ponedeljek, 15. julij 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

ARHIV NOVIC  

sobota, 20. januar 2024 ob 19:15, ogledov: 1715

Medvoško-kranjska zmaga na 34. državnem tekmovanju Mladina in gore

Planinsko društvo Medvode | Planinsko društvo Litija | Planinsko društvo Kranj | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Ponosne osnovnošolske državne prvakinje na 34. tekmovanju Mladina in gore so 20. januarja v Šenčurju postale Planinske brihte (PD Medvode) pred dvojcem iz PD Litija: Gorskimi podmornicami na drugem in Sitarjevškimi mukicami na tretjem mestu. Srednješolska odličja so si razdelili zmagovalca Neustrašna gorska učenjaka (PD Kranj), drugouvrščena Dehteča sezamova hribolazca (PD Litija) in tretja Blejska hribolazca (PD Bled).
Osnovna šola Šenčur je bila tretjo januarsko soboto pravo mravljišče mladih planincev in njihovih mentorjev na 34. državnem tekmovanju Mladina in gore, najbolj uveljavljeni planinski preizkušnji za mlade iz znanj, veščin in izkušenj z vseh področij in oblik planinskega delovanja, ki že več kot tri desetletja osnovnošolce pripravlja na varnejši in samostojen obisk gora, letos pa so osmič svoje poznavanje planinstva pokazali tudi srednješolci. Mladina in gore ni zgolj tekmovanje, ampak tudi priložnost za druženje in pridobivanje planinskega znanja za življenje. V kraju lanskih zmagovalcev, kjer sta sobotni utrip narekovala občudovanja vredno planinsko znanje in dobra volja okrog sto tekmovalcev, so 34. državno tekmovanje MIG organizirali Planinska zveza Slovenije, Mladinska komisija PZS, Zavod za šport RS Planica, Planinsko društvo Kranj, Osnovna šola Šenčur in Zavod za turizem Kranj.

mladina_in_gore_2024_sencur_foto_manca_ogrin__5_
Finale 34. državnega tekmovanja Mladina in gore v Šenčurju v obliki kviza, ki je bil zahteven zalogaj znanja za vse zbrane (foto Manca Ogrin)

Za preganjanje treme pred začetkom tekmovanja so s pesmijo poskrbeli učenci OŠ Šenčur, ki so tudi sooblikovali planinsko kuliso v športni dvorani. Tekmovalce so spodbudno nagovorili podpredsednik Planinske zveze Slovenije Roman Ponebšek, podžupan Očine Šenčur Aleš Perič Močnik, ravnateljica OŠ Šenčur Stanka Naglič, načelnica Mladinske komisije PZS Ana Skledar in nepogrešljiva Brigita Čeh, že 20 let koordinatorica tekmovanja. Na srečanju mentorjev sta zbrane pozdravila predsednik Planinskega društva Kranj Primož Černilec in predstavnica Mladinskega sveta Slovenije Maša Brulc. Kako pomembno je znanje in raziskovanje, je planinski mladeži na srce položil skriti gost Dušan Škodič, raziskovalec planinske zgodovine, član uredniškega odbora Planinskega vestnika in avtor več knjig z najnovejšo in najodmevnejšo Triglav je naš na čelu. 

mladina_in_gore_2024_sencur_foto_manca_ogrin__10_
Kako pomembno je znanje in raziskovanje, je planinski mladeži na srce položil skriti gost Dušan Škodič (foto Manca Ogrin)

Tri- in štiričlanske ekipe osnovnošolcev in dvočlanske ekipe srednješolcev so tekmovanje začele dopoldne s testi iz planinskega znanja, ki so ga mladi pridobivali v planinskih krožkih in med udejstvovanjem v planinstvu. V finalni del državnega tekmovanja za osnovno šolo se je uvrstilo šest najboljših ekip, ki so v finalu v obliki kviza odgovarjale na vprašanja iz Planinske šole in dodatnega gradiva o 70. obletnici vzpona na Everest. Znajti so se morale tudi v praktičnih nalogah iz prve pomoči in planinskih vozlov.

mladina_in_gore_2024_sencur_foto_manca_ogrin__22_
Šesterica najuspešnejših osnovnošolskih ekip na 34. državnem tekmovanju Mladina in gore z mentorji, koordinatorico tekmovanja Brigito Čeh, načelnico Mladinske komisije PZS Ano Skledar in podpredsednikom PZS Romanom Ponebškom (foto Manca Ogrin)

Za naslov državnih prvakov se je v osnovnošolski kategoriji potegovalo 18 ekip, šesterica najboljših v finalu v živo, ki je bil zahteven zalogaj znanja za vse zbrane. Zmage se je veselila ekipa Planinske brihte (PD Medvode) pred drugouvrščenimi Gorskimi podmornicami (PD Litija) in Sitarjevškimi mukicami (PD Litija) na tretjem mestu. Na četrto mesto so se uvrstili Prežvekani čigumiji (PD Gornja Radgona), na peto Taborski sokoli (PD Tabor) in na šesto Poredni angelčki (PD Javornik - Črni vrh nad Idrijo).

mladina_in_gore_2024_sencur_foto_manca_ogrin__23_
Osnovnošolske državne prvakinje Planinske brihte (PD Medvode) s somentorico Katjo Porčnik Gortnar (foto Manca Ogrin)

Ponosne osnovnošolske državne prvakinje Manja Goslar, Karin Jakša JovanovskiSara Mis in Viktoria Ana Šušteršič, ki so si nadele ime Planinske brihte, so na tekmovanju Mladina in gore prvič sodelovale lani, ko jih je navdušila mentorica Mojca Resnik in so bile šeste, letos pa so se izjemno veselile svojega uspeha: "Ne moremo verjeti, kar nismo še dojele, da smo zmagale. Res smo presrečne in presenečene. Pokazati smo morale veliko praktičnega znanja, ki ga pridobimo na planinskem krožku, taborih, izletih in na pripravah z mentorico Mojco, ki nam res odlično predstavi vsebine. Mladina in gore ni le tekmovanje, ampak znanje za življenje, saj rade hodimo v gore, kjer se veliko naučimo in tudi sprostimo." Kot so še povedale medvoške sedmošolke, vse obiskujejo planinski krožek, izlete in planinske tabore PD Medvode, veliko hodijo v gore tudi s starši, za tekmovanje pa so imele z mentorico enkrat tedensko tudi posebne priprave. Resnikova je zbolela, zato je tekmovalke spremljala njena desna roka Katja Porčnik Gortnar, zelo ponosna, da je del te zgodbe: "Dekleta so dobra ekipa, prijateljice, držijo skupaj, so visoko intelektualno sposobne in planinske stvari jih zanimajo - mislim, da je to zmagovalna kombinacija. V planinskem krožku smo zelo dejavni in z motivacijo nadgrajujejo že pridobljeno znanje."

mladina_in_gore_2024_sencur_foto_manca_ogrin__14_
Finalisti so se morali izkazati tako v teoretičnem planinskem znanju kot pri praktičnih nalogah iz planinskih vozlov in prve pomoči (foto Manca Ogrin)

Na osmem tekmovanju Mladina in gore za srednješolce se je v Litiji pomerilo 11 srednješolskih ekip. Zmago sta slavila Neustrašna gorska učenjaka (PD Kranj), drugo mesto sta si prislužila Dehteča sezamova hribolazca (PD Litija) in tretje Blejska hribolazca (PD Bled). Na četrtem mestu je bila dvojica Stena (PD Idrija), na petem Subuwu (PD Litija), na šestem pa Podkošutarska golcarja (PD Tržič).

Neustrašna gorska učenjaka, srednješolska zmagovalca Klara Svetelj in Gaj Strelec, sta bila lani v ekipi osnovnošolskih državnih prvakov, tako da zmagovito nadaljujeta v starejši konkurenci: "Najpomembneje za uspeh se nama zdi, da izluščiš bistvene podatke, da stvari povezuješ in razumeš - in da jih znaš uporabiti. Vesela sva zmage, a tekmujeva predvsem zato, ker se pri tem zabavava, pokaževa svoje znanje in spoznava nove prijatelje." Prekaljena tekmovalca je že prejšnja leta na Mladino in gore pripravljala mentorica Maja Sirše, letos pa sta planinsko znanje večinoma brusila sama in se pri pripravah pridružila tudi osnovnošolski ekipi. 

mladina_in_gore_2024_sencur_foto_manca_ogrin__13_
Najuspešnejše srednješolske ekipe z zmagovalcema Neustrašnima gorskima učenjakoma (PD Kranj) v sredini (foto Manca Ogrin)

Teoretična vprašanja in praktične naloge pripravljajo poznavalci s pestro paleto planinskih znanj in izkušenj z željo, da bi tekmovalci znali pridobljeno znanje izkoristiti za samostojno in čim varnejše gibanje v gorah. Letos so nad njimi bdeli Urška TrčekNejc BobovnikJure BrečkoVanja BlažicaUroš Kuzman in Bojan Pollak. Najboljše osnovnošolske ekipe so bile nagrajene z brezplačno uporabo tabornega prostora Mlačca in vikend paketom v planinski koči, srednješolske ekipe z brezplačnim dijaškim taborom, najboljši s pokali in medaljami, vsi sodelujoči pa s praktičnimi nagradami. Vse udeležence tekmovanja je navdušil tudi obisk kranjskih rovov. Na likovnem natečaju z naslovom Naj narava ostane ohranjena za prihodnje rodove so bili nagrajeni Manja GoslarAleks Dvoršak in Tinkara Soklič

PDF REZULTATI 34. državnega tekmovanja Mladina in gore (OŠ in SŠ)

Iskrene čestitke mladim tekmovalcem in njihovim mentorjem!

Manca Ogrin

-------------------------
Medijske objave:
Planinske brihte in Neustrašna gorska učenjaka zasijali v polnem sijaju (Siol.net)
PDF Slavili Planinske brihte in Neustrašna gorska učenjaka (Slovenske novice)
Jutro na Planetu: Mladina in gore (Planet TV)
PDF V poznavanju planinstva najboljši gorenjski ekipi (Gorenjski glas)
V poznavanju planinstva najboljši gorenjski ekipi (Gorenjski glas)
Planinske brihte na 34. tekmovanju Mladina in gore (Prvi program Radia Slovenija)
Utrinki s 34. državnega tekmovanja Mladina in gore (Radio Ognjišče, od 17:42)
Medvoško-kranjska zmaga (Si21.com)
Mladi planinci so se pomerili na državnem tekmovanju (Primorski val)
Medvoško-kranjska zmaga na 34. državnem tekmovanju Mladina in gore (Hribi.net)
Medvoško-kranjska zmaga na 34. državnem tekmovanju Mladina in gore (Kranj24.com)
Medvoško-kranjska zmaga na 34. državnem tekmovanju Mladina in gore (Radio Sora)

Fotogalerija

 Manca Ogrin

 Manca Ogrin1 / 22

 Manca Ogrin2 / 22

 Manca Ogrin3 / 22

 Manca Ogrin4 / 22

 Manca Ogrin5 / 22

 Manca Ogrin6 / 22

 Manca Ogrin7 / 22

 Manca Ogrin8 / 22

 Manca Ogrin9 / 22

 Manca Ogrin10 / 22

 Manca Ogrin11 / 22

 Manca Ogrin12 / 22

 Manca Ogrin13 / 22

 Manca Ogrin14 / 22

 Manca Ogrin15 / 22

 Manca Ogrin16 / 22

 Manca Ogrin17 / 22

 Manca Ogrin18 / 22

 Manca Ogrin19 / 22

 Manca Ogrin20 / 22

 Manca Ogrin21 / 22

 Manca Ogrin22 / 22

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Urad Republike Slovenije za mladino