sreda, 26. februar 2020
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

petek, 9. avgust 2019 ob 08:15, ogledov: 663

S študenti v hribe: v objem julijskih velikanov

Objavil(a): Ana Suhadolnik
Pred septembrskim študentskim taborom je na našem sporedu še avgustovski študentski izlet. Tokrat se bomo podali malo izven obljudenih poti, v samo osrčje julijskih velikanov. Naš cilj bo Šplevta (2272 m) in razgledi z vrha bodo napolnili dušo, to vam lahko obljubimo! :)
Pred študentskim taborom, ki bo potekal konec septembra, je na našem sporedu še avgustovski študentski izlet. Tokrat se bomo podali malo izven obljudenih poti, v samo osrčje julijskih velikanov. Naš cilj bo Šplevta (2272 m) in razgledi z vrha bodo napolnili dušo, to vam lahko obljubimo! :)

Zapeljali se bomo do Mojstrane, kjer bomo zavili v dolino Vrat in jeklene konjičke pustili pri Poldovem rovtu. Od tam se bomo v zavetju gozda najprej zmerno vzpenjali, potem pa se bo pot postavila pokonci in iz gozda postopoma zavila na strma travnata pobočja. Med vzponom bomo zavili tudi na Brinovo glavo, kjer se nam bo odprl pogled na vrhove na drugi strani doline Vrat, s Triglavom na čelu. Pot, ki bo vodila med ruševjem, po meliščih in travnatih pobočjih, nas bo pripeljala do sedla med Dovškim križem in Šplevto. Vrh Šplevte je le še lučaj daleč in tam nas bo pričakala čudovita panorama. Pred nami se bodo postavili Rokavi, Oltar, Dovški križ, ostro oko (ali dober zoom) pa bo lahko ujelo tudi križ na Škrlatici.
Spust bo potekal po drugi strani grebena Šplevte, mimo novega Bivaka II. Melišča bodo poskrbela za hitrejši spust, studenček nižje na poti pa za prijetno osvežitev. Na koncu se bomo pridružili poti, po kateri smo se zjutraj vzpenjali in ki nas bo pripeljala do izhodišča.

Izlet je celodneven, za vzpon bomo porabili 4.5 ur, za spust pa okoli 3 ure. Tura je zahtevna in zahteva dobro kondicijsko pripravljenost ter izkušnje s hojo v visokogorju! Z vami bomo izkušeni planinski vodniki, ki vas bomo varno pospremili od izhodišča do vrha in nazaj.

 

Kdaj

Izlet bo potekal v soboto, 24. avgusta. Zberemo se ob 5.00 pri Merkurju v Vižmarjah (končna postaja lpp linije 1). Povratek nazaj v Ljubljano je predviden do 17.00.

Obvezna oprema
Dobra obutev (gojzerji), nahrbtnik, vetrovka, majica za preobleč, malica, pijača (2.5L- vroče bo in vodo srečamo samo proti koncu sestopa), sončna krema, čelada (če je nimate, nam to sporočite ob prijavi!). Pohodne palice so zelo priporočljive zaradi sestopa po melišču.

Podrobnejše informacije bodo prijavljeni pred izletom prejeli na mail.

Slabo vreme
V primeru slabega vremena bo potek izleta prilagojen aktualnim vremenskim razmeram. Vodja izleta si pridržuje pravico do spremembe poti in cilja, prestavitve izleta oz. v najslabšem primeru njegovi odpovedi v kolikor bo smatral, da so razmere na terenu neustrezne oz. (pre)nevarne za varno izpeljan izlet.

Prijave
Prijave preko elektronskega obrazca (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd_0dbMP9qx9LNfjvWpMzKg6tzgtpL_Uk9ExX7m5bN2FluXTg/viewform) najkasneje do četrtka, 22. avgusta, do 12.00 oz. do zapolnitve prostih mest. Število udeležencev je omejeno na 15, zato pohiti s prijavo.

Prevoz
Izlet je brezplačen, prevoz je lasten. Stroški prevoza se porazdelijo med vse udeležence. Tako bomo poskrbeli za kar se da nizke stroške in kar je še pomembneje, za nižji ogljični odtis našega planinskega pohajkovanja.

Vodja izleta in informacije
Vodja izleta je Barbara Bajcer (041 336 397, barbara.bajcer@gmail.com). Izlet bodo vodili vodniki Planinske zveze Slovenije.

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino