torek, 2. marec 2021
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

petek, 5. oktober 2012 ob 00:00, ogledov: 5052

Lesnate vrste v Bavšici na pametnih telefonih

Objavil(a): Zdenka Mihelič
Lesnate vrste v Bavšici so popisane in dodane v Interaktivni vodnik za določanje lesnatih rastlin v TNP. Interaktivni vodnik omogoča določanje dreves, grmov in lesnatih vzpenjavk na območju Triglavskega narodnega parka (TNP). Namenjen je posameznikom kot pomoč pri spoznavanju narave ter šolam oziroma učiteljem in učencem, kot učni pripomoček pri pouku biologije in naravoslovja.
Lesnate vrste v Bavšici so torej popisane in dodane v Interaktivni vodnik za določanje lesnatih rastlin v TNP. Kar pomeni, da lahko s pomočjo pametnih telefonov (android) ugotovite, kateri grm oziroma drevo raste pred vami. Za tiste brez pametnih telefonov pa imamo v Planinskem učnem središču Bavšica dve tiskani brošuri, s katerima določanje drevesnih vrst poteka podobno kot s telefoni.

»Hvala Alenki in Tanji iz TNP za inštrukcije in brošure,« pravi gospodarica PUS Bavšica Mateja Komac.

Triglavski narodni park (TNP) je edini narodni park v Sloveniji. Razprostira se na jugovzhodnem delu Alp in leži v severozahodem delu Slovenije, ob meji z Italijo in blizu meje z Avstrijo. Obsega štiri odstotke površine Slovenije. Favna in flora Triglavskega narodnega parka sta izjemno bogati in raznoliki.

MK_PZS_lesnate_v_Bavsici_aplikacija_androidInteraktivni vodnik je nastal v evropskem projektu Interaktivna določevalna orodja za šole (SiiT) s sodelovanjem Oddelka za biologijo Univerze v Trstu in Triglavskega narodnega parka.

Opisi rastlin (159 vrst) so povzeti po Mali flori Slovenije (Martinčič e tal., 2007), knjigi Flora Helvetica (Lauber & Wagner, 1998), Drevesne vrste na Slovenskem (Brus, 2004) in Sto grmovnih vrst na Slovenskem (Brus, 2008). Pri težavnih skupinah npr. robide (Rubus spp.), šipki (Rosa spp.) in vrbe (Salix spp.) smo vključili le najbolj pogoste in prepoznavne vrste.

Ogroženost rastlin je povzeta po Pravilniku o uvrstitvi ogroženih rastlinskih in živalskih vrst v rdeči seznam (Ur. l. RS 82/2002). Varstveni status je povzet po Uredbi o zavarovanih prosto živečih rastlinskih vrstah (Ur. l. RS 46/2004). Odvzem rastlin v Triglavskem narodnem parku ureja Zakon o Triglavskem narodnem parku (Ur. l. RS 52/2010).
Projekt Interaktivna določevalna orodja za šole (SiiT): spoznavanje biotske pestrosti na čezmejnem območju sofinancirana v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.

Zdenka Mihelič

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino