sreda, 27. januar 2021
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

ponedeljek, 11. junij 2018 ob 14:30, ogledov: 3703

Aktivnosti za otroke in mlade v okviru projekta Izboljšanje energetske učinkovitosti planinskih objektov

Objavil(a): Matej Ogorevc
Planinska zveza Slovenije v okviru projekta Izboljšanje energetske učinkovitosti planinskih objektov, ki ga sofinancira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad, v letu 2018 organizira različne aktivnosti. Projekt vključuje tudi aktivnosti, ki so namenjene otrokom in mladim.
Varovanje okolja ima v planinstvu in planinski vzgoji velik pomen, zato je smiselno, da se o tej tematiki mlade in otroke izobražuje, hkrati pa se jih spodbuja k razmišljanju in iskanju rešitev ter k odgovornemu ravnanju. Eden od ciljev projekta je mlade generacije v planinskih društvih ozaveščati o pomenu planinskih koč, ranljivosti naravnega okolja in možnostih za učinkovito energetsko in okoljsko upravljanje planinskih koč in objektov nasploh.


Mladim in osnovnošolcem bodo namenjene naslednje možnosti:

  • pohodni ekotabor,
  • izvedba delavnic na planinskih taborih, 
  • prenočitev v planinski koči v okviru taborov,
  • natečaj za kreativni izdelek v okviru planinskih krožkov,
  • avtobusni prevoz za planinski izlet na planinsko kočo.
Več o naštetem spodaj.

Kontaktna oseba za izvedbo projekta: Dušan Prašnikar, vodja projekta, gospodarska.komisija@pzs.si; (01) 434 56 83.Pohodni tabor od koče do koče

Pohodni ekotabor je namenjen srednješolcem in študentom, ki jim je blizu planinstvo in preživljanje prostega časa v gorah, imajo primerno kondicijo za hojo, so okoljsko osveščeni in bi želeli pridobiti novo znanje o energetsko učinkovitih objektih.
Tabor je odlična priložnost za mlade, ki prihajajo iz planinskih društev, ki so lastniki planinskih koč, saj se bodo s pridobljenim znanjem lahko aktivno vključili v delo društva na tem področju. Mladi iz teh društev bodo imeli ob prijavi tudi prednost pred ostalimi prijavljenimi.
Tabor bo potekal 3 dni (2 nočitvi), kot pohodni tabor od koče do koče. Z vodnikom PZS in okoljskim strokovnjakom bomo obiskali več planinskih koč, na katerih bomo ugotavljali njihovo stanje v povezavi z energetsko in okoljsko učinkovitostjo. Vmes bo skupina osvojila tudi Stol in Begunjščico. Za prevoz na tabor bomo uporabili javni potniški promet.

Mladi ambasadorji bodo v okviru lastnega planinskega društva (na planinskem taboru, posebej organizirani delavnici itd.) obvezani izvesti vsaj en dogodek, na katerem bodo pridobljeno znanje širili naprej in ozaveščali druge mlade in otroke o tej temi. Dogodek je lahko organiziran na planinskem taboru, v okviru planinskega krožka ali posebej organizirani delavnici). O izvedbi bo treba pripraviti kratko poročilo s fotografijami dogodka.

Tabor je za udeležence brezplačen in vključuje 2x polni penzion, dodatno hrano in pijačo, prevoz na tabor in nazaj.

 

  • KDAJ: 9. do 11. julij 2018.
  • KJE: planinske koče in vrhovi v Karavankah (med Koroško Belo in Ljubeljem).
  • POGOJI: Udeležence prijavlja planinsko društvo. Pogoj za prijavo je starost vsaj 15 let in članstvo v planinskem društvu. Upoštevali bomo prej prispele prijave, s tem da imajo prednost mladi iz planinskih društev, ki imajo v lasti planinske koče. PD lahko prijavi največ 2 udeleženca. V primeru, da bo prijav več od prostih mest, se bo sprejelo zgolj prvega napisanega.
  • PRIJAVA: Prijavnico se odda skenirano na elektronski naslov: gospodarska.komisija@pzs.si do 20. 6. 2018. O izboru bodo kandidati obveščeni prek elektronske pošte. Takrat bodo izbrani udeleženci prejeli tudi seznam opreme za tabor in dodatna navodila.

 

DOC PrijavnicaIzvedba delavnic na planinskih taborih

Za ozaveščanje otrok in mladih želimo na poletnih planinskih taborih izvesti delavnice na temo izboljšanja energetske učinkovitosti planinskih objektov. Delavnice lahko izvedejo mladi ambasadorji ali drugi člani PD. Priporočamo vključitev strokovnjakov s tega področja. Posebnih smernic za izvedbo delavnic ni in je prepuščeno ustvarjalnosti vodij delavnic (zgolj voden pogovor z udeleženci ali tudi narejen izdelek). Želimo si, da bi bili rezultati delavnic tudi kreativni izdelki v fizični obliki (likovni izdelki, literarni izdelki, intervjuji, video/fotoizdelki itd.). Kot pomoč za delavnico bodo na PZS na voljo informativne zgibanke.

Zgolj za izvedbo delavnice prijava ni obvezna, a je zaželena.Prenočitev v planinski koči v okviru taborov

V okviru poletnih planinskih taborov bo mogoče izvesti dvodnevno turo z brezplačno nočitvijo v planinski koči. Cilj aktivnosti, ki se izvede za skupino osnovnošolcev/srednješolcev do 15 oseb, je spoznavanje vplivov koč na okolje ter energetske in okoljske učinkovitosti planinskih koč.

Pogoj za kandidiranje za brezplačno nočitev je oddano poročilo o izvedeni delavnici s kreativnim izdelkom v fizični obliki (likovni izdelki, literarni izdelki, intervjuji, video/fotoizdelki itd.) in kratkim poročilom o izvedeni turi na planinsko kočo (s fotografijami in seznamom udeležencev). Poročilo je treba oddati do 15. 9. 2018.

Izvedba delavnice se pričakuje v okviru planinskega tabora. Če izbrano PD ne izdela poročila z izdelkom, se smatra nočitev skupine na koči kot neupravičena in mora strošek nočitve naknadno pokriti PD samo.

Ker bomo izbor planinskega društva, ki mu bomo omogočili nočitev v planinski koči, opravili že takoj po roku prijav, je merilo prej prispela prijava.

PRIJAVA: Prijavnico se odda skenirano na elektronski naslov: gospodarska.komisija@pzs.si do 20. 6. 2018. O izboru bodo kandidati obveščeni prek elektronske pošte. Takrat bodo izbrani udeleženci prejeli tudi seznam opreme za tabor in dodatna navodila.

DOC PrijavnicaNatečaj za kreativni izdelek v okviru planinskih krožkov

Ciljna skupina so udeleženci planinskih krožkov na osnovnih šolah in v planinskih društvih. V sodelovanju z mentoricami planinskih skupin bi se izvajalo ustvarjalno-izobraževalne delavnice in pripravljalo kreativne izdelke (likovni izdelki, literarni izdelki, intervjuji, posnetki itd.) na temo vpliva planinskih koč na okolje ter energetske in okoljske učinkovitosti planinskih koč.

Posebna komisija projekta bo izbrala 5 najboljših kreativnih izdelkov. Za nagrado bo planinsko društvo nagrajene skupine dobilo brezplačni avtobusni prevoz za planinski izlet na eno od planinskih koč v Sloveniji. Na koči bo planinska skupina pregledala in primerjala svoje ideje in razmišljanja z dejanskim stanjem na teh kočah. Izdelki bodo objavljeni na spletni strani projekta.

Na natečaj lahko kandidirajo tudi kreativni izdelki, ki bodo narejeni na planinskih taborih. S tem da za nagrado brezplačnega avtobusnega prevoza ne more kandidirati PD, ki bo že izbrano za brezplačno nočitev v planinski koči v okviru poletnega tabora (razen v primeru manjšega števila prijav).

ROK ZA ODDAJO IZDELKOV je 10. oktober 2018. Izdelek se pošlje na naslov Planinske zveze Slovenija ali na elektronski naslov gospodarska.komisija@pzs.si. Predhodna prijava ni potreba.

 Avtobusni prevoz za planinski izlet na planinsko kočo

Brezplačni avtobusni prevoz za izlet na planinsko kočo bo namenjen nagrajenim planinskim društvom za kreativne izdelke na temo vpliva planinskih koč na okolje ter energetske in okoljske učinkovitosti planinskih koč.
Na koči bo planinska skupina pregledala in primerjala svoje ideje in razmišljanja z dejanskim stanjem na teh kočah.
V 5 dneh po izvedbi planinskega izleta mora planinsko društvo na PZS poslati kratko poročilo s fotografijami in seznamom udeleženih otrok.

Avtobusni prevoz, ki mora biti predhodno usklajen s PZS, bodo nagrajena planinska društva lahko izkoristila med 20. oktobrom 2018 in 20. januarjem 2019.

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino