petek, 27. november 2020
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

sobota, 22. december 2012 ob 00:00, ogledov: 2904

Pohod mladih planincev PD Kočevje po poti zdravja in prijateljstva

Objavil(a): Zdenka Mihelič
Zaradi zelo slabe vremenske napovedi za soboto, ki se je kasneje izkazala tudi za zelo točno, smo pohod prestavili na nedeljo, 9. 12. 2012. Udeležilo se ga je 31 učencev iz vseh treh osnovnih šol.
Prijavljenih je bilo dvakrat več otrok, vendar nekateri starši niso verjeli odločitvi planinskih vodnikov in mentorjev, da je pot kljub visokemu snegu varna. Nekateri pa so prespali zgodnjo uro odhoda. Obojim je lahko žal, saj je bil pohod ob morski obali v čudovitem sončnem vremenu, brez vetra in pogledom vse do Triglava res nekaj posebnega in nepozabnega.

Šofer Simon nas je brez zapletov pripeljal do Portoroža. Tu nas je očarala zasnežena in delno zaledenela plaža. Na mivki, kjer se poleti predajamo soncu, smo se lahko celo drsali. Pot smo nadaljevali peš mimo avditorija do 550 metrov dolgega tunela, ki je bil zgrajen leta 1902. Skozenj je potekala železniška proga iz Trsta do Poreča. Danes pa je ta proga urejena v kolesarsko in pešpot zdravja. Po njej smo hodili do kampa v Strunjanu in še naprej do Salinere. Tam smo obiskali energijski park. Nato smo se sprehodili čez soline, kjer smo opazovali ribiče pri pobiranju ulova in zlaganju mrež. Pot smo nadaljevali nad Strunjanskimi klifi do velikega belega križa. Od tam je bil prelep razgled na cel zaliv s Piranom, Fieso, Pacugom, Salinero, Trstom, Koprom, Italijo, Nanosom in vrhov Alp s Triglavom. Razen krajev smo občudovali in spoznavali obmorsko rastlinje. Kljub snegu so bili na drevesih še plodovi kakija in že zrele mandarine. Nad Belvederom se nam je odprl še prelep razgled na Izolo z okolico. Skušali smo ugotoviti, koliko poti nas še čaka do Simonovega zaliva in gostilne nad njim, kjer nas je že čakala topla in težko pričakovana pica. Tam smo svoja opažanja in vtise narisali in zapisali v planinske dnevnike in se utrujeni in polni novih znanj in prijetnih občutkov odpeljali proti domu. Na avtobusu smo si čas krajšali z gledanjem risank, predsednik PD Kočevje Franci Janež pa nas je obdaril s sladkarijami. Planinka Mojca Novak, avtorica stripa o planinskem taboru, pa je za nagrado prejela paket presenečenja.

Ker je bil to zadnji pohod v letošnjem letu, smo si vsi zaželeli še srečno novo leto in varen korak pri nadaljnjih turah. Veliko sreče in zdravja v novem letu želimo tudi našim staršem in vsem, ki prebirate naše članke.

Za MOPD Kočevje Majda Terbuc


Fotogalerija

 Foto Majda Terbuc

 Foto Majda Terbuc1 / 6

 Foto Majda Terbuc2 / 6

 Foto Majda Terbuc3 / 6

 Foto Majda Terbuc4 / 6

 Foto Majda Terbuc5 / 6

 Foto Majda Terbuc6 / 6

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino