petek, 22. januar 2021
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

četrtek, 28. december 2017 ob 15:00, ogledov: 4311

Pozor, 4. stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov v gorah!

Objavil(a): Matej Ogorevc
V zadnjih dneh je v naših gorah padla večja količina snega! Sodelavci Agencije RS za okolje (ARSO) ter Službe za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica tako ocenjujejo, da je na terenu nevarnost snežnih plazov 4. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.
Stanje v četrtek, 28. decembra 2017
Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1400 m velika, 4. stopnje, nižje pa znatna, 2. stopnje.
Ob sneženju je v zadnjih 48 urah v gorah zapadlo od 20 do okoli 100 cm snega, največ v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah, najmanj pa na Pohorju ter na skrajnem vzhodu Karavank. Meja sneženja je bila sprva tudi do okoli 1300 m nadmorske višine, v krajih z močnimi padavinami pa občutno nižje. Ob koncu padavin se je spustila pod 1000 m. Pihal je okrepljen jugozahodnik, ki je delal zamete in opasti. Marsikje je snežilo na skorjasto ali pa tudi trdo podlago, zato so v snežni odeji šibke plasti.

Snežna odeja je mehka in rahla, predvsem nad okoli 1500 m slabo sprijeta. Veliko je zametov in opasti, vetru izpostaveljene lege so močno spihane, ponekod do stare podlage. Nižje je sneg ob dežju kopnel in se razmočil, nato je snežilo na tako podlago, tako da se je novi sneg z njo dobro sprijel.

Predviden razvoj vremena
Danes, v četrtek, 28. decembra 2018, bo oblačno z občasnimi padavinami, ki pa jih bo več v vzhodnih in južnih krajih. Meja sneženja se bo spuščala in bo popoldne in zvečer ponekod snežilo tudi do nižin. Predvidoma bo v gorah zapadlo od 5 do okoli 20 cm snega, tokrat več v vzhodnem delu naših gora, zlasti pa v hribih osrednje in južne Slovenije. Zapihal bo veter severnih smeri, ki bo spet prenašal sneg. Veter ne bo tako močan kot jugozahodnik v preteklih dneh. Ledišče se bo spustilo do nadmorske višine okoli 700 m. V petek bo delno jasno in suho, veter bo čez dan slabel. V soboto bo večinoma suho vreme, v višinah se bo postopno spet segrelo. Ledišče se bo v soboto do večera dvignilo do nadmorske višine okoli 2000 m. Tudi v nedeljo bo večinoma suho, ledišče bo večinoma nad našimi najvišjimi vrhovi. Že v soboto se bo okrepil jugozahodni veter, ki bo pihal tudi v nedeljo. Ponovne padavine pričakujemo v ponedeljek, ko bo meja sneženja sprva med okoli 900 in 1400 m nadmorske višine.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo danes in jutri le počasi sesedala, ostala bo večinoma rahla in mehka. Severni in severovzhodni veter bo delal nove zamete na južnih straneh grebenov in sedel. Tako danes kot tudi še jutri bo možno spontano proženje plazov suhega, nesprijetega snega predvsem s strmih pobočij. V soboto bo jugozahodnik ponovno prenašal sneg, ki se bo zaradi otoplitve začel predvsem v sredogorju nekoliko hitreje sesedati in preobražati. Proces bo še nekoliko izrazitejši v nedeljo. Zaradi otoplitve se bo snežna odeja zlasti v nedeljo najprej nekoliko labilizirala. Na površini bo nastajala skorja, tudi zaradi vetra. Nevarna bodo zlasti strmejša pobočja ter mesta z napihanim snegom. Nevarnost snežnih plazov se bo le POČASI ZMANJŠEVALA. Ob ponovnih padavinah v ponedeljek se bo nevarnost spet povečevala.

Vir: Agencija RS za okoljeGlede na zgornje vrstice odsvetujemo gibanje na izpostavljenih območjih. Če pa se kljub vsemu ne morete upreti pobeljenim pobočjem, se pred izbiro cilja prepričajte o aktualnih razmerah na terenu. Že doma preučite morebitno tveganje in ne nasedajte opisom na spletu, razmišljajte kritično, saj se razmere spreminjajo iz dneva v dan, celo iz ure v uro.

Prav tako priporočamo, da se na turo odpravite v skupini, da ste vsi opremljeni z lavinskim trojčkom (lavinska žolna, lavinska lopata in lavinska sonda), ter da ste vešči rokovanja s slednjim. Že med samim vzponom spremljajte stanje snežne odeje na terenu, priporočamo tudi večkraten test stabilnosti snežne odeje. Bodite pozorni na vrsto snega ter na razlike med različnimi plastmi v snežni odeju. Na splošno velja, da večja kot je razlika v sestavi snežne odeje (npr. suh in nesprijet sneg na plasti trdega snega oz. obratno), večja je verjetnost sprožitve snežnega plazu. Izogibajte se kložam ter pobočjem z napihanim snegom.

Izpostavljena pobočja prečite posamično, ne pozabite na opazovalca, ki vas bo z varnega mesta opozoril na morebiten plaz. Pri prečenju nevarnih odsekov odpnite bočne in prsne trakove nahrbtnika, roke imejte proste (ne v zankah na palicah), prav tako odpnite trakove na smučeh. V primeru plazu boste tako hitro in enostavneje odvrgli opremo, ki predstavlja dodatno težo in površino, ki vas v plazu sili proti dnu. Tesno si zapnite oblačila, v primeru zasutja boste tako bolje zaščiteni pred snegom in nizkimi temperaturami..

Več priporočil o varnejšem obiskovanju gora, preizkusu snežne odeje, reševanju zasutega v plazu ter še o čem si lahko preberete v Nasvetih za varnejše gibanje v gorah v zimskih razmerah.

PDF Pozor, snežni plaz!

Srečno!


Pripravil Matej Ogorevc

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino