Zavarovalnica Triglav z akcijo Očistimo naše gore že vrsto let spodbuja spoštljiv odnos do narave in širi navdušenje nad pohodništvom. »Besede niso dovolj, z akcijo želimo doseči oprijemljive rezultate. Zato vsem, ki se udeležijo naših pohodov, že sedem let delimo simbole akcije – majice, rokavice in biorazgradljive vrečke, s katerimi očistijo planinske poti in v dolino odnesejo svoje smeti,« je namen ekološkega projekta opredelila Janka Planinc, direktorica OE Kranj Zavarovalnice Triglav, in dodala: »Letos smo v tem duhu ob slovenskih planinskih domovih odprli tudi dve novi otroški igrišči. Tako k zdravemu preživljanju prostega časa spodbujamo družine, otroke in mladostnike. Predvsem opažamo, da ozaveščanje planincev raste, zato se posvečamo tudi drugim temam, kot sta gorski bonton in varnost v gorah.«

ocistimo_nase_gore_2016_pokljuka_foto_mediaspeed
V sedmih letih so planinci skupaj očistili naravo za kar več kot 28 ton smeti, od tega samo letos za več kot 1 tono. (foto Mediaspeed)

Dober namen spremlja dobra volja
Dogodek, namenjen širjenju spoštovanja do narave, je na Pokljuki spremljalo pestro dogajanje. Devet oskrbnikov planinskih koč se je preizkusilo v tekmovanju za najboljšo planinsko sladico. Strokovna komisija pod vodstvom vodje kuhinje Športnega centra Pokljuka Gašperja Jana je laskavi naziv podelila Planinskemu domu Tamar, ki je pripravil jabolčni zavitek. Najmlajši so se zabavali z didaktično igro geolov, v kateri so iskali zaklad, ter nabirali smeti v družbi štirinožnih terapevtskih prijateljev in njihovih vodnikov. Med ljubitelji čiste narave so Pokljuško planoto čistili tudi znani slovenski športniki, biatlonci in člani Kolesarskega kluba Kranj.

7 presežkov za 7 sezon akcije Očistimo naše gore
  • V sedmih letih so planinci skupaj očistili naravo za kar več kot 28 ton smeti, od tega samo letos za več kot 1 tono.
  • V okviru akcije je letos biorazgradljive vrečke Očistimo naše gore prejelo več kot 75 planinskih koč. Tako smo vse obiskovalce koč spodbudili k odgovornemu ravnanju z odpadki.
  • Pohodniki so navdušeno sprejeli interaktivno spletno stran www.ocistimogore.si, na kateri je bilo v zadnjem letu objavljenih kar 22 predlogov za družinske izlete – vse poti so preizkušene, skrbno izbrane in prilagojene družinam z (mlajšimi) otroki.
  • V sedmih letih je akcija pridobila več kot 35.000 ambasadorjev, ki na družabnih omrežjih dejavno soustvarjajo skupnost ljubiteljev čistih planin.
  • »Ste pravi varuh gorske narave?« je bil 1. spletni kviz, ki so ga letos reševali člani skupnosti Očistimo naše gore. S spletnimi kvizi na hudomušen način spodbujamo veselje do čiste narave, pa tudi gorski bonton ter pozitiven odnos do narave in planincev.
  • Tudi letos je akcija Očistimo naše gore združila moči z akcijo Otroci Triglava. V tem sodelovanju sta zrasli dve novi otroški igrišči, in sicer pod koroškim Košenjakom in na idrijski Hleviški planini.
  • Za najboljši planinski zavitek se je v minulih šestih sezonah potegovalo več kot 20 oskrbnikov planinskih koč. Letos se je s sladicami na Pokljuki predstavilo 9 planinskih domov.

Očistimo naše gore

Fotogalerija

 Mediaspeed

 Mediaspeed1 / 40

 Mediaspeed2 / 40

 Mediaspeed3 / 40

 Mediaspeed4 / 40

 Mediaspeed5 / 40

 Mediaspeed6 / 40

 Mediaspeed7 / 40

 Mediaspeed8 / 40

 Mediaspeed9 / 40

 Mediaspeed10 / 40

 Mediaspeed11 / 40

 Mediaspeed12 / 40

 Mediaspeed13 / 40

 Mediaspeed14 / 40

 Mediaspeed15 / 40

 Mediaspeed16 / 40

 Mediaspeed17 / 40

 Mediaspeed18 / 40

 Mediaspeed19 / 40

 Mediaspeed20 / 40

 Mediaspeed21 / 40

 Mediaspeed22 / 40

 Mediaspeed23 / 40

 Mediaspeed24 / 40

 Mediaspeed25 / 40

 Mediaspeed26 / 40

 Mediaspeed27 / 40

 Mediaspeed28 / 40

 Mediaspeed29 / 40

 Mediaspeed30 / 40

 Mediaspeed31 / 40

 Mediaspeed32 / 40

 Mediaspeed33 / 40

 Mediaspeed34 / 40

 Mediaspeed35 / 40

 Mediaspeed36 / 40

 Mediaspeed37 / 40

 Mediaspeed38 / 40

 Mediaspeed39 / 40

 Mediaspeed40 / 40

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino