sreda, 24. februar 2021
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

nedelja, 11. januar 2015 ob 00:00, ogledov: 7559

Tržičanom zmaga na 26. državnem tekmovanju Mladina in gore v Idriji

Planinsko društvo Idrija | Planinsko društvo Tržič | 
Objavil(a): Manca Ogrin
V soboto, 10. januarja 2015, je Idrija gostila 26. državno tekmovanje Mladina in gore, najbolj uveljavljeno planinsko tekmovanje za mlade iz znanj, veščin in izkušenj z vseh področij in oblik planinskega delovanja. V najstarejšem slovenskem rudarskem mestu so zmago slavili Gorski petelini iz Tržiča, tik za petami katerim sta se uvrstili ekipi Krompirjev hribovc iz Šenčurja in Ščinkovci iz Domžal.
V Idriji se je na 26. državnem tekmovanju Mladina in gore, ki so ga z roko v roki organizirali Mladinska komisija pri Planinski zvezi Slovenije (MK PZS), Planinsko društvo (PD) in Osnovna šola (OŠ) Idrija ter Zavod za šport RS Planica, pomerilo 27 ekip iz vse Slovenije. Te so veliko gorniškega znanja pokazale že na regijskih tekmovanjih novembra 2014 v Kanalu, Šoštanju in Cerkljah ob Krki, ki se jih je udeležilo več kot 200 udeležencev.
Mladina in gore, ki je hkrati tekmovanje iz znanja in športno tekmovanje, saj planinstvo obe prvini enakovredno združuje, je namenjeno osnovnošolcem od 6. do 9. razreda, prihodnje leto pa se nam morebiti obeta podobna preizkušnja tudi za srednješolce. Eno najpomembnejših tekmovanj za popularizacijo planinstva in spoštljivega odnosa do narave je tudi priložnost za druženje in medsebojno spoznavanje mladih planincev iz vse Slovenije.
Mladostniško ubran kulturni program so s planinsko pesmijo, plesom in hudomušnicami za sprostitev pred tekmovanjem soustvarili idrijski osnovno- in srednješolci ter člani Mladinskega odseka (MO) PD Idrija. Zvedave mlade planince so nagovorili ravnateljica OŠ Idrija Ivica Vončina, predsednik PD Idrija Nace Breitenberger, župan Občine Idrija Bojan Sever, podpredsednik PZS Roman Ponebšek in predsednik Meddruštvenega odbora PD Posočja Gregor Rupnik, po knapovsko pa so jim Srečno! zaželele tudi načelnica Mladinske komisije PZS Barbara Bajcer, načelnica MO PD Idrija Katarina Bončina in koordinatorica tekmovanja Brigita Čeh.

Merjenje_azimuta_foto_Manca_Cujez

Preverjanje praktičnega znanja iz orientacije v finalnem delu državnega tekmovanja Mladina in gore (foto Manca Čujež)

Štiričlanske ekipe osnovnošolcev so tekmovanje začele dopoldne s testi iz planinskega znanja, ki so ga mladi pridobivali v planinskih krožkih in med svojim (večletnim) udejstvovanjem v planinstvu. Zaradi izjemno izenačenih rezultatov v vrhu se je letos v finalni del državnega tekmovanja uvrstilo kar osem najboljših ekip, ki so v finalu v obliki kviza odgovarjale na državni ravni ustrezno zahtevna vprašanja iz Planinske šole in dodatnega gradiva o Idriji, pokazati pa so morale tudi praktično znanje iz orientacije in prve pomoči. Pisca vprašanj, ki so iskala uporabno planinsko znanje, sta bila Izabel Vadnal in Roman Ponebšek, oba inštruktorja Planinske vzgoje pri PZS.
Za naslov državnih prvakov so se potegovali člani naslednjih ekip: Idrski jegliči (OŠ Idrija, PD Idrija), Nepredvidljivi (OŠ Braslovče, PD Dobrovlje - Braslovče), Štrki (PD Matica Murska Sobota), Gorski petelini (OŠ Tržič, PD Tržič), Upkače (OŠ Puconci, PD Matica Murska Sobota), G.U.M.A. (OŠ Janka Kersnika Brdo, PD Domžale), Krompirjev hribovc (OŠ Šenčur, PD Kranj) in Ščinkovci (PD Domžale).
Napeta finalna preizkušnja je za nove državne prvake okronala Gorske peteline iz Tržiča, kjer bodo naslednje leto gostili 27. državno tekmovanje Mladina in gore. Tesen boj se je vnel za drugo in tretje mesto; takoj za zmagovalce se je uvrstila ekipa Krompirjev hribovc iz Šenčurja, tretje mesto pa so dosegli domžalski Ščinkovci. Domačini in lanski zmagovalci Idrski jegliči so osvojili četrto mesto, peto domžalska G.U.M.A., šesto Nepredvidljivi iz Braslovč, sedmo in osmo mesto pa sta odromala v Prekmurje – k Štrkom in Upkačam.

Gorski_petelini_foto_Manca_Cujez

Zmagovalci 26. državnega tekmovanja Mladina in gore Gorski petelini (OŠ Tržič, PD Tržič) z mentorjema, podpredsednikom PZS Romanom Ponebškom, načelnico MK PZS Barbaro Bajcer in koordinatorico tekmovanja Brigito Čeh (foto Manca Čujež)

Zmagovalci Daša Černilec, Ema Soklič, Matej Rozman in Marko Zupan ter njihova mentorja Asja Štucin in Gorazd Černilec niso skrivali veselja ob prvi tržiški zmagi, saj se Tržičani tekmovanja udeležujejo že pet let. »Izjemni smo veseli, sploh ne moremo dojeti, da smo zmagali. Nemogoče je opisati, koliko nam pomeni zmaga, ki je bila za nas res nepričakovana. Prvič smo zmagali, kot ista ekipa smo tekmovali že lani. Pripravam smo posvetili kar veliko časa, srečevali smo se vsak ponedeljek. Mentorja sta nam sestavljala vprašanja, vsak se je pripravljal za svoje teme, učili pa smo se skupaj – to je bil razlog za uspeh,« so takoj po razglasitvi rezultatov navdušeno povedali planinsko odlično podkovani osnovnošolci. S pokali in medaljami ovenčana trojica najboljših ekip je za nagrado prejela udeležbo na taboru v Planinskem učnem središču Bavšica v organizaciji MK PZS, prav vse udeležence tekmovanja pa so razveselila priznanja in praktične nagrade. Prisrčne čestitke vsem tekmovalcem!

Posebno doživetje za tekmovalce in spremljevalce je bil voden ogled mesta in idrijskega rudnika živega srebra ter srečanje s skrito gostjo Marjeto Keršič Svetel. Nekoč legendarna avtorica in voditeljica oddaje Gore in ljudje, danes pa predana naravovarstvenica, je v pogovoru z voditeljem Blažem Lesnikom poudarila, da so otroci rojeni raziskovalci, gore pa čudovit svet za raziskovanje, zato jih je treba peljati v gore, da jih doživljajo z vsemi čuti, jih imajo radi ter ohranjajo spoštovanje in zdrav odnos do strahu, kajti gore so lahko tudi nevarne. Predvsem pa lepe, ujete tudi v idrijsko čipko, kot so povezavo med planinami in čipko na likovnem natečaju najustvarjalneje prikazali tržiške Gorske zmajevke, domači Idrski jegliči in Smrdljivi gojzarji iz Črnuč.

Uradni rezultati 26. državnega tekmovanja Mladina in gore
(V preglednici so rezultati 26. državnega tekmovanja Mladina in gore. Pri prvih osmih ekipah (obarvano polje), ki so se uvrstile v finalni del, prva številka predstavlja število točk v finalnem kvizu, druga pa število točk po uvodnem pisnem delu.)

MESTO

IME EKIPE

OSNOVNA ŠOLA

PLANINSKO DRUŠTVO

TOČKE

1.

Gorski petelini

Tržič

Tržič

10/71,5

2.

Krompirjev hribovc

Šenčur

Kranj

9/70

3.

Ščinkovci

Preserje pri Radomljah in Venclja Perka Domžale

Domžale

9/70

4.

Idrski jegliči

Idrija

Idrija

8/79

5.

G.U.M.A.

Janka Kersnika Brdo

Domžale

7/70,5

6.

Nepredvidljivi

Braslovče

Dobrovlje - Braslovče

6/78

7.

Štrki

 

Matica Murska Sobota

5/77

8.

Upkače

Puconci

Matica Murska Sobota

5/71

9.

Loka

Črnomelj

Črnomelj

67,5

10.

Pingvini

Slivnica pri Celju

Slivnica pri Celju

66

11.

Gamsi

Griže

Zabukovica

64,5

12.

Gorske zmajevke

Tržič

Tržič

63

13.

Gorski svizci

Vransko - Tabor

Vransko

63

14.

Slivniški svizci junior

Slivnica pri Celju

Slivnica pri Celju

62,5

15.

Bose koze

Trzin

Onger Trzin

60,5

16.

Kvedrovci

dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica

Bohinjska Bistrica in Srednja vas

60,5

17.

Smrdljivi gojzarji

n. h. Maksa Pečarja Črnuče

Črnuče

60

18.

Zviti svizci

Rače

Fram

60

19.

Slamnati možgani

Janka Kersnika Brdo

Domžale

59,5

20.

Zviti planinci

 

Podnanos

57

21.

Snežniški medvedi

Pivka

Postojna

54,5

22.

Tatinske kavke

Litija

Litija

54

23.

Jezerniki

Lovrenc na Pohorju

Lovrenc na Pohorju

54

24.

Goričke krave

Puconci

Matica Murska Sobota

51,5

25.

Rožice

Semič

 

48

26.

Vesele küre

Puconci

Matica Murska Sobota

47

27.

Planinski mafijozoti

Kanal


MK_PZS_25_drzavno_MIG_2014_soorganizatorji
 

 

Fotogalerija

 Manca Čujež

 foto Manca Čujež1 / 39

 foto Manca Čujež2 / 39

 foto Manca Čujež3 / 39

 foto Manca Čujež4 / 39

 foto Manca Čujež5 / 39

 foto Manca Čujež6 / 39

 foto Manca Čujež7 / 39

 foto Manca Čujež8 / 39

 foto Manca Čujež9 / 39

 foto Manca Čujež10 / 39

 foto Manca Čujež11 / 39

 foto Manca Čujež12 / 39

 foto Manca Čujež13 / 39

 foto Manca Čujež14 / 39

 foto Manca Čujež15 / 39

 foto Manca Čujež16 / 39

 foto Manca Čujež17 / 39

 foto Manca Čujež18 / 39

 foto Manca Čujež19 / 39

 foto Manca Čujež20 / 39

 foto Manca Čujež21 / 39

 foto Manca Čujež22 / 39

 foto Manca Čujež23 / 39

 foto Manca Čujež24 / 39

 foto Manca Čujež25 / 39

 foto Manca Čujež26 / 39

 foto Manca Čujež27 / 39

 foto Manca Čujež28 / 39

 foto Manca Čujež29 / 39

 foto Manca Čujež30 / 39

 foto Manca Čujež31 / 39

 foto Manca Čujež32 / 39

 foto Manca Čujež33 / 39

 foto Manca Čujež34 / 39

 foto Manca Čujež35 / 39

 foto Manca Čujež36 / 39

 foto Manca Čujež37 / 39

 foto Manca Čujež38 / 39

 foto Manca Čujež39 / 39

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino