petek, 5. marec 2021
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

sreda, 11. januar 2012 ob 00:00, ogledov: 3304

23. Državno tekmovanje Mladina in gore to soboto v RUŠAH

Objavil(a): Zdenka Mihelič
V soboto, 14. januarja 2012, bo na OŠ Janka Glazerja v Rušah že 23. Državno tekmovanje Mladina in gore. Uradni začetek tekmovanja bo ob 10. uri. Lepo povabljeni, da se nam pridružite!

Na državno tekmovanje se je uvrstilo 24 najboljših ekip iz vse Slovenije, ki se bodo pomerile v gorniškem znanju ter znanju o temah dodatnega gradiva. Ekipe štirih učencev od 6. do 9. razreda so morale na regijskih tekmovanjih, ki so bila 12. novembra 2011, pokazati veliko gorniškega znanja. Regijska tekmovanja (skupaj je tekmovalo 67 ekip) so potekala na treh osnovnih šolah, in sicer v Cerknem za Primorsko, Notranjsko in Posočje, v Bogijini za Podravje, Pomurje, Savinjsko dolino in Koroško, v Črnučah pa za ljubljansko območje, Gorenjsko, Dolenjsko, Belo Krajino, Kamniško-bistriško območje in Zasavje.

Državno tekmovanje Mladina in gore bo tokrat v znamenju Sfinge in Triglavske severne stene. Letošnje dodatno gradivo je namreč posvečeno Triglavski severni steni, zgodovina vzponov, ter Sfingi, njenim smerem in projektu knjige in filma Sfinga.

Najboljše ekipe na 23. Državnem tekmovanju Mladina in gore bodo nagrajene s planinskim taborom v Bavšici (v organizaciji Mladinske komisije PZS) ter pokali in medaljami. Ostale ekipe dobijo praktične nagrade.

Organizatorji 23. Državnega tekmovanja Mladina in gore so:
ZAVOD ZA ŠPORT RS PLANICA, MINISTRSTVO RS ZA ŠOLSTVO IN ŠPORT, MLADINSKA KOMISIJA PZS, PLANINSKO DRUŠTVO RUŠE, OSNOVNA ŠOLA JANKA GLAZERJA RUŠE.

PROGRAM tekmovalnega dne:

9.00-10.00    PRIHOD, SPREJEM in PRIJAVAEKIP
10.00-10.25  KULTURNI PROGRAM
10.30-11.15  PISANJE TESTOV PO UČILNICAH, SREČANJE MENTORJEV
11.30-12.15  KOSILO
12.15-13.00  DRUŽABNI DEL (SPREHOD PO RUŠAH IGRE)
13.00-14.00  DRUŽABNI DEL (SFINGA)
13.30-14.00  DODATNI TESTI (PO POTREBI)
14.00-14.15  RAZGLASITEV REZULTATOV IN OGLED TESTOV
14.15-16.00  FINALE TEKMOVANJA
16.00-16.30  ZAKLJUČEK S PODELITVIJO NAGRAD

Med odmoroma v finalu bo podelitev nagrad za likovni natečaj.

PDF Kratka predstavitev tekmovanja Mladina in gore (124,10 KB)

PDF Dosedanja tekmovanja Mladina in gore z zmagovalci (197,59 KB)

Predsednik PZS Bojan Rotovnik je mladim planincem, mentorjem in organizatorjem za popotnico dejal: »V šolskem letu 2011/12 bo izvedeno že 23. tekmovanje Mladina in gore, kar pomeni, da je tovrstno tekmovanje že nekaj let polnoletno. Kljub temu tekmovanja skozi vsa leta ohranjajo svežino in mladostno naravnanost, kar je zaradi formalnih pravil šolskih športnih tekmovanj izziv za vsakoletno ekipo organizatorjev. Zaradi skoraj obvezne celoletne planinske aktivnosti sodelujočih ekip in bogatega spremljevalnega programa na tekmovanjih Mladina in gore so ta tekmovanja drugačna od ostalih šolskih športnih tekmovanj. Drugačna v pozitivnem smislu, kot je drugačno tudi planinstvo od klasičnih športnih panog. In ravno ta drugačnost nas bogati, in zaradi tega je planinstvo tako priljubljeno med Slovenci.
Tekmovalci bodo preko dodatnih tem lahko spoznali, kako so znanje in izkušnje pridobivali tako rekoč vsi uspešni slovenski alpinisti. Glede na majhno število prebivalcev Slovenije v primerjavi z drugimi državami so uspehi slovenskega alpinizma občudovanja vredni. Žal se prevečkrat zgodi, da te uspehe bolj cenijo v tujini kot doma. Verjamem, da so tekmovalci in njihovi mentorji tudi z ogledom odličnega filma Sfinga spoznali vsaj del veličine slovenskega alpinizma in si hkrati s tem odprli vrata v še boljše poznavanje čudovitega sveta vertikal.«

Na 22. Državnem tekmovanju Mladina in gore leta 2011 v Gorici pri Slivnici so zmagali Slivniški svizci, in sicer že drugič zapored. Tako letošnje, 23. Državno tekmovanje Mladina in gore pripravlja drugouvrščena ekipa z lanskega tekmovanja.

Lepo povabljeni v Ruše, kjer bo v soboto vse v znamenju planinstva, alpinizma, 
dobre volje in prekipevajočega gorniškega znanja 120 mladih planincev - tekmovalcev!

Pripravila Zdenka Mihelič

PDF Vabilo na 23. Državno tekmovanje Mladina in gore (267,39 KB)

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino