sreda, 28. oktober 2020
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

petek, 20. september 2013 ob 00:00, ogledov: 4656

Mladinski planinski tabor 2013: Ditching the wifi for the wildlife (Izberi naravo)

Objavil(a): Hedvika Petkovšek
Jezersko 25.8.-3.9.2013
Planinska zveza Slovenije je od 25. avgusta do 3. septembra na Šenkovi domačiji na Jezerskem organizirala mednarodni mladinski tabor za 35 mladih iz Romunije, Francije, Češke, Estonije, Malte, Turčije in Slovenije.
Projekt z naslovom Ditching the wifi for the wildlife (Izberi naravo), sofinanciran iz evropskega programa MOVIT Mladi v akciji daje poudarek aktivnemu preživljanju prostega časa mladih v naravi. V desetih dneh so se mladi podali na dva planinska pohoda, tretji načrtovan pohod (na Češko kočo) pa je zaradi slabega vremena odpadel.
Na domačiji so se udeleženci preizkusili v tradicionalnih opravilih podalpskih kmetij, trepetali v adrenalinskem parku, se družili na nacionalnih večerih, razmišljali o skupnih izzivih, se ukvarjali s športom in spoznavali košček gorske Slovenije. Z delom in druženjem so mladi spoznavali vrednost neformalnega učenja in širino razmišljanja, ki jo omogoča mladinsko druženje.
Organizatorji tabora so v program vključili lažje planinske pohode na Goli vrh (1787m) in Virnikov Grintovec (1654). Mnogi udeleženci so se prvič srečali z gorami, zato niso bili vešči planinarjenja. Mnogi med njimi so doživeli pravi »gorski šok« višin. Vse planinske pohode so vodili vodniki PZS. Poleg pohodov so udeleženci na različnih tematskih delavnicah spoznavali osnove planinstva v Sloveniji in pohodniško opremo.
Bivanje v šotorih in domača kulinarika Šenkove domačije je mladim ponudila utrip planinskega življenja, etike, kulture in splošnih vrednot planinskega življenja. Refleksija mladih je ozavestila način aktivnega preživljanja prostega časa v naravi in stran od urbanih središč so se obudile stare igre. Udeleženci tabora so bili nekako enotni, da jim je ta način življenja prebudil ideje za spremembe njihovih počitnic. Skozi vsakodnevne evalvacije so udeleženci delili razmišljanja o drugačnem načinu preživljanju prostega časa mladih, o pomenu in možnostih zanje. Z ustvarjanjem osebnih stikov z državljani različnih evropskih držav se je v mladih prebudila želja po skupnem delu oz. aktivnostih. Različnost kultur se je pokazala kot prednost. Spoznavanje drugačnega odpira možnost sprejemanja in s tem se lahko krepi tudi ideja evropske zavesti. Z delavnicami smo želeli vzpodbuditi raziskovalni in ustvarjalni melos vsakdana. Preprosta opravila kot je kurjenje odprtega ognjišča, predstavitev samooskrbe s pomočjo permakulture, peka kruha in izdelovanje domače kozmetike so nove možnosti delovanja in življenja prav za mlade. Izvedena je bila tudi motivacijska delavnica, potopisi, delavnice na temo trajnostnega razvoja in team buildingi. Na Šenkovi domačiji smo organizirali ježo konj, delavnico polstenja in napravili čisto prave, volnene copate, se spoznali z predenjem na kolovrat in izvedli številne plesne delavnice.
Tematski večeri so ponudili možnosti spoznavanja drugih držav, namreč - vsak dan je pripravila posamezna skupina predstavitev svoje države skozi zgodovino, njeno posebnost, kulturo, kulinariko in značilne turistične destinacije. Večerno druženje se je zaključilo ob spremljavi njihove tradicionalne glasbe z učenjem narodnega ples.
Udeleženci tabora so sprostili svoj adrenalin v Doživljajskem parku in na paintballu na Jezerskem. Izlet na Bled, obisk soteske Vintgarja je dopolnil mozaik spoznavanja Gorenjske in ponudil turističen utrip teh krajev.
Dogajanje na mednarodnem taboru je bilo mogoče spremljati interaktivno prek socialnega omrežja Facebook (https://www.facebook.com/12345dwfw), zaključke projekta pa bodo organizatorji predstavili predvidoma v sredini oktobra. Projekt Ditching the wifi for the wildlife je bil zanimiv tudi za medije. O njem so govorili in pisali: Radio Kranj, Gorenjski glas, Nedeljski dnevnik, Radio Ognjišč. Projekt so zasnovali in realizirali mladi prostovoljci, planinci: Aljaž Zupan, Pia Peršič, Polona Piltaver in Marjan Moderc.

Pripravila: Pia Peršič

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino