petek, 27. november 2020
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

petek, 9. marec 2012 ob 00:00, ogledov: 6250

Uspešen posvet za vodstva planinskih taborov

Objavil(a): Zdenka Mihelič
Mladinski odseki planinskih društev vsako leto organizirajo okoli sedemdeset različnih oblik večdnevnega bivanja v gorskem svetu. Še posebej priljubljeni so planinski tabori v poletni sezoni, ki za mlade predstavljajo vrhunec celoletne planinske angažiranosti.

Mladinska komisija PZS je v podporo tej dejavnosti 3. marca 2012 v Gorici pri Slivnici že četrto leto zapored organizirala posvet za vodstva planinskih taborov. Pri njegovi pripravi je aktivno sodelovalo enajst udeležencev šole za načelnike, ki se je dva tedna pred tem odvijala v Planinskem učnem središču Bavšica. Poleg njih so kot poslušalci in predavatelji sodelovali še predstavniki ostalih planinskih društev, Mladinske komisije PZS in nekaterih drugih organizacij.

Nekdanji podpredsednik komisije Andrej Novak je v uvodnem predavanju posvetil pozornost tistim, ki se s pripravo taborov spopadajo prvič, vzporedno pa je generalni sekretar PZS Matej Planko spregovoril o pozitivnih vidikih povezovanja planinskih društev pri pripravi različnih projektov. Sledili sta vsebini družabnosti na taboru v izvedbi mladinskih voditeljic Nuše Verdev, Ane Suhadolnik in Barbare Bajcer, ter predavanje o pravnih vidikih izvajanja taborne dejavnosti, ki jih je predstavi Tadej Pugelj, strokovni sodelavec Zveze tabornikov Slovenije. Predavanja gostov pa je sklenil Žare Trunšovec član GRS Tolmin. Udeleženci so prisluhnili tudi različnim praksam in predstavitvam programov: družinski tabori (Tadej Pugelj), program mladih nadzornikov TNP (Marjeta Albinini), prenovljena programa Ciciban planinec in Mladi planinec (Uroš Kuzman), mladinski planinski tabor (PD Gornja Radgona in Tolmin), študentski tabor (PD Litija) in tritedenski popotniški tabor po Julijskih Alpah, ki sta ga za člane Korejske mladinske komisije poleti 2009 pripravila Matej Ogorevc in Tin Pelc (oba člana PD Domžale).

Uroš Kuzman

Gradiva s posveta:
PDF Kako začeti s planinskim taborom (Andrej Novak) (1,37 MB)
PDF Pozitivni vidiki povezovanja društev pri pripravi projektov (Matej Planko) (3,06 MB)
PDF Interni pravilnik o izvajanju taborjenj Zveze tabornikov Slovenije (277,50 KB)


Fotogalerija

 foto Nuša Verdev

 foto Nuša Verdev1 / 5

 foto Nuša Verdev2 / 5

 foto Nuša Verdev3 / 5

 foto Nuša Verdev4 / 5

 foto Nuša Verdev5 / 5

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino