petek, 16. april 2021
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

petek, 14. julij 2017 ob 09:00, ogledov: 12864

Podprite slovenske gorske reševalce

Objavil(a): Manca Ogrin
Z donacijo boste podprli lokalne gorske reševalce in Ustanovo Sklad Okrešelj, da bodo lažje uresničevali svoje humanitarno poslanstvo.
Gorski reševalci so po hudi nesreči, ko se je pri usposabljanju reševalcev letalcev na Okrešlju 10. junija 1997 smrtno ponesrečilo pet reševalcev, na zboru reševalcev 18. aprila 1998 ustanovili Ustanovo Sklad Okrešelj za pomoč otrokom ponesrečenih gorskih reševalcev. V nesreči so izgubili življenja: Jani Kokalj (zdravnik reševalec letalec), Mitja Brajnik (IGRS in reševalec letalec), Luka Karničar (reševalec letalec in GV), Rado Markič (reševalec letalec), Boris Mlekuž (IGRS in reševalec letalec). Za GRS Slovenije je bila to najhujša nesreča v tedaj 85-letni zgodovini. Brez očetov je ostalo 13 otrok.

Namen Ustanove
je nepridobiten, dobrodelen in trajen. Omogoča finančno pomoč in štipendiranje otrok reševalcev, ki so se smrtno ponesrečili pri reševalnem delu.

Med najpomembnejše naloge Ustanove spadajo:
  • gmotna pomoč družinam pri šolanju otrok v osnovni šoli ter njihovo štipendiranje v času srednješolskega in visokošolskega izobraževanja,
  • prostovoljno zbiranje sredstev za šolanje otrok ponesrečenih reševalcev,
  • razpisovanje štipendij za tiste študijske smeri, ki lahko pripomorejo k večji varnosti obiskovalcev gorskega sveta,
  • razpisovanje diplomskih in drugih študijskih nalog, katerih namen je raziskovanje gorskih nesreč, izboljševanje reševalnih orodij in sredstev ter iskanje varnejših metod dela pri reševanju ponesrečenih v gorskem svetu.

GRZS_Okreselj_plakat_kor4_1

Od vsega začetka sklad finančno podpira tudi FIHO (Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji). Finančni del Ustanove Sklada Okrešelj vodi računovodstvo PZS. PZS ima v Skladu Okrešelj že od ustanovitve dalje tudi svojega predstavnika.

Planinska zveza Slovenije Skladu pomaga z vodenjem financ ter z ocenjevanjem in delno pomočjo nagrajevanja diplomskih nalog na temo varnega gibanja v gorskem svetu. Prav tako pozivamo posameznike, da si zagotovijo nalepko PODPORNIK in s tem izrazijo pripadnost pomagati upravičencem pomoči in štipendistom.


Nalepko Podpornik dobite na
:
postajah in društvih GRS,
- v pisarni GRZS na Bleiweisovi cesti 34 v Kranju
- ter v nekaterih planinskih kočah.

Nalepko dobite v zameno za prostovoljni prispevek, s katerim prispevate finančna sredstva izključno za
Ustanovo Sklad Okrešelj.


© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino