sreda, 27. januar 2021
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

ponedeljek, 17. september 2018 ob 09:00, ogledov: 1348

10. srečanje mladih planincev Balkana

Pohodniško društvo Novo mesto | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
V petek, 24. avgusta 2018, se nas je pet članov Pohodniškega društva Novo mesto, in sicer tri tekmovalke in dva spremljevalca, odpravilo na šesturno pot do planinskega doma Javorje nad Tuzlo, kjer je potekalo 10. srečanje mladih planincev Balkana.
Ob prihodu v planinski dom Javorje, 1002 m, v pogorju Konjuh nad Kladnjem pri Tuzli, smo bili zelo prijazno sprejeti s strani gostiteljev - PD Konjuh in ostalih udeležencev srečanja. Predstavniki Pohodniškega društva Novo mesto smo se tega srečanja udeležili prvič.

Na srečanju sta bili dve društvi iz Bosne in Hercegovine (poleg gostiteljev, PD Konjuh, še društvo PSD Prijatelji prirode iz Sarajeva), tri društva iz Bolgarije (TD Rilski turist iz Samokova, TD Pogledec-Bistrica iz Sofije in Klub ekologija i turizam Etropole iz Etropole), društvo iz Srbije (PSK Pobeda iz Beograda) in makedonsko društvo (SPAOK Antigonea iz Negotina). Vseh skupaj nas je bilo 42 mladih udeležencev, 16 mladih gostiteljev ter še nekaj spremljevalcev.

pod_novo_mesto_srecanje_mladih_planincev_balkana_2018_foto_klavdija_dolinar__8_

Poskrbljeno je bilo tudi za pestrost programa. Prvi večer je bil namenjen spoznavanju članov ostalih društev ter nastanitvi v sobah. V soboto je po obilnem zajtrku sledil uradni pozdrav predstavnikov društva gostitelja in podpredsednika Planinske zveze Bosne in Hercegovine (Planinarskog saveza Bosne i Hercegovine), nato pa tekmovanje v planinski orientaciji. V tekmovanju smo tekmovalke Pohodniškega društva Novo mesto zasedle 3. mesto in osvojile bronasto medaljo.
V popoldanskem času je bil organiziran še 3-urni pohod na 1209 m visok vrh Bandijerka. Pot je bila razgibana in nezahtevna, pretežni del pa je potekala po gozdu. Na poti smo izvedeli veliko informacij in zanimivosti o tamkajšnji pokrajini.
Po vrnitvi je sledilo predavanje o osnovni planinski opremi, varnostnem pasu in pripenjanju v gorah. Posebno zabavni del je bilo tekmovanje v vlečenju vrvi. Večer je bil ponovno namenjen druženju, podelitvi priznanj in medalj ter ogledu kratkih filmov o pogorju Konjuh ter Tuzli.

pod_novo_mesto_srecanje_mladih_planincev_balkana_2018_foto_klavdija_dolinar__9_

Na sestanku predstavnikov društev je bilo Pohodniško društvo Novo mesto sprejeto v Zvezo mladinskih planincev Balkana. Sklenili so tudi, da bo naslednje leto srečanje mladincev potekalo v Makedoniji; kot običajno zadnji vikend v avgustu.

Zadnji dan srečanja je bil rezerviran za ogled mesta Tuzle, kjer so nam gostitelji pokazali stari center mesta, Panonska jezera, ki so urejena v kopališče ter nam ponudili osvežitev na sedežu svojega društva.

Srečanje je bilo organizirano zelo dobro. Zahvaljujemo se gostiteljem in organizatorjem za dobro vzdušje ter bogat program, kar vse nam bo ostalo v res lepem spominu.

Zapisali Enja in Liza Bančov
Fotografije prispevala Klavdija Dolinar
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino