sreda, 27. januar 2021
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

sreda, 26. oktober 2016 ob 16:00, ogledov: 2942

Veliko - barv, smeha, snega ... samo Velikega vrha ne

Objavil(a): Matej Ogorevc
Vodilo prvega letošnjega študentskega izleta Mladinske komisije so bile barve - rdeča, rumena in zelena, nenačrtovano pa se jim je pridružila tudi bela.
Če smo rdeče barve videli bolj malo, pa je bila zato toliko lepša kombinacija rumeno-zlatih macesnov, zelenega rušja in belega snega, ki je z zgodnjim prihodom popestril, malce pa tudi spremenil prvotno načrtovano turo. S planine Ravne, ki je bila naše izhodišče, smo zato namesto proti planini Polšak 
in Križevniku zavili južno in navzdol.

Začetek poti je bil tako bolj »na izi«, saj smo sprva hodili po cesti, vendar smo kmalu odložili bunde in vetrovke ter zagrizli v klanec in si prislužili prvi postanek in malico na planini Podvežak. Greli smo se na toplem soncu in uživali v razgledu na bližnja soseda Rogatec in Lepenatko. Nato smo krenili v smeri planine Korošice in Velikega vrha, za popestritev poti pa je iz različnih smeri vsake toliko v koga priletela kakšna dobronamerna vzpodbuda za nadaljevanje - snežena kepa.

 mk_pzs_s_studenti_v_hribe_dleskovska_planota_foto_ana_skobe_2 mk_pzs_s_studenti_v_hribe_dleskovska_planota_foto_ana_skobe_3

Pot je bila obdana z vrtačami in zasneženimi vrhovi, hkrati pa smo občudovali tudi zlato obarvane macesne, s katerimi je bila popikljana pokrajina. Malo pod vznožjem Velikega vrha se je vreme spremenilo iz sončnega v oblačno in vetrovno. Ponovno smo nase navlekli puloverje in bunde, pot proti Velikemu vrhu pa je nato večja skupina nadobudnežev vseeno nadaljevala. Manjša skupina se je odpravila nazaj na izhodišče po krožni poti skozi planino Dolga trata.

Kljub optimizmu se je pot na vrh vseeno izkazala ta pretrd oreh v danih vremenskih razmerah. Močno je namreč pihalo, oblaki so nam zakrili pogled, pot še ni bila zgažena, strmina pa precejšnja, zato smo neradi malo pred ciljem obrnili in se malce razočarani odpravili navzdol. Na planino Ravne smo se nato vrnili po že omenjeni krožni poti. Na poti nazaj nas je spremljalo modro nebo na eni in sumljivo temno sivi oblaki na drugi strani, ki so nam v kombinaciji z močnim vetrom pripravili pravi mali ples in le še poudarili lepoto pokrajine.

 mk_pzs_s_studenti_v_hribe_dleskovska_planota_foto_matjaz_dremelj_1 mk_pzs_s_studenti_v_hribe_dleskovska_planota_foto_matjaz_dremelj_2

Na izhodišče smo prispeli utrujeni, vendar zadovoljni, saj na poti res ni manjkalo barv in občudovanja vrednih razgledov, seveda pa tudi dobre družbe in veščih ter prilagodljivih vodnikov. Nedeljsko hribovsko druženje smo tako, kot je prav, v Kamniku zaključili v slogu zmagovalcev s porcijo čevapčičev, pivom in lagodnim posedanjem ob kaminu ter analizo izleta.
 

Ubesedila Maja Zule, fotografirala Ana Skube in Matjaž Dremelj

Celotno fotogalerijo najdete na Facebook profilu Mladinske komisije PZS

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino