sreda, 28. oktober 2020
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

sreda, 23. oktober 2013 ob 00:00, ogledov: 3282

Osmi orienteering Slovenskega planinskega društva Trst

Slovensko planinsko društvo Trst | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
V Skavtskem centru na Božjem Polju, obsežnem gozdnatem predelu med Prosekom in Križem pri Trstu je bilo prejšnji torek, 15. oktobra 2013, vse živo. Preko 400 slovenskih osnovnošolcev, nižješolcev in dijakov višjih srednjih šol se je zbralo na rekreacijski prireditvi - orienteeringu.
Orienteering je letos že osmič priredilo Slovensko planinsko društvo Trst v sodelovanju z ZSŠDI ter pod pokroviteljstvom Dežele FJK in Zadružne kraške banke. Glavni namen te, že tradicionalno vsakoletne športno rekreacijske prireditve, je privabiti v naravo slovensko učečo se mladino, da se razgiba, spozna naravne danosti krajev in kraškega sveta ter se naužije svežega zraka.

Kljub sivemu, vlažnemu vremenu, bilo je tudi nekaj kapelj dežja, se je vesela in razposajena druščina okrog 130 osnovnošolcev iz osmih osnovnih šol od Milj do Nabrežine, v ekipah po dva ali tri, zbrala na startnem mestu in, opremljena s topografsko karto in kompasom, nestrpno čakala na začetek tekmovanja. Zapodili so se potem po gozdnih stezah v iskanju sedmih kontrolnih točk, skritih v podrastju ali na drevesih, na približno kilometer dolgi progi. Daljšo, dva kilometra dolgo orientacijsko progo z 11 kontrolnimi točkami, pa je moralo prehoditi oziroma preteči okrog 300 dijakov iz srednjih šol od Doline do Nabrežine in višješolcev zavodov Zois, Slomšek, Stefan, Prešeren in Kosovel iz Sežane. V približno treh urah so preznojeni in zadihani, a tudi mokri, posamično ali skupinsko pritekli vsi na cilj, kjer so jih prireditelji pogostili s toplim čajem in obloženim kruhkom.

Višek tekmovalnega orienteeringa je bilo nagrajevanje, za katero je vladalo veliko pričakovanje in, ob razglasitvi izidov, nepopisno veselje zmagovalcev za prejete kolajne in posameznih zmagovitih šol za pokale. Osmi orienteering SPDT na Božjem Polju je, kljub sivemu vremenu, popolnoma uspel v splošno zadovoljstvo predvsem tekmovalcev, njihovih učiteljev, profesorjev, spremljevalcev in prisotnih staršev, predvsem pa organizatorjev SPD Trst, ki so v zahtevno pobudo vložili nemalo skrbi in truda.

Lojze Abram


Fotogalerija

 Foto Lojze Abram

 Foto Lojze Abram1 / 7

 Foto Lojze Abram2 / 7

 Foto Lojze Abram3 / 7

 Foto Lojze Abram4 / 7

 Foto Lojze Abram5 / 7

 Foto Lojze Abram6 / 7

 Foto Lojze Abram7 / 7

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino