sobota, 25. maj 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

ARHIV NOVIC  

petek, 24. marec 2023 ob 00:00, ogledov: 914

Študentski izlet: po dollini Glinščice in nad njo

Objavil(a): Ana Suhadolnik
Po treh uspešno izvedenih pohodnih turah, je bil čas, da poskusimo še kaj novega, zato smo marčevski študentski izlet izkoristili za plezanje po ferati. V soboto, 18. 3. 2023 smo se že zgodaj zjutraj odpravili proti dolini reke Glinščice. Reka izvira v Sloveniji, nato pa kmalu prestopi mejo in svojo pot nadaljuje v Italiji. Nad dolino se dvigajo strma pobočja, zato ni nič čudnega, da po enem izmed njih poteka ferata.

Zbrali smo se na parkirišču, kjer smo preverili vso potrebno opremo in ponovili osnovna pravila za plezanje po feratah, nato pa smo veselo krenili na pot. Že po petih minutah hoje smo prišli do vstopa v ferato Bruno Biondi. Ferata je izjemno razgibana, vsebuje težavnostne stopnje od A do D, kjer je bilo potrebno imeti malo več moči v rokah, a nobenemu udeležencu ni predstavljalo težav. Prav tako je zanimiva velika raznolikost terena. Ves čas smo plezali malo gor, dol in nato spet gor, vmes pa so bili še odseki, kjer smo vodoravno prečkali steno. Ker gre za kraški svet, je bila skala izjemno razčlenjena, polna razpok, vdolbin in izboklin, ki so nudile odlične oprijeme in stope. Vreme je bilo čudovito, jasno in ravno prav toplo za kratke rokave, s celotne ferate pa se nam je odpiral pogled na Trst in Jadransko morje.

20230318_083920
Slika 1: v ferati nad dolino Glinščice, foto: arhiv MK PZS

Po slabih dveh urah smo vsi srečno priplezali na konec ferate Bruno Biondi. Pot smo nadaljevali skozi gozdiček in kmalu prispeli do dveh krajših ferat Zimska roža in Nos. Po Zimski roži smo se povzpeli na vrh stene, kjer smo na toplem pomladnem soncu pomalicali, naredili skupinsko fotografijo in uživali ob razgledu. Nato smo se spustili po ferati Nos spet nazaj v gozdiček, kjer se je plezalni del izleta zaključil. Sledil je le še lahkoten sprehod skozi gozdiček nazaj do parkirišča.

20230318_084519
Slika 2: z dobro voljo in varnim korakom. Foto: arhiv MK PZS

Vsi udeleženci so bili z izletom zelo zadovoljni, najbolj zagnani pa so že razmišljali, ali bi se dalo v okolici narediti še kakšen izlet. Dolina reke Glinščice s svojo razgibanostjo in zgodovinskimi zanimivostmi kar vabi na izlet, zato je le še vprašanje časa, kdaj se bomo spet vrnili. 

Matic Klopčič, vodja izletaurad_za_mladino_23
Dogodek sofinancira Urad RS za mladino
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Urad Republike Slovenije za mladino