petek, 27. november 2020
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

četrtek, 28. november 2013 ob 00:00, ogledov: 3331

Mladi OPD Koper na orientacijskem pohodu »HRASTOVLJE« 2013

Obalno planinsko društvo Koper | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Na lepo sončno soboto, 16. novembra, se je zbralo 49 udeležencev - učenk in učencev ter staršev - iz štirih šol MO Koper, na tradicionalnem orientacijski pohodu Mladinskega odseka Obalnega planinskega društva Koper, ki se je letos odvijal v znani vasici Hrastovlje in njeni okolici. Orientacijsko tekmovanje se je pričelo ob 9. uri, zadnja skupina pa je v cilj prišla ob 14. uri.
Mlade planinke in planinci so se tekmovanja lotili z vso resnostjo, tako kot mladi to znajo. Niso imeli časa uživati v jesensko bogato obarvani naravi, saj so se morali skoncentrirati na pravilno gibanje in zapisovati zastavljene jim naloge, a bilo je vse sproščeno in zabavno.

Mlajši so prehodili 3,5 km, morali so najti 10 kontrolnih točk. Prva točka jih je čakala pri cerkvici, kjer so na delovni list pisali odgovore na vprašanja o njej, nato o vodnjaku, pa o vasici Hrastovlje, naprej po gozdni cesti so se morali orientirati, najti tri vrhove, na vrhu Čičevca pa so se ob pogledu na Pohlenovo Šavrinko posvetili Alojzu Kocjančiču - istrskemu pesniku - in po njegovi pesmici ugotavljali, kaj vse so Šavrinke nekoč delale. Posvetili so se tudi naravi: spoznali so šipek, terensko konfiguracijo, flišne sipine in narisali panoramsko sliko. Na koncu so se spopadli z ročnimi spretnostmi in delali vrvne osmice ter povedali o varni hoji v naravi.
Starejši so skupno prehodili 10 km, startali so v smer proti pokopališču, mimo vasi Dola in Zanigrada ter prišli v Hrastovlje, kjer so se priključili na progo mlajših. Dodatno so imeli še t.i. živo točko, kjer so se pomerili v znanju v prvi pomoči in povedali, kaj storiti v primeru nesreče. V Zanigradu so morali pokazati vedenje o vasi in cerkvici sv. Štefana, pri podvozu pod železnico pa vse o železnici in njenem pomenu.

Najbolje so se odrezale skupine iz OŠ Elvire Vatovec iz Prad in OŠ Dekani, nič manj pa niso bili prizadevni udeleženci iz drugih šol.
Druženje so zaključili s podelitvijo priznanj in ugotovitvijo, kako lepo in zanimivo je preživeti soboto v naravi in ne v trgovskem centru, med neizmernimi količinami kiča. Koliko znanja mladi pridobijo na povsem lahkoten način, saj organizatorji pri načrtovanju pohoda skušajo obdelati planinske teme in vse značilnosti okolja, kjer se orientacija izvaja!

Maruška Lenarčič in Jasmina Pištan

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino