petek, 27. november 2020
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

petek, 23. november 2012 ob 00:00, ogledov: 3982

YC UIAA se usmerja tudi v ledno plezanje

Objavil(a): Zdenka Mihelič
Od 10. do 11. novembra je v Bergamu pod okriljem italijanske planinske zveze CAI in njene sekcije CAI Bergamo potekala redna seja Youth Commission UIAA (Mladinska komisija Mednarodne zveze planinskih organizacij UIAA). Seje sva se udeležila Zdenka Mihelič in Damjan Omerzu.
Seja YC UIAA je potekala v soboto od zjutraj do poznega popoldneva. Zapisnik in ostalo gradivo bo priloženo poročilu, ko ga prejmemo od YC UIAA. Udeležba na seji YC UIAA je bila dobra, kar nekaj predstavnikov mladinskih komisij planinskih zvez oz. planinskih zvez v YC UIAA se je zamenjalo, prav tako ima YC UIAA novega predsednika - dosedanjo predsednico YC UIAA Anne Arran iz Anglije (BMC) je zamenjal Israfil Ashurly. Israfil je sicer predsednik Planinske zveze Azerbajdžana in tudi član Komisije za tekmovalno ledno plezanje UIAA.

Žal je bil dnevni red obsežen in raznolik in pri veliko točkah nismo prišli do končnega sklepa. Tudi aktivno sodelovanje udeležencev na seji, ki traja cel dan, ni maksimalna. Gradivo za samo sejo je bilo pomanjkljivo, tako da ima v smislu učinkovitega dela in organizacije YC UIAA še kar nekaj rezerve. Poudariti pa je potrebno tudi programsko usmerjenost YC UIAA, ki vztrajno povečuje poudarek na športnem plezanju in zdaj tudi lednemu plezanju. Klasične planinske vsebine za mlade, kot so zajete v programu dela MK PZS, so tako čedalje manj zastopane (pomisleke glede tega so imeli tudi Italijani in Ukrajinci). Kaj to pomeni dolgoročno za participacijo MK PZS, bomo videli, v danem trenutku pa predlagam aktivnejše sodelovanje s športnimi in lednimi plezalci znotraj PZS.

Konkretne teme:

- Program Global youth summit 2013: program taborov in programov, ki bodo potrjeni, promovirani (in nekateri tudi sofinancirani) s strani YC UIAA. Obravnavani so bili predlogi, ki bodo še korigirani v manjši meri. Ko bo končni nabor prejet s strani YC UIAA, predlagam, da se ga primerno oglašuje in obvesti tudi druge komisije PZS (KŠP, KA). Potrebno je tudi razmisliti o subvencioniranju slovenskih udeležencev na teh akcijah v tujini.

-  Predstavljen je bil Youth Leader training seminar, ki je od 29. 8. do 2. 9. 2012 potekal v Bavšici. Generalni vtis je bil dober. Izpostavljena je bila odpoved 13 udeležencev v zadnjem trenutku. Predlagali so nam pripravo dodatnih gradiv iz predavanj in za to ponudili tudi kritje stroškov.

- YC UIAA je pripravila predlog besedila za Priročnik organizatorjem za pripravo mednarodnih akcij YC.

- Britanci so predstavili sistem »NICAS«za športne plezalce - informacija je posredovana KŠP.

- Predstavljen je bil osnutek »Routh setting guidence«. Dogovorjeno je, da se pripravi končni predlog, ki nam ga posredujejo. Po prejemu se bo o tematiki obvestilo KŠP in KA PZS.

- Ideja za morebitne dopolnitve dnevnikov MP/CP je francoski dnevnik: CURIEUX DE MONTAGNE, Club Alpin Francais. Gradivo se lahko naroči preko spleta (promocijskih primerkov žal niso imeli).

- Težnja YC UIAA je po vsakoletni organizaciji enega strokovnega seminarja. Natančnejše vsebinske usmeritve bo sile sicer obravnavane, vendar do konsenza ni prišlo.

- Seji YC UIAA bodo v letu 2013 predvidoma v Makedoniji in Azerbajdžanu.

- Predlagam, da MK PZS razmisli o morebitni pripravljenosti organizirati mednarodni tabor, seminar ali sejo YC UIAA v letu 2014. Predlogi se že zbirajo, tako da je potrebno morebitne ideje za 2014 oddati čim prej.

Damjan Omerzu,
predstavnik MK PZS v YC UIAA

Fotogalerija

 Foto Zdenka Mihelič

 Foto Zdenka Mihelič1 / 13

 Foto Zdenka Mihelič2 / 13

 Foto Zdenka Mihelič3 / 13

 Foto Zdenka Mihelič4 / 13

 Foto Zdenka Mihelič5 / 13

 Foto Zdenka Mihelič6 / 13

 Foto Zdenka Mihelič7 / 13

 Foto Zdenka Mihelič8 / 13

 Foto Zdenka Mihelič9 / 13

 Foto Zdenka Mihelič10 / 13

 Foto Zdenka Mihelič11 / 13

 Foto Zdenka Mihelič12 / 13

 Foto Zdenka Mihelič13 / 13

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino