petek, 7. maj 2021
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

ponedeljek, 12. april 2021 ob 00:00, ogledov: 1100

Mladinska komisija izdala kratke poučne videoposnetke

Objavil(a): Ana Suhadolnik
Mladinska komisija je v letošnjih zimskih mesecih izvedla nov projekt. Po idejni zasnovi Katarine Kadivec so člani MK-ja posneli ne le poučne, temveč tudi zabavne videoposnetke. Namen teh je izobraziti mladino in ostale gledalce o nevarnostih, ki pozimi prežijo na planince ter o pravilni uporabi zimske opreme, ki nas pred njimi zaščiti.
»Videi so zasnovani na zabaven način, saj smo z njimi ciljali predvsem na mlajše občinstvo, z njimi pa smo si želeli doseči sproščenost in drugačnost«, je povedala Katarina. Videi promovirajo delo Mladinske komisije, hkrati pa mladim nosijo sporočilo o našem delu ter pomagajo pri prepoznavnosti izobraževalne plati. Z njimi mladim sporočamo tudi, da se lahko na nas obrnejo z vprašanji.

Igralska ter snemalna ekipa je videe zasnovala preko Skype sestankov. Tam so sestavili scenarije in potek zgodbe ter se dogovorili o poteku snemanja. Vsak izmed njih se je doma pripravil na svoj del snemanja in se naučil besedilo. Ekipa je za kraj snemanja določila Zelenico, pred odhodom pa seveda zgledno preverila vremenske in plazovne napovedi. Čeprav so sledilci Instagram profila Mladinska komisija na dan snemanja na instagram zgodbah videli snežno idilo v prelepem jasnem sončnem dnevu, so vsi člani ekipe drgetali od mrazu. Sara Gregl, članica zasedbe, je mraz v kratki anekdoti opisala takole: »Katarina je dala kuhat kavo na gorilnik, voda ni in ni zavrela, vmes je prej zmrznila. Torej nič od kavice. Imela sem obute trojne nogavice in navadne letne planinske čevlje. Ko sem prišla domov, sem imela pod nogavicami na nogah  bele prste. Če bi ponovila? Bi, s tem, da bi mela zimske gojzarje z grelci. :)« Ja, tako predana je bila naša ekipa snemanju.

Snemanje_JureMarko1
Slika1: Ekipa na terenu, foto: Jure Marko

Tudi Tim Ravnik, prav tako član igralske zasedbe, je čutil mraz, dejal pa je, da mu ta zaradi zabavne in zanimive družbe ni prišel do živega. Skupaj s Timom Peternelom sta posnela ikonično sceno o planincem preljubem, a prevečkrat pozabljenem pripomočku, WC-papirju. Video pa vendarle ne govori le o njem, pač pa o plazovnem trojčku, prav tako pogosto spregledani zimski opremi. Video si lahko ogledate tukaj.

Peternel je snemanje opisal takole: »Vse je potekalo profesionalno in gladko. Moja naloga je bila usmerjanje poteka snemanja, torej kje in kdaj se bo snemalo. Vse skupaj je bila zelo zanimiva izkušnja. Moj karakter je nastal že v predprodukcijski fazi in mojo zabavno sceno mi je bilo všeč vaditi. Po končanem terenskem delu snemanja je bila moja naloga montaža videa do končne oblike za javnost.«

Ekipa je posnela tri videe. V preostalih dveh, ki opisujeta iskanje zasutega v plazu in pravilno zaustavljanje s cepinom, nastopa pogumna zvezda Brin Tomc. Za svojo igralsko vlogo se je moral metati po snegu, vanj je bil celo zakopan. To izkušnjo je opisal takole: »Ko si zakopan že samo pol metra pod snegom, te stisne pri srcu, ker se zavedaš, da nič ne moreš in da te nihče ne sliši. Sicer pa je bilo snemanje zabavno, tudi biti del te ekipe je bilo super. Všeč mi je, da se Mladinska komisija angažira tudi na tem aktualnem področju podajanja znanja preko videoposnetkov.« Video, ki prikazuje reševanje Brina, ujetega v plazu, si lahko ogledate tukaj. Ta video je s področja prve pomoči strokovno obogatil še Marko Žličar, anastezist v Univerzitetnem kliničnem centru. Posredoval je znanje o oskrbi ponesrečenca, ujetega v plazu, tako da videi ne govorijo zgolj o uporabi opreme, pač pa tudi o tem, kako ravnati v situacijah, ki nas pozimi lahko zajamejo v gorah.

Če si želite ogledati, kako se pravilno zaustaviti s cepinom, kliknite tukaj.

Katarina še dodaja: »Kot idejnemu vodji se mi je projekt zdel odlično izveden kljub nizkim temperaturam, ki so vladale na dan snemanja. Še enkrat bi se rada zahvalila vsej ekipi za sodelovanje, dobro voljo, smeh in prelepo izkušnjo.«

Videi so bili obogateni z glasbo Uroša Kuzmana. Da so videi prišli k življenju sta zaslužna še Jure Marko in Neža Kristan.
Klara Kavčič

Zbrani posnetki na enem mestu:
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino