petek, 27. november 2020
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

torek, 15. maj 2012 ob 00:00, ogledov: 4187

Gremo pod objem gora, maj 2012

Objavil(a): Zdenka Mihelič
Izšla je tretja številka revije Mladinske komisije PZS Gremo pod objem gora. Tretja številka je posvečena planinskim taborom - družabnosti, pohodništvu, orientaciji, večerom ob ognju (in brez njega), pa tudi zakonskim regulativom in požarni varnosti.

»Vonj po šotorskem platnu, preprostost bivanja v naravi in z njo ter tisti znani občutek svobode. Ti in podobni občutki so verjetno ostali v spominu vsakomur, ki je kdaj okusil radosti bivanja pod šotorom. Človek rad deli lepe izkušnje: česar polno je srce, to usta govore!«

S klikom na fotografijo prelistajte revijo (1,82 MB), vabljeni pa tudi k obisku spletne strani revije.

MK_PZS_revija3_maj2012_naslovnica_mala KAZALO

Tabor je zakon. Kaj pa je zakon? 2
Požarna varnost na planinskem taboru 4
Kje pa nas gojzar žuli? 6
Improvizirana prsna navezava 9
Družabnost na planinskem taboru 10
Nastavi rit! Razmišljanje o planinskem krstu 12
Družinsko taborjenje 14
V hribe - tokrat s kolesom 16
Izletništvo, pohodništvo, gorništvo v prvih triletjih 18
Pohodništvo in gorništvo v podaljšanem bivanju 20
Priprava na planinska orientacijska tekmovanja 22
Večer brez ognja 24

UVODNIK (Blaž Lesnik)

Vonj po šotorskem platnu, preprostost bivanja v naravi in z njo ter tisti znani občutek svobode, ki se najbolj izrazito pojavi proti koncu taborjenja: ti in podobni občutki so verjetno ostali v spominu vsakomur, ki je kdaj okusil radosti bivanja pod šotorom. In če so ostali v spominu, so to gotovo lepi spomini, povezani s pozitivno izkušnjo, saj negativne naši možgani selektivno izločijo. Človek rad deli lepe izkušnje: česar polno je srce, to usta govore - ali v našem primeru - to roke store: postavijo šotore, še prej pa napišejo razpis za planinski tabor.
A ko se iz udeleženca prelevimo v organizatorja, se kaj hitro znajdemo v nehvaležni vlogi - kje dobiti dovolj sredstev za izvedbo tabora, kako poskrbeti za družabnost, kaj če se bo kje zapletlo ali šlo narobe na samem taboru, kako celiti rane domotožja pri najmlajših in kako pripraviti malo drugačen, potovalni tabor ali pa organizirati družinski planinski
teden pod šotori. O vsem tem pišemo v tokratni številki. Ker jo držite v rokah, predvidevam, da ste se s katerim od teh vprašanj že srečali ali pa se še boste, morda prvič prav to poletje. Lani so mladinski odseki po vsej Sloveniji organizirali več kot 70 taborov, na katerih je planinsko znanje in izkušnje nabiralo 2000 udeležencev. Zgovorne številke pritrjujejo odločitvi uredništva, da pred novo sezono planinskih taborov pripravi tematsko številko s konkretnimi vprašanji, na katera smo poskušali najti konkretne odgovore iz prakse. Upamo, da nam je uspelo. In upamo, da bo, če boste (tudi) letos v vlogi organizatorja planinskega tabora, uspelo tudi vam.


Gremo pod objem gora, št. 2, februar 2012
Gremo pod objem gora, št. 1, november 2011
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino