torek, 2. marec 2021
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

sobota, 17. december 2011 ob 00:00, ogledov: 5290

Foto Eksponent 2011 po Ljubljani in okolici

Objavil(a): Zdenka Mihelič
Po lanski uspešni krstni sezoni Eksponenta letos nadaljujemo z uspešno izvedenim Foto eksponentom. Kaj sploh je Eksponent? Eksponent je projekt Odbora za orientacijo, s ciljem povečanja priljubljenosti orientacije oz. njene nadgraditve.
Orientacijska tekmovanja so praviloma vedno drugačna, z drugimi izzivi, niti pa niso omejena s togimi pravili Planinskega orientacijskega tekmovanja (POT). Še drugi cilj pa je poživiti mrtvo, zimsko sezono, ko ostala orientacijska tekmovanja počivajo.

Tako smo preteklo soboto, 10. decembra, v Ljubljani izvedli Foto Eksponent. Največja razlika od uveljavljenih POT tekem, je bila v tem, da so tekmovalci dobili le list s fotografijami kontrolnih točk, ter turistično karto mesta. Tako so najprej morali identificirati vse točke, kar se je ponekod izkazalo za manjši problem, ki pa so ga rešili na različne načine. S spraševanjem mimoidočih, poštarjev, nekateri pa so pomoč iskali tudi v turističnem uradu in na spletnih straneh. Pot jih je tako vodila izpred sedeža Planinske zveze v Tivoli (spomenik Edvarda Kocbeka) pa v študentsko naselje Rožna dolina, od koder so nadaljevali na Rožnik, mimo bika pri živalskem vrtu. Sledil je spust proti skakalnicam in naprej do stadiona v Bežigradu mimo cerkve sv. Frančiška v Šiški. Od tam proti Žalam mimo Kolinske in gradu Kodeljevi do drugega vzpona, na Golovec (observatorij). Še na Ljubljanski grad in mimo Trnovega do rimskega zidu, NUK-a, Primičeve Julije na Wolfovi ulici na Mesarski most. Zadnji dve točki pred ciljem, ki se je nahajal prav tam kjer so se tekmovalci podali na progo, sta se nahajali pred RTV Slovenija (deček s piščalko) in na Metelkovi ulici.

Najhitrejši so s progo opravili v dobrih treh urah, malo počasnejši pa v šestih. Pred podelitvijo nagrad, vstopnice v različne Ljubljanske muzeje, smo se skupaj še okrepčali in poklepetali. Nato pa odšli vsak na svoj konec.

Za zaključek naj ponovim misli prenekaterih tekmovalcev, da so ta dan spoznali in videli veliko novih stvari v naši prestolnici. Vreme nam je dobro služilo, tako da je vseh 36 tekmovalcev oz. 18 ekip dobro izkoristilo soboto in konkretno pretegnilo krake.

Matej Ogorevc
Foto Jernej Južna, David Češka in Saša Jagodič
Vir: Mladinska komisija PZS

Fotogalerija

 Zdenka Mihelič

 Zdenka Mihelič1 / 7

 Zdenka Mihelič2 / 7

 Zdenka Mihelič3 / 7

 Zdenka Mihelič4 / 7

 Zdenka Mihelič5 / 7

 Zdenka Mihelič6 / 7

 Zdenka Mihelič7 / 7

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino