torek, 18. januar 2022
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

nedelja, 15. maj 2016 ob 22:20, ogledov: 9807

Deževna Zofka okronala državne prvake v planinski orientaciji

Objavil(a): Manca Ogrin
Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje (SPOT), ki je 14. in 15. maja 2016 potekalo na območju Celja, Šentruperta nad Laškim in Gorice pri Slivnici, je v znamenju »poscane Zofke« postavilo nove državne prvake. Na orientacijski preizkušnji, ki so jo pod okriljem Odbora za orientacijo Mladinske komisije Planinske zveze Slovenije organizirala planinska društva Rogaške lige, se je pomerilo 73 ekip iz vse Slovenije. Po posameznih kategorijah so zmago slavili tekmovalci iz planinskih društev Krka Novo mesto (A), Ruše (B), Polzela (C), Vransko (Č), Poljčane (D), Ptuj (E), Nazarje (F) in Gornja Radgona (G). Najuspešnejši dijaki, študentje in odrasli člani se bodo oktobra udeležili prvega mednarodnega tekmovanja v planinski orientaciji.

V dveh dneh je svoje orientacijsko in planinsko znanje pokazalo več kot 300 tekmovalcev iz sedmih področnih orientacijskih lig: Gorenjsko-dolenjske, Podravske, Rogaške, Zasavske, Savinjske, Primorske lige in lige Smrekovec. Sobotne dnevne in nočne tekme so se udeležili le tekmovalci v najzahtevnejših kategorijah C, Č in D, na nedeljskem orientacijskem vrhuncu pa so se v Gorici pri Slivnici zbrali tudi tekmovalci v vseh ostalih kategorijah. Planinci so morali poleg odličnega znanja iz orientacije, sposobnosti gibanja po zahtevnem terenu, splošnega planinskega znanja in dobre telesne pripravljenosti pokazati še praktično poznavanje snovi planinske šole ter dodatnega gradiva o celjski popotnici Almi M. Karlin in naravni in kulturni dediščini Celjskega, na progi pa so jih čakale še praktične naloge iz orientacije, planinskih vozlov, prve pomoči, varstva narave in poznavanja gorstev, prilagojene zahtevnostni stopnji posamezne kategorije.

spot_2016_kt_foto_manca_cujez
Na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju 2016 se je za naslov državnih prvakov pomerilo 73 ekip iz vse Slovenije, devet se jih je uvrstilo na mednarodno planinsko orientacijsko tekmovanje, ki bo oktobra. (foto Manca Čujež)

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje 2016 je 15. maja okronalo nove državne prvake v planinski orientaciji. V kategoriji A (učenci do 6. razreda osnovne šole) je drugo leto zapored zmagala ekipa PD Krka Novo mesto, v kategoriji B (učenci od 7. do 9. razreda OŠ) ekipa PD Ruše, v kategoriji C (srednješolci od 1. letnika do 18. leta) orientacisti iz PD Polzela, v kategoriji Č (mladi od 19. do 26. leta) ekipa PD Vransko, v kategoriji D (člani nad 27 let) so se zmage veselili v PD Poljčane, v kategoriji E (člani nad 40 let) je naslov državnih prvakov ubranila ekipa PD Ptuj, v kategoriji F (družine) je bila najuspešnejša ekipa PD Nazarje, v manj zahtevni odprti kategoriji G (primerljiva s kategorijo B) pa ekipa PD Gornja Radgona.

REZULTATI SPOT 2016 – prve tri uvrščene ekipe v posameznih kategorijah. Ekipe v kategorijah C, Č, D in E v krepki pisavi se uvrstijo na mednarodno tekmovanje v planinski orientaciji.
PDF Kategorija A: 1. PD Krka Novo mesto, 2. PD Šoštanj, 3. PD Ruše.
PDF Kategorija B: 1. PD Ruše, 2. PD Dobrovlje Braslovče, 3. PD Žalec.
PDF Kategorija C: 1. PD Polzela, 2. PD Lovrenc na Pohorju, 3. PD Poljčane.
PDF Kategorija Č: 1. PD Vransko, 2. PD Gornja Radgona, 3. PD Borovnica.
PDF Kategorija D: 1. PD Poljčane, 2. PD Domžale, 3. PD Sežana.
PDF Kategorija E: 1. PD Ptuj, 2. PD Polzela, 3. PD Ruše.
PDF Kategorija F: 1. PD Nazarje, 2. PD Polzela, 3. PD Ruše.
PDF Kategorija G: 1. PD Gornja Radgona, 2. PD Zabukovica G1, 3. PD Poljčane.

PDF Končni REZULTATI SPOT 2016 za vse kategorije (147 KB)

spot_2016_pd_poljcane_d_foto_manca_cujez
Ekipa PD Poljčane, državni prvaki v kategoriji D, na kontrolni točki med reševanjem praktične naloge iz orientacije. (foto Manca Čujež)

V najzahtevnejši kategoriji D so državni prvaki postali orientacisti iz PD Poljčane (Gvido Španring, Aljoša Pavlič, Primož Koražija, Igor Zadravec in Brane Kores), ki so se poleg ekip iz PD Polzela, Lovrenc na Pohorju, Vransko, Domžale, Ptuj in Ruše uvrstili na mednarodno tekmovanje v planinski orientaciji, ki bo od 30. septembra do 2. oktobra 2016 v organizaciji PZS na Pokljuki. »V dolgoletnem delovanju na področju planinske orientacije je bilo tekmovanje SPOT 2016 zaradi vremenskih razmer eno najtežjih. Na odseku trase, ki je prvič potekala po jeklenicah in klinih, smo uporabljali osebno varovalno opremo, narasle hudournike po obilnih padavinah smo premagovali na najrazličnejše načine, vzponi in spusti po razmočenem brezpotju so bili izjemno zahtevni – takšno pot opraviš samo takrat, ko si v to primoran. Na letošnji preizkušnji smo člani ekipe PD Poljčane izkoristili znanje, večletne izkušnje, telesno pripravljenost in ekipni duh. Vrlina naše ekipe je predvsem hitrost, prav nam je prišla tudi dobra intuicija pri iskanju točk in gibanju po neznanem terenu. Čestitamo vsem udeležencem SPOT 2016, saj so dokazali, da se z močno voljo da premagati vse prepreke, organizatorjem pa se zahvaljujemo za požrtvovalno delo z organizacijo in udobje pri nastanitvi in prehrani,« je vtise strnil vodja ekipe Gvido Španring

spot_2016_pd_ptuj_e_foto_vid_palcnik
Ptujčani, že drugo leto zapored državni prvaki v kategoriji E, z načelnico Mladinske komisije PZS Barbaro Bajcer in vodjo tekmovanja Ferijem Kropcem. (foto Vid Palčnik)

»Zadovoljni smo, saj smo ponovili lansko zmago, tako da smo drugo leto zapored državni prvaki v isti sestavi ekipe treh punc in dveh mladcev – seveda pod narekovaji, saj tekmujemo v kategoriji E. Tudi letos smo si razdelili naloge, tako da je vsak zadolžen za svoje področje, skupaj pa nastopamo kot ekipa na vseh tekmah, ne glede na vremenske pogoje. Danes smo štartali prvi in imeli lepo porcijo dežja, a na to nimamo vpliva. Kljub temu smo imeli najboljši čas, za naslednje leto pa si bomo priskrbeli dežnike z napisom državni prvaki, da lahko ponovimo naslov, tudi če bo dež,« se je v imenu državnih prvakov v kategoriji E pošalil Jože Dajnko, ekipo PD Ptuj pa so sestavljali še Ksenija Bračič, Irena Prelog, Rosanda Rojko in Sebastijan Borko.

spot_2016_hudicev_graben_foto_feri_kropec
SPOT 2016 so zaznamovale deževne razmere, zelo zahtevna pot in neverjetna volja tekmovalcev. (foto Feri Kropec)

Planinska orientacijska tekmovanja so ena najbolj priljubljenih metod učenja orientacije, ki jo spodbuja tudi Mladinska komisija PZS. Pod okriljem Odbora za orientacijo MK PZS so letošnji SPOT organizirali prostovoljci iz planinskih društev Vitanje, Slivnica pri Celju, Sloga Rogatec, Boč Kostrivnica in Celje Matica. »Letošnji SPOT so zaznamovale deževne razmere, zelo zahtevna pot in neverjetna volja tekmovalcev, da se spopadejo najprej z vremenom in potem še s progo. Na dvodnevni tekmi so del poti premagali s plezalnim pasom, samovarovalnim kompletom in čelado, s čimer so si zagotovili varen prehod čez Hudičev graben, pri čemer niso bili časovno omejeni. Zaradi razlivanja Voglajne je bilo treba na nekaterih nedeljskih trasah zapreti idealno pot in tekmovalce preusmeriti. Na žalost pa se je zalomilo pri pregledu kontrolnih listov, saj so bili zaradi dežja nekateri popolnoma uničeni. Razen tega je SPOT potekal brez zapletov, saj je pri organizaciji pomagalo več kot 50 prostovoljcev. Prav tako je bila zelo razveseljiva številčna in vseslovenska udeležba na tekmovanju,« je črto potegnil organizacijski vodja SPOT 2016 Feri Kropec, čigar desna roka je bil tehnični vodja Metod Gradič.

Iskrene čestitke!

Manca Čujež

Za podporo pri izvedbi tekmovanja se organizatorji zahvaljujejo: OŠ Polule, POŠ Šentrupert, Občini Šentjur, KS Slivnica pri Celju, PGD Slivnica pri Celju, GRS postaji Celje ter podjetjem Krka, d. d., Novo mesto, Geodetska družba, d. o. o., Zavarovalnica Triglav, Gorenje, d. d. in Isokon, d. o. o.

-----------------------------------------------------
Povezane novice in medijske objave:
Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje 2016 na Celjskem (PZS)
SPOT za SPOT 2016 (PD Slivnica pri Celju)
Državno tekmovanje v planinski orientaciji (TV Slovenija, Poročila ob 22h, od 5. minute dalje)
Tekmovanje v orientaciji: Blatni in premočeni, a nikoli izgubljeni (Dnevnik)
Slabo vreme ni ovira za planinske orientaciste (Radio Celje)
S kompasom, zemljevidom in znanjem do cilja (Štajerski val)
Državni prvaki v orientaciji tudi iz naših krajev (Štajerski val)
Na deževno Zofko smo dobili državne prvake v planinski orientaciji (Infodrom, RTV Slovenija)
Deževna Zofka okronala nove državne prvake v planinski orientaciji (Demokracija)
PDF Planinski gladiatorji v dežju in mrazu (Novi tednik)
Slovenska planinska orientacijska tekmovanja (1. program Radia Slovenija, Nočni obisk)


Fotogalerija

 Manca Čujež1 / 48

 Manca Čujež2 / 48

 Manca Čujež3 / 48

 Feri Kropec4 / 48

 Feri Kropec5 / 48

 Feri Kropec6 / 48

 Manca Čujež7 / 48

 Manca Čujež8 / 48

 Manca Čujež9 / 48

 Manca Čujež10 / 48

 Manca Čujež11 / 48

 Manca Čujež12 / 48

 Manca Čujež13 / 48

 Manca Čujež14 / 48

 Feri Kropec15 / 48

 Feri Kropec16 / 48

 Manca Čujež17 / 48

 Manca Čujež18 / 48

 Manca Čujež19 / 48

 Manca Čujež20 / 48

 Manca Čujež21 / 48

 Manca Čujež22 / 48

 Manca Čujež23 / 48

 Manca Čujež24 / 48

 Manca Čujež25 / 48

 Manca Čujež26 / 48

 Manca Čujež27 / 48

 Manca Čujež28 / 48

 Manca Čujež29 / 48

 Manca Čujež30 / 48

 Feri Kropec31 / 48

 Feri Kropec32 / 48

 Feri Kropec33 / 48

 Feri Kropec34 / 48

 Feri Kropec35 / 48

 Manca Čujež36 / 48

 Manca Čujež37 / 48

 Manca Čujež38 / 48

 Vid Palčnik39 / 48

 Vid Palčnik40 / 48

 Vid Palčnik41 / 48

 Vid Palčnik42 / 48

 Manca Čujež43 / 48

 Vid Palčnik44 / 48

 Vid Palčnik45 / 48

 Vid Palčnik46 / 48

 Vid Palčnik47 / 48

 Vid Palčnik48 / 48

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino