ponedeljek, 18. januar 2021
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

nedelja, 12. marec 2017 ob 10:35, ogledov: 3459

S študenti v hribe - poslušat, kaj se pogovarjajo v dolini

Objavil(a): Matej Ogorevc
Začela se je meteorološka pomlad, prvo izpitno obdobje je tudi že za nami, zato si je potrebno nekako prezračiti glavo od vseh obveznosti...eden izmed najboljših načinov je torej potep v naravo. Tokrat nas bo pot popeljala na primorski konec, natančneje na Kraški rob.

Na skrajnem jugu Kraškega roba, nad vasjo Sočerga tik ob meji s Hrvaško, se nahajajo čudovite stene - spodmoli, ki so zaradi previsne oblike dobile ime »Ušesa Istre«. Značilnosti 28-metrskih pečin so trije večji in globlji spodmoli s 17 m visokim stropom.

Pot bomo začeli v vasi Gračišče. Vasica je strnjena med dvema hriboma, Grižo in Lačno. Skozi vas se bomo po planinski poti povzpeli na hrib Lačna (451 m), ki je dobil ime po živini, ki se je kljub paši na njenih pobočjih vračala domov lačna. Na vrhu Lačne se nahaja tudi razgledni stolp s katerega se nam odpre lep razgled na bližnjo in daljno okolico. Z vrha bomo nadaljevali proti Kuku (498 m), čez Veliki Gradež (507 m) in čez širne planjave Ravnega Krasa vse do vasi Dvori. Sledi vzpon do spodmolov - Istrskih ušes, »kjer naj bi se slišalo vse, kar se pogovarjajo v dolini«. Sledi nadaljevanje čez Veliki Badin (359 m) ter mimo cerkvice sv. Kvirika do našega jutranjega izhodišča. Za celotno krožno pot bomo porabili 7 do 8 ur prijetne hoje - vključno s postanki.

Izlet bo potekal v soboto, 18. marca. Zbrali se bomo ob 6.30 na parkirišču na Dolgem mostu ali ob 8. uri na izhodišču v Gračišču. Povratek nazaj v Ljubljano je predviden okoli 18.00.

Obvezna oprema:
Gojzarji, nahrbtnik, udobna športna oblačila, kapa, rokavice, rezervno perilo, vrečka za smeti. Ker med potepanjem po hribovitih travnatih grebenih ni nobene planinske postojanke, vzemite s seboj dovolj pijače in hrane ter oblačila za zaščito pred vetrom.

V primeru slabega vremena bo potek izleta prilagojen aktualnim vremenskim razmeram. Vodja izleta si pridržuje pravico do spremembe poti in cilja, prestavitve izleta oz. v najslabšem primeru do odpovedi v kolikor bo smatral, da so razmere na terenu neustrezne oz. (pre)nevarne za varno izpeljan izlet.

Prijave zbiramo izključno preko elektronskega obrazca in sicer najkasneje do četrtka, 16. marca, do 12.00 oz. do zapolnitve prostih mest. Število udeležencev je omejeno na 20, zato pohiti s prijavo.

Prevoz je lasten. Ob prijavi je potrebno navesti ali lahko peljete še koga izmed udeležencev. Stroški prevoza se nato porazdelijo med vse udeležence. Tako bomo poskrbeli za kar se da nizke stroške in kar je še pomembneje ... za nižji ogljični odtis našega firbcanja za dolinci. =)

Izlet bo vodil Blaž Erjavc (040 720 252, erjavc.blaz@gmail.com), vodnik Planinske zveze Slovenije.

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino