sobota, 6. junij 2020
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

ponedeljek, 29. oktober 2018 ob 12:00, ogledov: 1223

Uspešno izveden tečaj gibanja po zahtevnih in zelo zahtevnih planinskih poteh

Objavil(a): Matej Ogorevc
Med 20. in 23. septembrom 2018 je na Zelenici potekal Tečaj gibanja po zahtevnih in zelo zahtevnih planinskih poteh. Tečaja, ki ga je organizirala Mladinska komisija PZS, se je udeležilo pet udeležencev.
Pri izvedbi sta sodelovala inštruktorja planinske vzgoje Franc in Jože. Prvi dan, v četrtek, so se udeleženci, skupaj z inštruktorjema, najprej povzpeli do Zelenice po graničarski poti, kmalu pa je sledil še vzpon na spodnji Plot po šolski ferati ter naprej na Triangel. Na turi so izvedli še teoretično predavanja iz opreme ter prisluhnili besedam o ustrezni pripravi na turo.

mk_pzs_tecaj_zahtevne_zelo_zahtevne_poti_2018_foto_arhiv_mk_pzs__1_

Petek je bil namenjen turi na Palec in Zelenjak. Tura je lepo uspela in vsi so se varno povzpeli na ta zahtevna dvotisočaka. V popoldanske času so bile izvedene še vaje iz vrvne tehnike - vsi udeleženci so se spoznali s spustom ob vrvi, samoreševanjem in gibanjem ob vodoravni in pokončni vrvni ograji. V večernih urah so prisluhnili še predavanji o orientacije.

Sobotna tura na Veliki vrh na Begunjščici je potekala v slabih vremenskih razmerah, saj je skoraj celo turo spremljala gosta megla, zadnjih nekaj sto metrov pa še dež. Ob povratku v toplo kočo, je bilo izvedeno še predavanje iz prve pomoči, ki so ga nadgradili še s praktičnim delom prikazom ter vajami. Večer je bil posvečen še nevarnostim v gorah in tematiki planinskih poti.

mk_pzs_tecaj_zahtevne_zelo_zahtevne_poti_2018_foto_arhiv_mk_pzs__16_

Nedelja je bila posvečena analizi akcije - slabo vreme je preprečilo kakršnekoli gorske užitke. Udeleženci so bili s samo izvedbo in vsebino programa zelo zadovoljni, saj so dejali, da so izvedeli več kot so pričakovali. Da je bil tečaj prav zares uspešen, se lahko prepričate tudi z ogledom fotografij, ki jih najdte na Facebook profilu Mladinske komisije PZS.

mk_pzs_tecaj_zahtevne_zelo_zahtevne_poti_2018_foto_arhiv_mk_pzs__18_

Po poročilu povzel Matej Ogorevc

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino