nedelja, 28. februar 2021
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

petek, 29. avgust 2014 ob 00:00, ogledov: 5047

Nagradni tabor poln dogodivščin za mentorje in udeležence

Objavil(a): Matej Ogorevc
Nagradni tabor, ki ga je Mladinska komisija organizirala že četrto leto zapored, se je tudi letos odvijal v PUS Bavšica med 20. in 26. julijem. Tabora se je udeležilo 18 otrok iz petih različnih planinskih društev, ki so si udeležbo zagotovili z uvrstitvijo na prva tri mesta na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju v kategoriji B ali na tekmovanju Mladina in gore.
Letošnje poletje nam vreme žal ni pretirano naklonjeno in tako je kazala tudi vremenska napoved za celoten nagradni tabor. Vendar pa nam je z obilo dobre volje, indijanskim plesanjem okoli ognja in optimizmom uspelo pregnati nevihtne oblake in tako izvesti načrtovani program. Sneg, ki ga letos še vedno lahko najdemo nizko ob vznožjih gora, nam je preprečil osvojitev kakšnega višjega vrha, smo pa zato dobro raziskali planino Bala in dolino Bavšice. Ta je močno navdušila tudi udeležence, kot je povedal Nac Mastnak iz OŠ Slivnica pri Celju: »Na nagradnem taboru v Bavšici mi je bilo zelo lepo, saj kar nisem mogel verjeti, na kako lepem mestu stoji koča.«

Svoje strahove smo premagovali na učnem poligonu - ferati, kjer je večina prvič doživela gibanje po zelo zahtevnih poteh. Med tednom nas je obiskal gorski reševalec s psom in nam predstavil delovanje svoje organizacije, odgovoril na vsa zanimiva vprašanja in blizu učnega središča postavil žičnico za spuščanje. Adrenalin smo cel teden sproščali še na umetni plezalni steni, kjer so nekateri podirali hitrostne rekorde, drugi pa so si sami postavljali izzive s čim manj oprimki. Izvedli smo iskanje skritega zaklada, ki smo ga zaključili z bivakiranjem pri trdnjavi Fort Hermann, zjutraj pa nadaljevali s kopanjem v Koritnici, kjer nam je skakanje v mrzlo vodo pognalo kri po žilah. »Na začetku so bile na vrsti zanimive spoznavne igre, kasneje smo odkrili igrišče za odbojko in nogomet, uživali pa smo tudi na plezalni steni. Čez cel teden so potekala razburljiva tekmovanja po skupinah, kjer smo spoznali nove športne discipline, na primer frizball,« je o športnih aktivnostih povedal Nac.

Primož Černilec, mentor na OŠ Šenčur, je bil nad takim načinom dela zelo navdušen: »Z mnogimi športnimi aktivnostmi in drugimi dejavnostmi so udeleženci pridobivali znanja in izkušnje o številnih možnostih sprostitve na čistem visokogorskem zraku v neokrnjeni naravi. Tako delo je bilo izredno zanimivo, boljše od klasičnega pouka, saj v naravi uporabljamo vsa čutila in smo fizično aktivni. Izkušnje in pridobljena znanja na tem taboru pa lahko vplivajo na razvoj interesov ter motivacije in bodo zelo koristila pri nadaljnjem šolanju v srednji šoli, kasneje pri študiju in v življenju,« je optimistično poudaril.

Da možgani niso bili popolnoma »na off«, so poskrbele karte za tarok, remi ter poker. Večere so nam popestrile družabne igre, ogenj in adrenalinska nočna igra. Zadnji večer so nam udeleženci pripravili super program, manjkale niso niti pečene hrenovke, zažgan kruh, lepljive sladke penice ter prepevanje bansov okoli ognja. Primož je zagotovil, da se bodo v ekipi "Krompirjev hribovc" tudi drugo leto potrudili, da se uvrstijo med prve tri ekipe na državnem tekmovanju Mladina in gore in spet pridejo v Bavšico. »Pri taboru me je najbolj navdušil oseben, zelo sproščen pristop, strokovnost, motiviranost in angažiranost vodje tabora in vseh pomočnikov, da učencem posredujejo čim več uporabnega znanja. Učenci so tako na taboru koristno preživljali počitnice, odkrivali nove stvari, se učili, se pri tem zabavali in sklepali nova prijateljstva.« Sproščenost vodstva je navdušila tudi Naca: »Bilo mi je všeč, da je bilo vodstvo mlado in smo se tako bolje razumeli.«

»Mislim, da lahko v imenu vseh udeležencev nagradnega tabora v Bavšici pohvalim strokovno osebje za odlično izpeljan tabor in vsekakor odlično družbo, Mladinski komisiji PZS pa se zahvalim za odlično nagrado. Sam sem se na taboru izjemno dobro počutil in marsikateri doživeti trenutki bodo ostali neponovljivi,« pove Primož za konec. Preživeli smo nepozaben teden, ki je prehitro minil. Doživeli smo ogromno novih stvari, spoznali kup novih prijateljev ter se veliko igrali in smejali. Vodniki in mladinski voditelji smo uživali pri pripravi programa, vi pa se le potrudite na planinskih tekmovanjih, saj vas že z veseljem pričakujemo v naslednjem letu.

Barbara Bajcer, vodja nagradnega tabora

uredila Tina Arh


Fotogalerija

 Barbara Bajcer

 Barbara Bajcer1 / 19

 Barbara Bajcer2 / 19

 Barbara Bajcer3 / 19

 Barbara Bajcer4 / 19

 Barbara Bajcer5 / 19

 Barbara Bajcer6 / 19

 Barbara Bajcer7 / 19

 Barbara Bajcer8 / 19

 Barbara Bajcer9 / 19

 Barbara Bajcer10 / 19

 Barbara Bajcer11 / 19

 Barbara Bajcer12 / 19

 Barbara Bajcer13 / 19

 Barbara Bajcer14 / 19

 Barbara Bajcer15 / 19

 Barbara Bajcer16 / 19

 Barbara Bajcer17 / 19

 Barbara Bajcer18 / 19

 Barbara Bajcer19 / 19

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino