petek, 5. marec 2021
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

četrtek, 20. september 2012 ob 00:00, ogledov: 2884

Alpe na odru: Za pristno sodelovanje mladih

Objavil(a): Zdenka Mihelič
Kaj potrebujejo mladi, da bi sodelovali pri reševanju političnih in okoljskih vprašanj? Nova številka revije Alpenaodru 'Yes, youth can' kaže, kaj se v Alpah dogaja na področju sodelovanja mladih.
Zadnja številka revije Alpenaodru s podnaslovom 'Yes, youth can' je posvečena dogajanju v Alpah na področju vključevanja mladih v procese odločanja.

Mladi se v tradicionalnih oblikah vse redkeje vključujejo v javno in politično življenje, njihovo zanimanje za politiko je skromno. Zavračajo oblike sodelovanja s starejšimi člani predsedstva društev, zapuščajo domače hribovske vasi, ker si želijo delo in dom poiskati v velikih mestih. Vključevanje mladih v procese odločanja je sredstvo v boju proti odseljevanju: če bodo mladi v času, ki ga preživijo na vasi, imeli dobre izkušnje s politiko in dobili priložnost za sodelovanje, potem se bodo tja tudi radi vračali - s številnimi dobrimi idejami. Na tem področju tako obstajajo še ogromne možnosti za delovanje.

Kaj bi bilo treba storiti, da bi se mladi začeli vključevati v soodločanje o lastnem življenjskem prostoru, kaj pomeni sodelovanje mladih, kako deluje sodelovanje z odraslimi? Zadnja številka tematske revije Alpe na odru s podnaslovom 'Yes, youth can - zakaj je dobro, da mladi sodelujejo v procesih soodločanja' je tako poziv k sodelovanju z mlajšimi generacijami.
Zainteresirani mladi v reviji CIPRE poročajo o svojih izkušnjah in uspešnih projektih, obravnavajo težave in ovire ter predstavljajo možnosti za njihovo odpravljanje. V priloženi brošuri ImagineEnergy, ki je nastala v sodelovanju z Mladinskim parlamentom Alpske konvencije (YPAC) 2012, so mladi s svojimi ustvarjalnimi besedili dokazali, da lahko drugačen pogled na stvari včasih odpre nove perspektive. 

Viri in več informacij na: www.cipra.org/sl/CIPRA/cipra-international

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino