četrtek, 25. februar 2021
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

ponedeljek, 29. junij 2015 ob 15:00, ogledov: 3250

Pohod kočevskih otrok s starši na Okrešelj

Planinsko društvo Kočevje | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
V soboto, 13. junija 2015, malo pred sedmo uro zjutraj starši pripeljejo svoje otroke na zadnji planinski pohod MO PD Kočevje v tem šolskem letu. Avtomobile varno parkirajo, si oprtajo nahrbtnike in se pridružijo veseli množici. Skupaj gremo na Okrešelj!
Mentorici Melita in Marina s svojima skupinama napolnita en avtobus, vodnica Branka pa kombi. Na drugem avtobusu se je mentorici Poloni s svojo skupino v Stari Cerkvi pridružila še mentorica Majda. Rekordnemu številu udeležencev se je z velikim veseljem pridružil še sam predsednik PD Kočevje, Franci Janež. Vsakemu mlademu planincu je podaril majico z veselim planinskim motivom. Še enkrat se mu vsi zahvaljujemo. Seveda pa pohoda ne more biti, če ni prva v koloni naša vodnica Zinka.
 
Med vožnjo smo se nekateri še malo naspali, zlasti v zadnjem delu pa občudovali prelepo pokrajino. V Logarski dolini smo izstopili pred kočo pod slapom Rinka. Skupina starejših otrok je krenila naprej, mlajši pa smo morali še malo pojesti, ponoviti pravila varne hoje, pregledati vezalke in polni pričakovanja smo v gosji koloni krenili na pot. Kolikor nas je bilo, toliko vzdihov občudovanja je bilo slišati ob pogledu na Rinko. Pogumno smo nadaljevali po strmi, ozki kamniti stezici ob slapu proti vrhu. Po ozki brvi smo vsi brez strahu prečkali potok nad slapom, višje smo se ustavili še ob samem izviru in si v prazne plastenke natočili čiste in hladne studenčnice. Pot smo nadaljevali do Parka spomina, ki leži 1500 m nad morjem. Na ogromni skali je preveč marmornatih plošč z vklesanimi imeni tistih, ki so zaradi spletov različnih okoliščin izgubili življenja v teh gorah. Na poti proti koči na Okrešlju nas je sredi kamenja in nizkih borovcev prijetno presenetil travnik, poln pisanega gorskega cvetja. Največ je bilo orlic in pogačic. Pred kočo smo svoje vtise narisali ali napisali v dnevnike. Tako zavzeto smo delali, da nas je s trama pod streho še polh občudoval. Po kratkem počitku smo se po isti poti previdno vrnili v dolino. Povzpeli smo se še do okrepčevalnice Orlovo gnezdo in se ohladili pod slapom. Na avtobusu je večina zaspala, ampak samo do Trojan, kjer nas je vonj po slastnih krofih vse prebudil.
 
Siti, utrujeni, srečni in navdušeni smo se po trinajstih urah potepanja le vrnili v rodno Kočevje.
 
Za konec tega šolskega leta se lahko zahvalimo še vsem mladim planincem, njihovim staršem, mentorjem, vodnikom, planinskemu društvu, šoferjem in vsem, ki so kakorkoli pripomogli k uspešni realizaciji vseh planinskih dejavnosti v tem šolskem letu.
 
Sedaj pa veselo na počitnice in varen korak vam želim!
 
Majda Terbuc
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino