nedelja, 28. februar 2021
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

petek, 12. september 2014 ob 00:00, ogledov: 5338

Поздрав од Македонија! ali Pozdrav iz Makedonije

Objavil(a): Matej Ogorevc
To poletje je Balkanska planinska zveza (BMU) v sodelovanju s Planinsko zvezo Makedonije (MMSF) in njihovo mladinsko komisijo organizirala mednarodni planinsko plezalni tabor namenjen mladim do 26 leta starosti v čudovitem ambientu Ohridskega jezera. Dokaj na novo odprta planinska koča Gorna Belica je bila naše zavetje od koder smo dnevno krenili zgodaj zjutraj in se vračali že v temi.
Čas med 20. in 24. avgustom 2014 so organizatorji z Goranom Tintoskim, strokovnim sodelavcem MMSF in vodnikom na čelu dobro in kvalitetno zapolnili. Že prvi dan smo po jutranjem sprehodu po Skopju nadaljevali v bližnji kanjon Matka in od tam s čolnom do jame Vrelo. Omenjen kanjon je raj za alpiniste, športne plezalce in jamarske potapljače. Sledila je vožnja čez Tetovo, Gostivar, Kičevo in Strugo, ki se nahaja neposredno ob Ohridskem jezeru, do planinske koče v pogorju Jablanica. Cesta od Struge navkreber ni bila za tiste s slabšim želodcem. V Sloveniji verjetno noben voznik ne bi peljal avtobusa po tem ''adrenalinskem parku''.
Naslednji dan smo se od planinske koče Gorna Belica, ki se nahaja na višini 1450m podali kar peš do albanske meje. Pot so krasile neokrnjene stene in številni potoki. Hoja po brezpotju proti vrhu Crn Kamen 2257m pa je zadovoljila še najbolj zagrizenega planinca. Popoldan smo obiskali celo drugo republiko - republiko Vevčani, kjer smo z nakupom potnega lista postali državljani te žepne republike. Seveda, kakor vsak naslednji dan, smo pozne popoldneve uživali ob in v Ohridskem jezeru. Pravi balzam za noge, saj veste?
Trpejca je bila naslednja destinacija. Sicer le malo znano naselje ob Ohridskem jezeru, a športnim plezalcem poznana po svojih stenah. Nekatere smeri lahko plezaš dobesedno nad jezerom, medtem ko te soplezalec varuje v vodi. Tam sta vajeti prevzela alpinist Zdravko Dejanović, ki se je ravno takrat vrnil iz K2 in športni plezalec Dimitar Popov. Sledilo je plezalno dopoldne, ki se je nadaljevalo s kopanjem in celo potapljanjem popoldan. Kire Angeleski nam je predstavil kako se potapljat in smo poskusili; enako tudi naslednji dan. Večer sta nam polepšala Zdravko in Kire. Zdravko s potopisom njegovih alpinističnih dejanj od začetka do danes in Kire s področja jamarstva, odkrivanja podvodnih jam in jamarskih reševanj.
Sledil je bolj planinski dan in osvojili smo vrh Magaro 2254m v NP Galičica, ki je priljubljen cilj med planinci pa tudi turisti. Z vrha nas očara pogled na Ohridsko na eni strani in Prespansko jezero na drugi.
Kaj hitro je prišel najmanj zaželen dan, ko smo se morali posloviti drug od drugega. Seveda smo ga preživeli aktivno, vsak na svoj način. Pisana druščina mladih iz Slovenije, Albanije, Črne gore, Srbije in Makedonije je zaokrožila tabor v Skopju ob Vardarju. Če ste zamudili letošnji tabor v Makedoniji imate popravni izpit, saj bo naslednje leto UIAA tabor ravno v Makedoniji. Ne pozabi se prijavit =)

Izidor Furjan


Fotogalerija

 vir Izidor Furjan

 vir Izidor Furjan1 / 24

 vir Izidor Furjan2 / 24

 vir Izidor Furjan3 / 24

 vir Izidor Furjan4 / 24

 vir Izidor Furjan5 / 24

 vir Izidor Furjan6 / 24

 vir Izidor Furjan7 / 24

 vir Izidor Furjan8 / 24

 vir Izidor Furjan9 / 24

 vir Izidor Furjan10 / 24

 vir Izidor Furjan11 / 24

 vir Izidor Furjan12 / 24

 vir Izidor Furjan13 / 24

 vir Izidor Furjan14 / 24

 vir Izidor Furjan15 / 24

 vir Izidor Furjan16 / 24

 vir Izidor Furjan17 / 24

 vir Izidor Furjan18 / 24

 vir Izidor Furjan19 / 24

 vir Izidor Furjan20 / 24

 vir Izidor Furjan21 / 24

 vir Izidor Furjan22 / 24

 vir Izidor Furjan23 / 24

 vir Izidor Furjan24 / 24

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...