sreda, 27. januar 2021
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

sreda, 18. julij 2018 ob 09:10, ogledov: 2148

Mladinski planinski festival v Makedoniji

Objavil(a): Manca Ogrin
Med 26. junijem in 1. julijem 2018 je v Makedoniji potekal mladinski planinski festival, namenjen predstavnikom mladinskih komisij članic Združenja planinskih organizacij Balkana. Želja članic zveze je, da bi se festival organiziral vsako leto, cilj pa je povezovanje mladih, izmenjava idej in iskanje novih možnosti za sodelovanje.
Letos so se vabilu odzvale le tri države, Slovenija, Hrvaška ter gostiteljica Makedonija, a festival, namenjen predstavnikom mladinskih komisij članic Združenja planinskih organizacij Balkana (BMU), je kljub manjši udeležbi dobro uspel.

Na pot proti Makedoniji smo se s kombijem odpravile tri predstavnice Mladinske komisije Planinske zveze Slovenije, in sicer Barbara Bajcer, Katarina Kadivec in Katja Maček, v Zagrebu pa so se nam pridružili še trije Hrvati. Prva postaja je bilo Skopje in sprejem na Planinski zvezi Makedonije ter sprehod skozi mesto. Nato smo se odpravili proti kanjonu Matka, kjer smo bili nastanjeni prvo noč. Naslednji dan je sledila vožnja s čolnom po reki Matka, obisk jame Vrelo ter postanek pri koči lokalnega jamarskega kluba.

planinski_festival_makedonija_foto_arhiv_mk_pzs
Na vrhu dvatisočaka Magaro v narodnem parku Galičica (foto arhiv MK PZS)

Zaradi deževnega vremena je bilo naše hribolazenje malo okrnjeno, smo si pa namesto tega ogledali kar nekaj naravnih in kulturnih znamenitosti Makedonije. Med njimi so bili znano plezališče Demir Kapija, arheološki najdišči Stobi in Heraklej, začutili smo utrip mest Ohrid in Bitola ter uživali v skodelici kave, sladoledu in igranju odbojke ob Prespanskem jezeru. Dneve brez dežja smo vseeno poskusili izkoristiti za pohode. Želeli smo osvojiti vrh Pelister, a smo zaradi megle in dežja prišli le do razgledne točke na približno 1900 metrih nadmorske višine. Več sreče smo imeli z vrhom Magaro v narodnem parku Galičica, kjer smo uspeli osvojiti vrh in imeli čudovit razgled na Ohridsko in Prespansko jezero.

Večeri v hotelu ob Prespanskem jezeru so bili namenjeni druženju ter izmenjavi izkušenj in idej. Izvedeli smo, kako poteka delo z otroki in mladimi v drugih državah, predstavili svoje primere dobre prakse, iskali možnosti za prihodnje mladinske festivale in tabore, Slovenci pa smo ponudili tudi možnost udeležbe na naših tečajih in seminarjih.

Festival je bil odlično organiziran in izpeljan, kljub skromni udeležbi je bilo zabavno in koristno hkrati. Dobili smo vpogled v delo drugih zvez, spoznali nove ljudi, želimo pa si, da nam v prihodnosti uspe uresničiti načrte o sodelovanju.

Za konec se zahvaljujemo članom Mladinske komisije Zveze planinskih športov Makedonije za organizacijo, Hrvatom za družbo, zahvala pa tudi Planinski zvezi Slovenije, ki nam je omogočila udeležbo.

Katja Maček

Fotografije: Iva Mrazović, Barbara Bajcer, Kristijan Klenovar, Ljuba Matevska in Katarina Kadivec

Fotogalerija

 arhiv Mladinske komisije PZS

 arhiv Mladinske komisije PZS1 / 9

 arhiv Mladinske komisije PZS2 / 9

 arhiv Mladinske komisije PZS3 / 9

 arhiv Mladinske komisije PZS4 / 9

 arhiv Mladinske komisije PZS5 / 9

 arhiv Mladinske komisije PZS6 / 9

 arhiv Mladinske komisije PZS7 / 9

 arhiv Mladinske komisije PZS8 / 9

 arhiv Mladinske komisije PZS9 / 9

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino