petek, 27. november 2020
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

nedelja, 5. januar 2014 ob 00:00, ogledov: 4267

Literarni natečaj SPM 2014 za osnovnošolce - Moje največje veselje je na gorah

Objavil(a): Zdenka Mihelič
V Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani vabimo slovenske osnovnošolce in njihove mentorje, da sodelujejo na našem literarnem natečaju z naslovom Moje največje veselje je na gorah.
Z njim želimo šolarje spodbuditi h kreativnemu razmišljanju in literarnemu ustvarjanju na temo planinstva, zbrane prispevke pa sčasoma zbrati v tiskovino za otroke ali jih uporabiti kot osnovo za bodoče pedagoško-animacijske dopolnitve stalne razstave o zgodovini planinstva na Slovenskem.

Leto 2014 zaznamuje 120-letnica postavitve prve koče Slovenskega planinskega društva, imenovane Orožnova koča po prvem načelniku te organizacije. Kočo je društvo postavilo v bohinjskem koncu, na zares prelepem mestu, na severni strani gore Črna prst, od koder je prečudovit razgled na bohinjsko dolino in okoliške planine na čelu z očakom Triglavom. Istega leta je Savinjska podružnica SPD postavila še Kocbekovo kočo na Molički planini v Kamniško Savinjskih Alpah.

V naslednjih desetletjih so slovenske koče začele rasti po vsem slovenskem gorskem svetu in do danes jih skupaj z bivaki in zavetišči, ki spadajo pod okrilje Planinske zveze Slovenije, lahko naštejemo kar 176. Njihovo delovanje vse bolj predstavlja pomemben dejavnik v turistično rekreativni ponudbi posameznih krajev, planinskih društev in tudi posameznikov.

Skoraj vsak od nas prijeten dan rad izkoristi za izlet v naravo, če pa je na poti še kakšna postaja s prijaznim osebjem, dobro hrano in pijačo ter vedno nasmejanimi obrazi, je postanek zagotovljen. Po definiciji naj bi bila planinska koča prostor za počitek po prehojeni poti, prenočišče in prostor, kjer nam nudijo hrano in pijačo ter dajejo potrebne informacije. Vendar danes vemo, da je planinska koča več kot to in da so za to zaslužni tudi njeni oskrbniki. Ljudje različnih interesov, zanimanj in znanj, ki s svojo dušo vdihnejo življenje kraju in stavbi. Čarovniki, polni zgodb o življenju ljudi, kuharski mojstri, odlični poslušalci, pripovedovalci, veseljaki, informatorji, reševalci takih in drugačnih ponesrečencev, vodiči, detektivi, raziskovalci, opazovalci,... Nekajmesečno ali celoletno življenje z neokrnjeno naravo v družbi prijetnih ljudi je v njih poleg obilice dela in skrbi zarisalo marsikatero prigodo. Zato vas vabimo, da v vaših učencih prebudite domišljijo in raziskovalno žilico oskrbnika, ki nam v sliki in besedi pripoveduje eno od svojih dogodivščin ali pa resnično zgodbo o rojstvu in rasti svoje planinske koče. 

Danes si gora verjetno ne znamo predstavljati brez planinskih koč. Kam bi se skrili, če bi nas ujelo neurje, kaj če nam zmanjka malice ali vode, kaj če smo tako utrujeni, da ne moremo več naprej... nešteto kajev, katerih odgovore in rešitve je udobje  in ugodje našega časa zameglilo. Zato sprejmite izziv in nam skupaj z učenci pošljite pesmice o planinskih kočah, njihovem pomenu, nalogah, redu ki vlada v njih ...

Torej, spoštovani učitelji, prosimo vas, da v okviru rednega šolskega programa (pri urah slovenščine, zgodovine, biologije, likovnega pouka, interesnih dejavnostih, v podaljšanem bivanju) svoje učence spodbudite k udeležbi na našem natečaju, k ustvarjanju pesmic in slikanic o planinskih kočah in njihovih oskrbnikih, ki so prav gotovo duša in srce vsakega planinskega doma in  gorskega sveta.

Najbolj izvirne pesmice in slikanice bomo tudi nagradili.

Vabljeni k sodelovanju.

Natalija Štular,
kustosinja pedagoginja
Miro Eržen,
vodja Slovenskega planinskega muzeja

PRILOGE
:
PDF RAZPISNI pogoji literarnega natečaja SPM 2014 (672,02 KB)
DOC PRIJAVNICA na literarni natečaj SPM 2014 (244,15 KB)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino