torek, 26. januar 2021
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

petek, 19. junij 2020 ob 08:30, ogledov: 1790

Kako se znajti, ko se okoli vas pojavi megla?

Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Da se do planinskih koč oziroma planinskih ciljev ne boste izgubili, je poleg opreznega branja markacij potrebno osnovno znanje branja zemljevidov.

V gorah se je enostavno orientirati in določiti svoj položaj, saj je teren izrazit (vrhovi, grebeni, globoke doline ...), vegetacija pa je redka. Poleg tega imamo po gorah speljano mrežo markiranih planinskih poti s smernimi tablami in časovnicami. Lahko pa se situacija hitro spremeni in znana pokrajina postane popolna tujka. Megla, snežna odeja, veter, tema so dejavniki, ki lahko popolnoma domačo pokrajino v trenutku spremenijo v za orientacijo zelo zahtevno okolje, iz katerega se lahko rešimo le z dobrim znanjem orientacije in branja planinskih kart.

IMG_3071

V gorah se je enostavno orientirati in določiti svoj položaj, saj je teren izrazit. (Foto: PZS)

»Če se izgubimo, se najprej ustavimo. Podrobno proučimo območje okrog sebe in prehojeno pot. Potem poskušamo določiti svoj položaj. Če nam to ne uspe, se vrnemo na kraj, kjer smo nazadnje še vedeli, kje smo bili ter ponovno proučimo svojo načrtovano pot. Najpomembnejša kosa obvezne planinske opreme sta preprost kompas in nov planinski zemljevid. GPS naprave in aplikacije na mobilnem telefonu lahko služijo zgolj kot dodatna opora ali informacija pri iskanju stojne točke in prave poti. Najosnovnejša veščina orientacije je orientiranje planinskega zemljevida (sever v naravi se poravna s severom na zemljevidu) s pomočjo kompasa ali pa na podlagi znanih markantnih točk v okolju. Prepoznavanje oblik v naravi in planinskem zemljevidu pa je veščina, ki jo bi moral znati vsak izmed nas tudi za vsakdanje življenje,« je osnove razložil strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi.
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino