ponedeljek, 18. januar 2021
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

ponedeljek, 20. februar 2017 ob 10:00, ogledov: 6638

Na obzorju: 11. festival gorniškega filma

Objavil(a): Manca Ogrin
Ta teden vse poti ljubiteljev gora vodijo na 11. festival gorniškega filma, ki bo letos v Ljubljani, Domžalah, Celju, Novi Gorici in Mojstrani. Med 20. in 26. februarjem 2017 bo za pustolovske duše, zaljubljene v navpičnico, naravo in svobodo, na ogled 44 filmov o alpinizmu, plezanju, gorski naravi, kulturi in avanturi, šest izjemnih zgodb bodo z obiskovalci festivala podelili tudi predavatelji.
Festival gorniškega filma, najbolj uveljavljeni slovenski gorniški festival, tudi član Mednarodne zveze gorniškega filma (IAMF), že od leta 2007 zanosno prinaša v dolino gore na velikem platnu. V štirih kategorijah – alpinizem, plezanje, gorska narava in kultura ter gore, šport in avantura – bo v svoji 11. izvedbi gledalcem ponudil 43 filmov v tekmovalnem programu z vseh koncev sveta, številnih že nagrajenih na tovrstnih festivalih v tujini; na ogled bo tudi retrospektivni film Sfinga (1983). >>> Celoten program.

V Cankarjevem domu v Ljubljani, Mestnem kinu Domžale, Mestnem kinu Metropol v Celju, Kulturnem domu Nova Gorica in Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani se med 20. in 26. februarjem obeta ves teden navdihujočih zgodb posameznikov, ki prestopajo meje mogočega, iskrenih pripovedi osvajalcev nekoristnega sveta, osupljivih podob narave, vratolomnih pustolovščin, srečanj s sabo in ganljivih trenutkov, ki bodo gledalce spremljali še dolgo po tem, ko bo padel festivalski zastor.

Filme bo ocenjevala tričlanska mednarodna žirija: urednica, scenaristka in TV-ustvarjalka Aleša Valič, raziskovalec gorske kulture Marco Ribetti iz torinskega gorniškega muzeja ter plezalka, publicistka in predavateljica Martina Čufar Potard.

Filmskim zgodbam osupljivih zmag in nepopravljivih porazov se pridružujejo tudi predavanja zvenečih imen iz Slovenije in tujine. V Ljubljani bodo predavali mojstrica navpičnice Martina Čufar Potard, nekdaj prva dama slovenskega športnega plezanja, danes plezalna mama z jeklenimi prsti; najuspešnejši slovenski balvanski plezalec Jernej Kruder, ki je svoje meje preizkusil tudi v večraztežajnih smereh in smereh nad vodo; avstrijski vrhunski alpinist in filmski ustvarjalec Robert Schauer, med čigar dosežki izstopata prvi avstrijski vzpon na Everest in prvenstvena (do danes še neponovljena) smer prek zahodne stene Gašerbruma IV leta 1985 s poljskim soplezalcem Voytekom Kurtyko; mit italijanske alpinistične legende prve polovice 20. stoletja Emilia Comicija, ki je zaslovel s plezanjem v Dolomitih, pomemben pečat pa pustil tudi v slovenskih stenah, bo odstrl tržaški Slovenec Jernej Šček. V Novi Gorici bo svojo zgodbo predstavila vrhunska italijansko-slovenska naveza Nives Meroi in Roman Benet, ki sta se skupaj povzpela na trinajst osemtisočakov, vmes pa premagala petnajstega – Romanovo bolezen, v Mojstrani pa bo Kamničan Janez Volkar spregovoril o alpinistični odpravi na afganistanski sedemtisočak Nošak pred 40 leti.

Dobrodošli!

-----------------------
Povezani novici:
Šest izjemnih zgodb iz navpičnice - v živo na 11. festivalu gorniškega filma
44 filmov o alpinizmu, plezanju, gorski naravi, kulturi in avanturi

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino