torek, 26. januar 2021
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

ponedeljek, 11. april 2016 ob 12:30, ogledov: 5522

Pod objemom gora ... že 60 let: praznovanje Mladinske komisije PZS

Objavil(a): Manca Ogrin
Šestdeset let šteje, a je še vedno mlada, mladostna, z mladimi in za mlade - Mladinska komisija Planinske zveze Slovenije (MK PZS), ki je svoj jubilej praznovala 9. aprila 2016 v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani. Danes in nekdaj aktivni planinci, predani delu z mladimi in delu mladih, so se ob kulturnem programu, fotografijah in klepetu zazibali v spomine in preživeli prijetno popoldne v družbi starih planinskih prijateljev.
Mladinska komisija Planinske zveze Slovenije (MK PZS) je eden najmočnejših členov PZS, ki skrbi za najmlajše ljubitelje planin in gora. Že vse od leta 1956 z različnimi akcijami skrbi za popularizacijo in kakovost planinstva, spodbuja mladinsko organiziranost in mladinsko delo ter usposablja strokovne kadre, ki delajo z mladimi. Mnogo tistih, ki so pustili svoj pečat v preteklih šestih desetletjih, se je drugo aprilsko soboto zbralo v Slovenskem planinskem muzeju na praznovanju 60-letnice Mladinske komisije PZS. V muzeju je bilo živahno že popoldne na ustvarjalnih delavnicah, ko so pod majhnimi in velikimi prsti nastajale papirnate planike, fotografska razstava pa je v Mojstrano pripeljala utrip zadnjega desetletja delovanja MK.

mk_pzs_60_let_foto_manca_cujez_008
Praznovanje 60-letnice Mladinske komisije PZS v Slovenskem planinskem muzeju (foto Manca Čujež)

Da MK kljub šestim desetletjem ohranja radoživost, prešernost in mladostni utrip, je bilo začutiti ob kulturnem programu, ki ga je v maniri stand up komedije, kjer je vse bolj uveljavljen, povezoval nekdanji načelnik MK PZS Uroš Kuzman. Planinske šale na temo prostovoljstva, dela z mladimi, vodstvenih funkcij pa tudi na lasten račun je stresal iz rokava, vmes spomnil na posamezna pomembna poglavja zgodovine Mladinske komisije ter z zabavno prstno igro v dogajanje vpletel do zadnjega kotička napolnjeno dvorano planinskega muzeja, kjer je bilo videti od najmlajših pa do zimzelenih planincev. Učenci OŠ 16. decembra Mojstrana so prikupno pristavili svoj kulturni lonček s šopkom pesmic in planinskim skečem.

Predsednik PZS Bojan Rotovnik, ki je v planinske vrste vstopil ravno prek mladinskega dela in bil tudi predsednik MK PZS, je v pozdravnem govoru izpostavil odmevno in prepoznavno mladinsko dejavnost pod okriljem Mladinske komisije PZS, ki se lahko postavi ob bok delu z mladimi v mednarodnem prostoru. MK se je v vseh teh desetletjih izkazala kot prava kovnica kadrov za nadaljnje delo v planinski organizaciji, predsednik pa se je zahvalil tudi vsem, ki so v 60 letih prispevali kamenček v mozaik uspešnega dela z mladimi in dela mladih v planinstvu.

mk_pzs_60_let_foto_manca_cujez_027
Ob 60-letnici Mladinske komisije PZS se je zbralo 18 dosedanjih načelnikov (foto Manca Čujež)

Aktualna načelnica MK PZS Barbara Bajcer je ob osrednjem poslanstvu komisije, ki ostaja predajanje znanj mlajšim generacijam, ponosna na študentske planinske izlete, ki so jih študentje vzeli za svoje v zadnjem letu, hkrati pa si želi še veliko mladih, ki bi bili angažirani za delo z mladimi v planinstvu. Videoutrinki s petimi od šestih zadnjih predsednikov MK PZS - Majo Mohar, Vanjo Blažica, Urošem Kuzmanom, Matejem Ogorevcem in Barbaro Bajcer - so v program praznovanja prinesli še nekaj nostalgije, anekdot in smelih želja za prihodnje delovanje Mladinske komisije PZS. V šestih desetletjih je vajeti v rokah držalo 33 načelnikov, na jubilejnem srečanju se jih je zbralo več kot polovica, kar osemnajst, med katerimi je bil najstarejši Gregor Rupnik, ki je MK vodil v letih 1969-1971, danes pa je kot predsednik MDO PD Posočja tudi član Upravnega odbora PZS.

Bajcerjeva je na dogodku razglasila nagrajence fotografskega natečaja ob 60. obletnici MK PZS. V kategoriji do 18 let je 1. mesto osvojil
Enej Vito Smodiš, ki bo za nagrado prejel dan fotografiranja in učenja fotografije v gorah s fotografom Danom Briškim, med odraslimi pa si je Janko Verbič z zmago prislužil plezalni dan z vrhunskim slovenskim alpinistom Vikijem Grošljem. Načelnica MK PZS se je za pomoč pri organizaciji dogodka zahvalila še Neli Štular iz Slovenskega planinskega muzeja in Vesni Lotrič iz PD Dovje-Mojstrana.

mk_pzs_60_let_foto_manca_cujez_038
Vse najboljše Mladinski komisiji PZS je ob jubileju zaželelo tudi aktualno vodstvo z načelnico Barbaro Bajcer na čelu (foto Manca Čujež)

Kratek, a sladek kulturni program je sklenila pesem Greva pod objem gora z istoimenske zgoščenke, ki je zadonela iz grl vseh zbranih, na kitari pa jo je spremljal njen avtor Uroš Kuzman. Neuradna planinska mladinska himna je tudi navdihnila slogan letošnjega praznovanja: Pod objemom gora ... že 60 let. Najslajše (dobesedno) pa je še sledilo - torta, pravzaprav tri, ob katerih so se posladkali in si oči napasli majhni in veliki. Obujanje planinskih spominov in kovanje novih načrtov pa sta se raztegnila še dolgo v praznični večer.

Manca Čujež

-------------------------
Povezana novica:
Mladi planinci že 60 let pod objemom gora


Fotogalerija

 Manca Čujež

 Manca Čujež1 / 40

 Manca Čujež2 / 40

 Manca Čujež3 / 40

 Manca Čujež4 / 40

 Manca Čujež5 / 40

 Manca Čujež6 / 40

 Manca Čujež7 / 40

 Manca Čujež8 / 40

 Manca Čujež9 / 40

 Manca Čujež10 / 40

 Manca Čujež11 / 40

 Manca Čujež12 / 40

 Manca Čujež13 / 40

 Manca Čujež14 / 40

 Manca Čujež15 / 40

 Manca Čujež16 / 40

 Manca Čujež17 / 40

 Manca Čujež18 / 40

 Manca Čujež19 / 40

 Manca Čujež20 / 40

 Manca Čujež21 / 40

 Manca Čujež22 / 40

 Manca Čujež23 / 40

 Manca Čujež24 / 40

 Manca Čujež25 / 40

 Manca Čujež26 / 40

 Manca Čujež27 / 40

 Manca Čujež28 / 40

 Manca Čujež29 / 40

 Manca Čujež30 / 40

 Manca Čujež31 / 40

 Manca Čujež32 / 40

 Manca Čujež33 / 40

 Manca Čujež34 / 40

 Manca Čujež35 / 40

 Manca Čujež36 / 40

 Manca Čujež37 / 40

 Manca Čujež38 / 40

 Manca Čujež39 / 40

 Manca Čujež40 / 40

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino