torek, 28. september 2021
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

sreda, 1. marec 2017 ob 12:30, ogledov: 22578

V gorah znatna in velika nevarnost snežnih plazov - Dom na Zelenici začasno zaprt

Objavil(a): Matej Ogorevc
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1300 m predvsem v zahodnem in južnem delu Julijskih Alp velika - 4. stopnje. Drugod v naših gorah je večinoma znatna - 3. stopnje, pod nadmorsko višino okoli 1300 m pa zmerna - 2. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja ter mesta z napihanim snegom. Pričakovana so spontana plazenja številnih manjših ter srednje velikih, nekaj pa tudi posameznih velikih plazov novega, nesprijetega snega s strmejših pobočij. Sneg je zaradi zaradi močnega vetra precej spihan.
Aktualne snežne razmere
Do danes zjutraj je V Julijskih Alpah zapadlo od 40 do okoli 70 cm snega, v Karavankah ter Kamniško Savinjskih Alpah od 20 do 50 cm ter v vzhodnih Karavankah od 10 do okoli 20 cm. Količina je precej odvisna tudi od nadmorske višine. Na začetku sneženja je bila nulta izoterma na nadmorski višini okoli 1400 m. Višje je bil sneg bolj suh in se je s podlago slabše sprijemal kot nižje, podlaga je bila marsikje skorjasta. Ob koncu padavin danes zjutraj se je nulta izoterma prehodno spustila pod 1000 m. Sprva je sneg prenašal močan jugozahodnik, ki se je ponoči obrnil v severno in severovzhodno smer. Zameti so tako nastajali skorajda na vseh straneh grebenv in sedel. Snežna odeja je mehka in rahla in se globoko predira.

lavinski_bilten_visina_01_03_2017

Podatki o višini snežne odeje v sredo, 1. marca 2017.

Predviden razvoj vremena
Danes se bo postopno razjasnilo, a čez dan bo nastajala kopasta oblačnost in možna bo še kakšna manjša ploha. Pihal bo šibak do zmeren veter severne do severozahodne smeri. Ledišče bo popoldne na nadmorski višini okoli 1300 m. Jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Pihal bo zmeren zahodnik. Topleje bo kot danes, ledišče bo med 1800 in 2200 m, višje v vzhodnem delu naših gora. V noči na petek se bo oblačnost povečala, ponekod bodo možne rahle padavine.

Tendenca snežnih razmer
Danes se bo novi sneg počasi sesedal in pod vplivom sonca predvsem na prisojah ojužil, le v senčnih legah ter nad okoli 2200 m bo verjetno tudi na soncu ostal suh. Veter bo le na izpostavljenih legah še prenašal sneg v zamete, ki bodo nastajali predvsem na južnih straneh grebenov. Jutri čez dan se bo zaradi deloma sončnega vremena in nekoliko višjih temperatur snežna odeja prehodno nekoliko labilizirala, v noči na petek pa bo pomrznila. Nastajala bo skorja. Spontano plazenje s strmejših pobočij pričakujemo predvsem danes in jutri sredi dneva in popoldne. V petek bo zaradi bolj oblačnega vremena vpliv sonca manjši.

Vir: Plazovni bilten Agencije Republike Slovenije za okolje 


snezni_plaz_kloza
snezni_plaz_plaz_2
snezni_plaz_plaz
Planinski dom na Zelenici bo danes, 1. marca in jutri, 2. marca 2017, zaprt zaradi povečane nevarnosti snežnih plazov!
Ob tem do nadaljnjega tudi odsvetujemo obisk območja Zelenice.

Na območju Zelenice je trenutna splošna nevarnost proženja snežnih plazov znatna, torej 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici, nad 1700 m pa je nevarnost snežnih plazov velika - 4. stopnja.

V noči iz 28. februarja na 1. marec je na območju Zelenice močno snežilo. V prvem delu noči je na razmočena tla padal težek moker sneg, v drugem delu pa suh. V prvem delu noči je pihal močan jugozahodni veter, v drugem delu noči pa je pričel pihati severnik. Veter je prenašal sneg, gradil zamete ter klože in opasti! Snega je na zavetrnih straneh lahko veliko. Na teh delih je nevarnosto proženja snežnih plazov velika, t.j. 4. stopnje.

Zaradi razmočenih tal se lahko prožijo tudi talni plazovi na travnatih pobočjih, izpostavljena so predvsem pobočja nad servisno cesto.

Dom na Zelenici bo ob primernih snežnih razmerah ponovno odprt v petek 3. marca 2017, ko se bodo razmere predvidoma stabilizirale.

Vir: GUC Zelenica in Služba za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica - Tržič
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino